PORTIKUS – Na jeseň chceme ísť do štúdia

Na konte majú jedno CD, turné s Neglected Fields, účasť na prestížnom Metal Campe . To je Portikus z Rimavskej Soboty, čo majú nové sme sa opýtali bubeníka Peťa Žíroša.

Je tomu už 5 rokov, čo ste vydali svoje prvé CD Virtaul World, ako ho vnímaš teraz po toľkom čase?

Fíha 5 rokov, tak to som si ani neuvedomil. Tak ja osobne mám z našej prvej platni mierne zmiešané pocity. Nie som spokojný so zvukom, mierne rozpačité sú tam aj naše výkony a to je škoda, lebo je tam niekoľko skladieb, ktoré si zaslúžili byť nahraté lepšie. Na druhej strane boli recenzie a ohlasy okrem možno dvoch prípadov veľmi priaznivé a to nielen u nás, ale aj v zahraničí. Bola to skúsenosť na nezaplatenie, lebo priamo v štúdiu sme si uvedomili, že nám nahrávanie pod tlakom času nevyhovuje a poučili sme sa aj z toho, že predprodukciu podceniť, sa neoplatí. Teraz venujeme viac času analyzovaniu vlastných skladieb, snažíme sa ich počúvať, ako fanúšikovia a nie, ako ich interpreti. Je to skutočne zaujímavý proces, ktorý vedie k tomu, že sme schopní od základu zmeniť skladbu o ktorej sme si napr. rok mysleli, že je jej podoba definitívne nemenná. Platňu sme si platili sami , takže rozpočet bol značne oklieštený ,silou mocou sme tam chceli dostať všetok materiál, ktorý sme mali vtedy k dispozícii a to sa nám na úkor jednej, dvoch podstatných vecí podarilo. Takže spokojnosť, alebo lepšie povedané hrdosť tam určite je, ale veľa vecí už robíme a budeme robiť úplne inak.

Medzitým do kapely prišiel gitarista Oliver, čo to kapele prinieslo?

Príchod Olivera kapele priniesol veľmi veľa. Prišiel k nám skromný chalan, ktorého kreativita nepozná hraníc a čo je najpodstatnejšie, nevie čo je to niečo nezahrať. Jeho hra  je priam geniálna a ja sa za tie roky čo s nami hrá nestíham diviť , aký famózny inštrumentalista z neho je. Dokážeme s ním realizovať nápady, o ktorých sme pred tým len snívali.  Jeho až drilovo pilné cvičenie aj mňa nakoplo k intenzívnejšiemu trénovaniu a dokonca som si kúpil cvičnú sadu aj domov, aby som za ním nezaostával. Rozumieme si aj po ľudskej stránke a  asi nemusím nikomu vysvetľovať, aké je to pre fungovanie v kapele dôležité. Som skutočne rád, že ho máme , je sním radosť hrať. Dúfam, že to nebude čítať, lebo asi veľmi vyrastie, hahaha…

Nedávno odišiel zakladajúci člen Roland, aké boli dôvody jeho odchodu, budete hľadať náhradu?

Na prvú časť tvojej otázky mi budú stačiť  možno dve vety. Roland za posledné roky bral kapelu, ako ženu s ktorou žiješ strašne veľa rokov a žiješ s ňou len zo zvyku aj napriek tomu, že ju už vôbec nemiluješ a o ňom by som už musel hovoriť všetko presne v protiklade k  Oliverovi. Veľa rokov sme ale hrali spolu a až na posledné obdobie bol pre kapelu veľkým prínosom, to mu nikdy nikto nezoberie. Nech sa mu darí !!! Náhradu chceme, ale zatiaľ len na koncertnú výpomoc, takže nech sa páči, píšte, volajte.

Nahrali ste dve skladby v Lučenci, ako si spokojný s výsledkom?

My sme a to môžem zodpovedne povedať, že my sme, s výsledkom skutočne spokojní a to spokojní na 100 %. Dali sme si veľmi záležať na zvuku. Nepripustili sme ani jedinú chybu v nahrávaní  a tým sa môže pochváliť dosť málo mladých kapiel v dnešnej pretechnizovanej dobe. Nechce sa mi veriť, akými neuveriteľnými softwerovými „pomôckami“ si dokážu v štúdiu vypomôcť. Možno som po tejto stránke zaostalý, ale pre mňa je to nič iné, ako podvod a nechápem, ako sa takým umelým počinom môžu prezentovať, aj keď na druhej strane je to 80% poslucháčov šuma fuk,  ale späť k našim skladbám. Gabo predviedol brilantný spevácky výkon, Šaňo, niet čo dodať. Premakali sme vokály a snažili sme sa vycibriť aranžmá,  ja si myslím, že sa nám to skutočne podarilo, ale to je na individuálnom posúdení každého z vás. Od nahrávania už prešlo zhruba sedem mesiacov a ja s tou nahrávkou ešte vždy žijem a doteraz nebola ani jediná negatívna odozva !!! Skladby si môžete  vypočuť na bandzone.cz, alebo rock.sk a po tomto interview možno aj tu.

Čo najbližšie pripravujete?

Na jeseň chceme ísť do štúdia, po veľmi dobrých skúsenostiach to bude určite MORPHEUS MULTIMEDIA a David Káloši. Nahrať chceme zo dve, tri skladby, aj keď prostriedky by možno boli aj na celú platňu. Radi by sme oslovili, nejaké hudobné vydavateľstvá, možno nejaké nemecké, ktoré sú tomuto žánru viac naklonené a ak sa nezadarí, tak sa nič nedeje budeme hrať a nahrávať, kým nás to bude napĺňať. Veľmi by sme chceli obnoviť naše koncertovanie, ktoré posledný rok dosť stagnuje, boli sme zvyknutí na väčší koncertný frmol a ponúk pribúda a pribúda, ale pracovná vyťaženosť nás všetkých, nám nedovolí koncertovať podľa predstáv. Po dlhšej odmlke sa managerského vesla opäť chopí Paľo Marko a tak sa nám hádam podarí dojednať nejaké vyhovujúce termíny. Najviac nám chýba hranie v zahraničí, ktoré mňa tešilo vždy najviac. Máme novú skutočne nádhernú skúšobňu, ktorú sme si zariadili , ako obývačku, vrátane koženej sedačky J, máme skvelý aparát, máme nápady, chuť do hrania, už nám chýba len to, aby mal deň 48 hodín a aspoň 2 koncerty do mesiaca. Všetkých vás srdečne pozývam na náš Facebook profil, kde môžete sledovať naše aktivity, momentálne pocity a úlety. Tvojmu Metalexpressu prajem dlhý život a veľa kvalitného materiálu !!!

Autor: admin

Zdieľaj