0N0 – Path (2011)

Hudba je plná emócií a to aj vďaka jej rôznorodosti, s tým hádam bude súhlasiť každý. Hudbu tvoria totiž detaily, stačí len trocha inak posunúť prsty na hmatníku, trocha razantnejšie udrieť do rytmičáku alebo jemne stlmiť akýsi ruch v pozadí a celá pieseň, priam celý album môže dostať úplne iný ráz.
Takéto myšlienky ma napadli v spojení s bratislavským one – man projektom 0n0, ktorý je výtvorom hudobníka vystupujúceho pod pseudonymom Twisted (taktiež aj gitarista v Nonprolific). 0n0 totiž tento rok vydal svoju prvotinu pod názvom „Path“, a treba povedať, že sa jedná o materiál výnimočný práve vďaka svojmu citu pre detaily.
0n0 začalo svoju cestu už v roku 2006 ako čisto ambient-industrial-noise experiment, avšak časom začali získavať gitary čím ďalej tým viac priestoru. Na svojom debute sa teda 0n0 prezentuje fúziou industriálneho metalu, death metalu a doomu, ale aj psychedélie, ambientu a iných „jemnejších“ hudobných odnoží (vyžitie čistých vokálov, akustických gitár).
Hneď úvodná „S.I.L.K“ s masívnymi gitarami akoby bola prejavom úzkosti jednotlivca, zároveň v nej cítiť neskutočnú agresiu, industriálne zvuky v pozadí ma najprv vyložene rušili, ale neskôr som sa práve vďaka ním dokázal plnohodnotne vnoriť do hudby. Zaujímavé bolo zistenie, že prvé písmená všetkých veršov tvoria abecedu.
Nasledujúca „Sleepless Slumber“ vám bude pomaly a systematicky zvierať dušu čím ďalej, tým viac, pomalé až martial industrialné bicie sa postarajú o to, aby ste po tejto piesni mali problém zažmúriť oči. Veľmi veľa tu spravil aj vokál, ktorý vás piesňou sprevádza akýmsi nenávistným šeptom.
Tretia pieseň „They“ je skladba inštrumentálna, v ktorej sa na ploche necelých 5 minút premieľa prakticky jeden motív, avšak práve aj na tejto skladbe Twisted ukazuje svoju úžasnú schopnosť pracovať s detailmi a tak je táto pieseň vďaka jemným nuansám perfektným ukončením prvej polovice albumu.
V piesni „Trance-formation“ sa aspoň na chvíľu vytratí akýsi opar temnoty, a 0n0 nás zrazu predstaví svojej éterickej podobe. Krásna, svojím spôsobom až radostná pieseň, vďaka ktorej sa budete vznášať. Perfektná oddychovka pred nasledujúcou smršťou.
V piatej „Feed the flame“ sa totiž éterickosť vytratí a vás akoby niekto oblial vriacou vodou. Technický death metal s industriálnymi spodkami a šialenými disonantnými sólami spolu s nenávistným frázovaním a až sludgeovým zakončením vás zmení do konca života. Masaker.
Album uzatvára takmer 15 minútová skladba „Path“, ktorú by som žánrovo oklasifikoval ako „metafyzický sludge“. Vďaka tejto piesni vás album dôkladne pohltí do svojich hlbín, a vy ako by ste pochopili až teraz všetko to, čo sa dialo v piesňach predtým.
Aby som to zhrnul, 0n0 sa aspoň pre mňa stalo týmto počinom kandidátom na najoriginálnejšiu a najnápaditejšiu záležitosť na Slovensku. Nadpriemerný zvuk a práca s aranžé, a samozrejme aj už vyššie spomínaný cit pre detaily robí z tohto diela jeden z najvyzretejších debutov, aké som kedy počul. Pevne verím, že sa „Path“ nestratí medzi tým množstvom nahrávok a že si na neho budeme pamätať aj po dlhšom čase.

9/10 Sarkast

Path:

1. S.I.L.K
2. Sleepless Slumer
3. They
4. Trance-formation
5. Feed the Flame
6. Path

WEB: Myspace , Bandzone

Autor: admin

Zdieľaj