Report – Malpraxis – Abstract – Syn ze sase tri – Fuga – Bratislava – 22.09.2017

Piatok, prvý deň víkendu, počasie pľuhavé, čo je lepšie, ako stráviť piatkový večer hudbou. A nie len tak hocijakou! Na Slovensko prišli v rámci svojho turné dve rumunské kapely, aby predviedli niečo zo svojej tvorby. Hoci ľudia mali príležitosť počuť niečo nové, niečo, čo nepočujú každý deň v rádiách a nevidia každý polrok v klube, asi ich nepritiahla takáto možnosť a vybrali sa radšej na iné podujatia. Po meste bolo v tento deň množstvo možností, od kulinárskych a degustačných (salón piva) až po kultúrne. Okolo ôsmej teda zívali miestnosti Fugy prázdnotou obecenstva. Po klube sa pohybovali hlavne účinkujúce kapely. Organizátori sa teda aj vďaka menším technickým problémom rozhodli trochu natiahnuť začiatok, snáď sa ešte nejakí ľudia dostavia. To sa ukázalo ako celkom dobrý krok, lebo okolo pol deviatej prichádzajú zachrániť situáciu cca pätnásti ľudia.

Malpraxis, prvá účinkujúca kapela bola pre mňa veľká neznáma. Popisy hudby hovoria o death metale, či brutal death metale z Rumunska. Na pódiu sa vynímala pätica hudobníkov. Kapelu založili v roku 2009, no na konte majú len jedno EP z roku 2011. Hneď na začiatku ma však upútali svojou hudbou, ktorá určite stojí za vypočutie. Vyrovná sa totiž ktorejkoľvek brutal-death metalovej kapele. Asi po tretej skladbe sa zrazu dramaticky mení vokál, ktorý vôbec nie je počuť. Asi technický problém? Po každej skladbe nám spevák zrozumiteľne zahlásil, ako sa bude volať ďalšia skladba. Názvy majú ako sa na BDM kapelu patrí, veď posúďte sami – Worship Parasites, Necrophagist, Sickness unleashed, Gutted in guttony…atď. Väčšina piesni mala až okolo troch minút, takže výsledný hrací čas bol na dobrú polhodinu. Zahrali nám hlavne z vydaného EP, no aj nejaké ďalšie skladby. Okrem už spomenutého vokálu, ktorý asi v dvoch skladbách vôbec nebolo počuť, sa mi páčil aj zvuk, ktorý sa aj napriek počiatočným technickým problémom podarilo vykryštalizovať k spokojnosti. Myslím si, že Malpraxis určite majú budúcnosť, len mi prišli ako trochu nedocenená kapela. Pre mňa celkom zaujímavý začiatok. Smutný bol pohľad na ľudí, ktorí túto kapelu počúvali, keďže ich mohlo byť tak 10 – 15.

Koncert pokračoval podľa plánu, po nie veľmi dlhej pauze už na pódiu stáli členovia Abstract. Oproti predošlej kapele sa to okolo pódia zaplnilo. Abstract je u nás na Slovensku jednoducho pojem a myslím si, že ich počúva široké spektrum metalistov! Hoci ide o inštrumentálnu hudbu a ojedinelý jav na scéne, majú tu pevné a nezmazateľné miesto. Tento rok im vyšla reedícia prvých demo nahrávok z rokov 1996 a 1998 na CD nazvanom Remembrance. Začalo sa teda staršími vecami, no počas večera sme sa prepracovali až k poslednému albumu Lightheory. Peťo alias Lego sa na pódiu premieňa na skutočného frontmana kapely, má špecifický prejav, ktorým všetkých vťahuje do deja. Ľudí burcuje, takže vás celý koncert nenechá vrátiť sa k rozpitému pivu, či nealku, proste vás hudba a všetko okolo toho vtiahne. Pripadám si, že sa trochu opakujem, ale okrem mikro chybičiek krásy išlo opäť o naozaj vydarený koncert, proste radosť počúvať. Kedysi sa kapela zvykla lúčiť skladbou s názvom „Aladin“ a tou sa rozlúčila s nami aj dnes. Pre mňa to bola emotívna spomienka, na časy minulé.

Druhá rumunská kapela, Syn ze sase tri už mali zvuk predpripravený. Nenechali nás preto dlho čakať a už niečo po jedenástej nastúpili na pódium v „plnej zbroji“, a to doslova. Bolo celkom zábavne, keď okolo vás prejde človek oblečený v brnení s veľkou sekerou. K Syn ze sase tri mám len pár postrehov, pretože som žiaľ ich set nedopozerala do konca. Hlavnou úlohou bolo predstaviť nám nový album s názvom Zăul moș. Ide v poradí už o štvrtý vydaný full album. Syn ze sase tri hrajú black metal zmiešaný s rôznymi opernými a melodickými samplami. Je podľa mňa vec vkusu, či sa vám takéto elementy v hudbe páčia, alebo či dávate prednosť živému prednesu (spev, husle atď…). Možno to je v prípade tejto kapely aj o probléme zohnať človeka, ktorý by nahradil sample. Sami dobre vieme, aká je situácia s hudobníkmi na Slovensku, keď napr. jeden gitarista hrá v troch kapelách. Zvuk opäť trochu pokrivkával, či to však bola vina kapely alebo pána zvukára, ťažko povedať. Po pár skladbách som sa teda vybrala domov a ako som písala hore, žiaľ set som nedopočúvala do konca.

Zostáva mi teda len poďakovať kapele Abstract za zaujímavý večer, nových podnetov a melódií a dúfam, že sa vidíme na ďalšej podobnej akcii! Rovnako dúfam, že nabudúce pritiahne koncert aj viac ľudí, nech máme na čo spomínať!!!

Použité fotografie od Filipa Hrubého z Rocker.sk

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj