Uerberos – Tormented by Faith – Immortal Souls Productions, 2017

Kapela Uerberos bola pre mňa neznámy pojem, dokiaľ ju pre mňa nezviditeľnili Immortal Souls Productions a keďže hudobný vkus Jura Haríňa je mi blízky, pozrel som sa, čože sa to uvarilo v hrnci pod menom Tormented by Faith.

Tradične si kapelu trošku predstavme. Uerberos vznikli v roku 2015, keď ju založili Bartlomej Kaniewski (spev), Dariusz Koczorowski (basa), Bartosz Koczorowski (gitara), Kamil Scibik (bicie) a ako posledný sa pridal gitarista Piotr Chodorowski. Tormented by Faith je ich debutovým albumom, ale chlopaki majú už skúsenosti z iných kapiel, prví traja napríklad z kapely Inset.

Do albumu nás vtiahne Intro, ktoré navodzuje jemne náboženskú idylku, ktorú naruší príchod niečoho temného a zlého. Zrazu je počuť už iba zúfalé výkriky, chrčanie zrejme duseného kňaza a praskanie ohňa. Plynule prechádzame k úvodnému vyhladzováku nazvanému …and Finally, I Will Come, kde sa v texte vlastne vysvetľuje situácia z intra. No po hudobnej stránke tu máme pred sebou kombináciu, povedal by som, Behemoth či Hate, ak by sme si odmysleli ich kríženie sa s black metalom a nechali iba ohlodanú death metalovú mršinu. Najmä hlasové zafarbenie Bartlomeja Kaniewskeho mi pripomína niečo medzi hlasom Nergala a Adama z Hate. Je síce brutálny, ale za to úplne zrozumiteľný. Zrejme to je poľským ovzduším. Ruka v ruke s vyššie spomenutými stálicami poľskej extrémnej scény ide aj textová náplň, ale to sa dá bez problémov odvodiť už od názvu albumu. Čo sa týka môjho skromného úsudku, tak za najvýraznejšiu skladbu albumu považujem jednoznačne Black Emissary. Zmeny tempa, melodické vyhrávky, chytľavý motív uprostred songu atď., proste každému fanúšikovi kovu smrti sa musí z kútika úst ťahať krvavá slina. Ale samozrejme, každý si tam môže nájsť iného favorita.

Palec hore udeľujem aj za krásnu maľbu na obale. Presne takto si predstavujem obal metalovej kapely, ktorá sa vŕta vo svojich textoch v jemne blasfemických témach. Naopak, mínusom pre mňa je, že v booklete nenájdem fotku kapely, proste mám rád, keď viem, s kým mám tú česť.

Keďže ale po hudobnej stránke nemám čo výrazne vytknúť, predsa len tento album má takú silu, že aj hurikán Katrina je oproti nemu príjemný letný vánok, vládne u mňa spokojnosť.

Hodnotenie: 9/10

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj