Architects – The Here and Now

Svoj už štvrtý album vydali v januári tohoto roku čím ďalej tým populárnejší Architects z Brightonu. Po predošlom vynikajúcom „The Hollow Crown“ ich popularita výrazne stúpla a z rôznych strán sa začali ozývať hlasy hovoriace o „novej nádeji metalcore-u“. Pochopiteľne boli teda očakávania od avizovanej novinky vysoké. Čo nám teda „tu a teraz“ ponúkajú títo architekti?

V prvom rade treba povedať, že Architects ponúkajú naozaj vyspelý materiál, a to nielen v rámci vlastnej tvorby ale aj v rámci momentálnej metalcore-ovej scény. V druhom rade treba podotknúť, že Architects už dávno nehrajú „iba“ metalcore. O tom svedčí aj novinka, je tu oveľa viac emócii, oveľa väčšia škála postupov, siahajúcich od metalu, cez math core až po punk. Na pár miestach dokonca gitary koketujú s decentnou elektronikou.

Samozrejme, podobné fúzie štýlov momentálne praktikujú aj iné kapely, v podstate sa dá hovoriť, že je to v móde. Lenže „The Here and Now“ už počuteľne nie je iba o tom, aby niekoho ohúril tými najinovatívnejšími postupmi a najnezahrateľnejšími kreáciami. Na to máme iné kapely. To čo stvorili Architects týmto albumom, je čistá organická energia, radosť z hudby a neskutočne chytľavé skladby, kde aj vcelku netradičné postupy vám budú znieť úplne prirodzene.

Už od prvej skladby, nazvanej Day In Day Out vám táto energia vkĺzne do žil a s ďalšími piesňami bude stále viac a viac vo vás vyvolávať chuť zobrať sa a nájsť najbližší koncert, na ktorom by ste sa mohli vyriadiť. Album krásne plynie, čo pesnička to klenot, hudobníci najprv riadia ako besní, ničia všetko, čo sa im dostane do cesty, bicie hrmocú v akomsi zvrátenom punkovom rytme a vzápätí sa táto beštia spomalí a v pozadí sa začnú predierať cez akordy prvé melódie.

Čo je však nielen čerešničkou na vrchu tejto lahodnej hudobnej torty ale aj vyriešením podľa mňa najväčšieho problému minulého albumu, je nájdenie tej správnej rovnováhy medzi melódiami a agresivitou. To sa týka najmä vokálu, vokalista na sebe počuteľne zapracoval a vďaka už spomínanej rovnováhe je jeho prejav uveriteľnejší a krásne autentický. Refrény z tohoto albumu idú naozaj veľmi ťažko preč z hlavy.

Ak by som mal niečo vytknúť, tak musím priznať, že ma nenapadá nič naozaj podstatne.  Architects podľa mojej mienky nahrali svoj doposiaľ najlepší materiál (aj s najlepším zvukom) a dokázali, že s nimi treba v budúcnosti počítať. A ak máte radi kapely, ako Your Demise, The Eyes of A Traitor alebo Bring Me the Horizon, alebo celkovo modernú metal(core)ovú produkciu, neváhajte. Možno sa nejedná o prelomový album, ale každopádne je radosť počúvať ho.

Sarkast – 9/10

The Here And Now

1.Day In Day Out
2.Learn To Live
3.Delete, Rewind
4.BTN
5.An Open Letter To Myself
6.The Blues
7.Red Eyes
8.Stay Young Forever
9.Heartburn
10.Year In Year Out/Up And Away

www.myspace.com/architectsuk

Autor: admin

Zdieľaj