Amorphis, Leprous, The Man-Eating Tree – MMC, Bratislava 7.1.2012

V roku 2012 nás čaká nemálo naozaj kvalitných metalových zážitkov, a práve AMORPHIS a spol. mali tú česť otvárať sezónu tu u nás, na Slovensku. MMC-čko sa teda malo na čo tešiť, pretože nielen AMORPHIS boli prísľubom vynikajúceho koncertu.
Na THE MAN EATING TREE sa klub príjemne zaplnil milovníkmi metalu zo severských krajín a sympatická šestica tak mohla rozohriať publikum. Bohužial aj napriek dobrému výkonu, vynikajúcemu spevákovi a vcelku naozaj pekným skladbám sa dá hovoriť skôr iba o rozohrievaní publika, to totiž akosi ešte nemalo silu sa veľmi tešiť s kapelou, avšak určite sa nedá hovoriť o nejakej chladnosti či odmeranosti, a tak kapela po poslednej piesni zožala zaslúžený aplauz, poďakovala sa a aspoň ja som mal z ich gotického rock/metalu šmrncnutého ešte aj inými odnožami veľmi príjemný pocit.
Nebudem však klamať, na druhú kapelu som bol už o niečo viac zvedavý, pretože nórsky LEPROUS na čele so šialeným Einarom Solbergom sa minulý rok postarali o slušný rozruch na metalovej scéne, a to svojím najnovším počinom „Bilateral“. Ich progresivný metal, v ktorom sa tak veľa vplyvov zmiešava do úplne prirodzenej jednoty zanechal na mnohých tvárach takpovediac ústa dokorán, očakávania teda boli vysoké.
Samotné výstupenie však otvorilo ústa hádam ešte viac, pretože keď toto neudržateľné komando nabehlo na pódium vo svojich elegantných červeno-čierno-šedých oblečkoch a udreli do svojích nástrojov, málokto veril tomu, čo počuje. Neuveriteľná energia, rafinovanosť a doslova šialenosť sálala nielen z hudby ale aj z prejavu týchto Nórov. Setlist tvorili skladby najmä z aktuálneho albumu, ako napríklad „Restless“, „Waste of Air“ či „Forced Entry“ ale nezabudli pripomenúť ani album minulý napríklad takou „Dare You“.
Je nutné podotknúť, že pri ich vystúpení treba naozaj priznať obrovský obdiv najmä leaderovi kapely, pretože tak perfektne odspievaný koncert (a že jeho party nie sú ani zďaleka lahké) som už naozaj veľmi dlho nevidel a veľmi ma zaujala aj hra bubenníka Tobiasa Andersena. Len tak ďalej!
Bol to však vrchol večera? Headlineri sa samozrejme nedali zahanbiť a tak AMORPHIS hneď po LEPROUS veľmi jasne ukázali, prečo sú práve oni vedúcimi postavami tohoto turné. Na pódiu sa týčili veľmi vkusné maľby dotvárajúce atmosféru celého vystúpenia a už od prvého tónu úvodnej „Song of The Sage“ dav takmer dýchal pre kapelu. Tomi Joutsen znova raz ukázal, že počuť ho zle spievať je hádam nemožné. Charizma tomuto dredatému chlapíkovi nechýba ani trocha, takýto spevák je snom naozaj každej kapely.
AMORPHIS nemajú o skladby núdzu, a už vôbec nie o hity a tak odohrali až 15 skladieb, pričom žiadna vyslovene nenudila, silných momentov bolo nespočetne viac ako slabších (ak sa vôbec nejaké slabé vyskytli). Kapela sa prezentovala akýmsi rezom cez takmer všetky nahrávky, pričom zbytočne nedominovali iba skladby z novinky „The Beginning of Time“. A tak nechýbali skladby ako „The Smoke“, „On Rich And Poor“, „Silver Bride“, najagresívnejšia „Vulgar Necrolatry“, či záverečná „House Of Sleep“, ktorá rozospievala hádam každého v miestnosti. Ich mix metalu s gotickým feelingom s folkovými melódiami a s občasnými deathovejšími odbočkami funguje stále na jednotku, publikum pre nich žilo a kapela si túto odozvu očividne vážila a tešila sa z nej.
Skutočne vynikajúci koncert, dokonca aj po zvukovej stránke nemôžem toho veľa vytknúť, možno gitary boli jemne tichšie ako by bolo dobré ale dojem z vystúpení to nepokazilo. Dobrá nálada, perfektne zvládnuté vystúpenia aj po hudobnej ako aj po vizuálnej stránke, jednoducho pastva pre oči aj uši. AMORPHIS a spol. tak otvorili sezónu 2012 viac než úspešne, a mne neostáva nič iné, ako zaželať Slovensku viac takýchto skvelých koncertov.

Sarkast

[nggallery id=10]

Foto: Marius Sachtikus

 

Autor: admin

Zdieľaj