Report FURIA+UADA+AU-DESSUS – Randal klub, Bratislava – 4.apríl.2018

Black metalu som nikdy priveľmi neholdovala… Aj keď tu odjakživa boli kapely, ktoré sa akosi dostali do mojej priazne, tá hranica končila niekde pri ENSLAVED, SATYRICON, či BORKNAGAR a vždy išlo poväčšine o subžánre, ktoré síce krúžili okolo čierneho kovu, ale súčasne sa odkláňali od jeho surovej podoby, a práve to ma na nich najviac zaujalo. V posledných rokoch sa však stále viac a viac dokážem zahĺbiť do tohto žánru a zisťujem, že som robila veľkú chybu, keď som black metal tak často opomínala. Dnes nám Loud Farm Booking do bratislavského Randalu priniesli black metalový trojboj v podobe formácií, z ktorých jadra síce vyviera čierny kov, ale každá kapela ho obohacuje o svojské prímesi. Ktorá z kapiel AU-DESSUS, UADA či FURIA najviac zapôsobila na nedávnom koncerte v bratislavskom Randale na vás?

Post black metalisti AU-DESSUS z litovského hlavného mesta nie sú v týchto končinách po prvý raz, avšak u mňa to bola ich premiérová šou. Štyria páni zahalení v totožných mikinách s výraznou kapucňou vyšli na pódium s pol hodinovým sklzom zhruba o ôsmej. Okrem rovnomenného EP-čka majú na konte debutový album „End of Chapter“, ktorému bol venovaný aj celý dnešný setlist. Veľmi kvalitný post-black sa valil z pódia s neuveriteľnou razanciou. Páni začleňujú do rýchlejších pasáží pomalé melancholické časti, ktoré trochu hraničia z doom metalom a tým je atmosféra ešte o čosi ponurejšia. Totálny rev vokalistu, taký naliehavý, občas až nepríčetný umocňuje svižné gitarové pasáže a naopak klasický vokál alebo hrdelné spevy v pozadí vytvárajú v pomalších častiach zaujímavú zvukovú stenu. Celé vystúpenie bolo veľmi vkusne dotvorené svetlami, ktoré absolútne sedeli do muziky a hypnotická atmosféra sa tým ešte znásobila. Ja som si ich vystúpenie užila, splnilo moje očakávania, ale mnohí mali obrovské výhrady voči zvuku. Čo sa toho týka, dnes to bolo v Randali veľmi rozpačité, ale naozaj veľmi záležalo na mieste, kde stojíte. Ja som pri sete AU-DESSUS zaznamenala iba akýsi plechový zvuk bicích, ale ako počúvam ostatný album teraz, asi tak znieť mali.

Viac si to podľa mňa odniesli mladíci UADA z amerického Oregonu. Je to proste tak! Vydarený a kvalitný zvuk na koncerte môže v istých momentoch ešte viac umocniť atmosféru samotnej muziky, a naopak zbabrané ozvučenie môže aj v prípade skvelej šou vystúpenie kapely totálne pochovať. V Prípade UADA môže za katastrofálnu šou aj nevyvážený zvuk, ale vo veľkej miery si za to môžu chlapci sami. Ako mi kolega fotograf dal do pozornosti, UADA má momentálne nielen nového bubeníka, ale aj čerstvého basáka a to sa podpísalo na celej ich dnešnej šou. Okrem toho, že zvukovo to bol teda riadny bodrel, spravili nespočetne veľa chýb, niekedy akoby ani nevedeli, ktorá pasáž nasleduje. Celé ich vystúpenie bolo totálne rozbité. Ide síce o mladú kapelu na konte s debutovým albumom a s ďalšou doskou iba na ceste, ale keď chcú chlapci vystupovať ako „profíci“, nemôžu si vziať na triko už viac podobných prešľapov. Berme to tak, že nemali svoj deň, lebo na ich minuloročný koncert na Loud Farm Feste som počula len samé chvály. Veľmi som sa tešila na ich melodický black metal s vynikajúcim vokálom. Žiaľ dnes to nedopadlo dobre a aj samotní protagonisti dali po koncerte patrične najavo, že nie sú so svojim výkonom spokojní.

Koncert sa nesmierne predlžoval. V čase, keď už hlavná kapela mala dokončovať podľa plánu svoje vystúpenie, ešte len pozvoľne rozbiehala svoj set. FURIA dnešný večer reprezentuje asi hudobne najskúsenejšiu formáciu. Títo Poliaci majú na konte už päť dlhohrajúcich albumov a dnešné ich vystúpenie bolo pre mňa absolútnou premiérou, keďže som nepočula doposiaľ žiaden ich materiál. Som teda nepoškvrnená a nezaujatá. V prvom rade treba podotknúť, že zvuk mali z celého večera najlepší, ale na druhej strane tie šialené svetlá, pulzujúce neopísateľnou rýchlosťou boli miestami až bolestivé pre naše oči. Do pol pása odhalené telá hudobníkov s pomaľovanými tvárami sa len kmitali v neopísateľnom svetelnom ošiali alebo zostávali zahalené v tme. Hlavným znakom Poliakov je využitie rodného jazyka, ktorý používajú už od svojich začiatkov a experimentálne poňatie black metalu. Ale ani tento prívlastok nestačí na podrobné opísanie ich muziky. Používajú veľa zaujímavých elementov čím sa vytvára zvláštna hudobná zmes, ktorá ale stále ostáva v objatí čierneho kovu. Nájdu sa tu psychedelické rockové pasáže, rozohnené punkové rytmy a celé toto dokáže navodiť naozaj hypnotizujúcu atmosféru. Bol to vcelku pozoruhodný koncertný set, mal jedinečnú atmosféru, ale pre nechytil ma tak ako vystúpenie AU-DESSUS. Možno naozaj ide o zložitejšiu formu experimentálneho black metalu, a pre lepšie strávenie je potrebné mať daný materiál napočúvaný.

Napriek všetkému hodnotím dnešný koncert pozitívne. AU-DESSUS ma nesklamali a FURIA pripravila nevšedný zážitok. Ďakujeme Igorovi z LOUD FARM BOOKING a želáme takto vydarené akcie aj do budúcnosti.

 

Za fotky srdečne ďakujeme Filipovi Hrubému z rocker.sk

Avatar photo

Autor: Petra

Zdieľaj