Rozhovor – CRANIOTOMY „Blasting Brutal Death Metal s prvkami slammu a mäsiarského rúhania“

Slovensku naďalej praje deathmetalový satan! Supply of flesh came just in time od CRANIOTOMY je ďalšia technicky prepracovaná a slamovo okorenená nahrávka, ktorá žiadnemu deathmetalistovi nebude ľahostajná. A práve preto som sa rozhodol kontaktovať  kapelu a položiť im zopár otázok. Gitarista Roman a spevák Pygo i napriek vysokým teplotám hravo odpovedali a niekedy podali až vyčerpávajúce odpovede. Veď posúďte sami.


Ako by si opísal svoju kapelu pre tých, čo sa s ňou nikdy nestretli ?

Blasting Brutal Death Metal s prvkami slammu a mäsiarského rúhania.

Growling nepatrí práve k jednoduchým formám prednesu, preto ma vždy zaujímalo, či sa nejak extra treba starať o svoj hlas a pravidelne sním trénovať, ako je to u teba ?

Je pravda, že to nie je extra jednoduché, ale tréningom sa to dá naučiť. Samozrejme záleží aj na tom či pri growlingu vťahuješ do seba alebo to dávaš z hrdla, dokonca až z brucha von. Starať sa o hlas je veľmi individuálne. Niekomu vadí studené pivo pred koncertom, niekomu naopak pomáha. Čo sa týka môjho hlasového prejavu, samozrejme časom ho vyšpičkovávam , ale nemám nijaké špeciálne tréningy. Len si už dávam pozor na to čo pijem pred koncertom a po koncerte, lebo hrdlo je dosť namáhané a náchylné na zápal.

Používaš aj nejaké efekty pri svojom „speve“, či to ide z teba prirodzene ?

Počas koncertov nepoužívam žiadny efekt.Tak ako to ľudia počujú tak to zo mňa vychádza. V štúdiu som použil jeden efekt, ale nie na skreslenie môjho hlasu iba na zvýraznenie. Skreslenie resp. growling ide zo mňa.

Kedy si vlastne zistil, že dokážeš zo seba vydať takýto „kanál“ ?

Fúha. To je už dosť dávno. Myslím že to bolo niekedy ešte na začiatku strednej školy. Počúval som doma Theatre of Tragedy – Velvet Darkness They Fear a pokúšal som sa napodobniť ten vokál a celkom sa mi to darilo. I keď samozrejme to nebol growling, ale už vtedy som pomaličky začínal.

Slovenku sa vždy viac darilo v death metale, ako v melodickom metale, myslíš si že ešte aj teraz je tomu tak ?

No dariť ako dariť…kapiel tu bolo vždy dosť, či už to bol melodic alebo niečo tvrdšie. V poslednej dobe dosť začína vykúkať aj u nás grindcore, ktorý  tu niekedy skoro vôbec nebol. No podľa môjho názoru to u nás najďalej dotiahli asi starí Dementor ešte s Reném Blahušiakom, ktorým albumy vydávala firma Osmose productions- tá firmička bola pred pár rokmi dosť veľké meno, ďalej by to boli asi Sanatorium, ktorí pobehali kus sveta.. a až potom by to bol melodic ako Depresy,Galadriel..Je tu kopec kapiel kvalitných, i menej kvalitných. Tie ktoré sa chcú presadiť nemôžu, len nahrať album a čakať na nejaký zázrak. Treba sa trošku starať o presadenie, komunikovať, keď sú si istý že nahrali dobrý materiál..Hlavne nie len tu na Slovensku, kde je to na metal fans dosť biedne v porovnaní so zbytkom Európy a sveta..

Inšiprácia Devourmentom je jasná, nájdu sa aj iné kapely, ktoré Vás inšpirovali ?

Tých kapiel ktoré počúvame je veľmi veľa, ale nemyslím si, že by nás nejako extra inšpiroval Devourment. Craniotomy hrá od začiatku extrémny brutal death metal a to že je nové CD viac slammové nemá s Devourmentom veľa spoločného. Samozrejme že Devourment je skvelá vecička a máme ju veľmi radi. Je to hudba ktorú by som si vedel predstaviť ako ju púšťajú v disco kluboch a tam ľudkovia sa na to pohupujú ako na nejakú najnovšiu hip-hopovú skladbu :-D

Všimol som si, že rozposielate nové piesne po profilách rôznych kapiel na facebooku, myslíš si že je to teraz dobrý nástroj na propagáciu ?

Je to jeden z nástrojov, ktoré sú teraz k dispozícií. Keď už myspace umrel, momentálne je facebook jeden z naj sietí, kde sa možeš zviditelniť najviac. Sú tu už skoro všetci , ale to nieje jedina naša aktivita o ktorú sa snažíme..

Mohol by si teda vymenovať aj ostatné aktivity ?

Všetko ti nemôžem povedať.. to je tajomstvo ..nech sa aj ďalšie kapely potrápia tak, ako sme sa my trápili..je to len o komunikácií s ľuďmi,  ktorí ťa nejako môžu posunúť ďalej a nielen len facebook a hlavne nie len na polo skapatom slovensku…

Aká metafora sa skrýva za názvom „Dodávky mäsa prichádzajú v pravý čas“ ?

Že by to bol staronový Pygo? Je to tak..

 Keby si mohol použiť iba tri slová,ktoré by opísali nový album, aké by si použil ?

Brutal blasting slamming alebo najlepší album Craniotomy ;)

Mohol by si každý text na albume popísať jednou vetou ?

1.       Pán mäsiar túžiaci porcovať nie len bravčové mäsko :-)

2.       Keď koštuješ niečo, čo nie je zrovna najlepšie stráviteľné

3.       Máš rád patológiu a dokonca si závislý na niečom, čo s ňou úzko súvisí

4.       Pochovaná za živa, vraví samo za seba

5.       Keď utrpenie pretrváva a nie, a nie ho ukončiť

6.       Keď si kat zaumiení, všetko navôkol je úplne márne

7.       Psychopat má svojho oddaného učeníka, ktorý ho nasleduje

Všetky texty sú písané gore tématikou, čo k našemu hudobnému štýlu aj patrí.

Zvuk sa Vám oproti starej nahrávke zlepšil, nabral silu a poriadny groove,  pripisujete túto zmenu zmene nahrávacieho štúdia ?

Určite aj zmene štúdia, začo ďakujeme Hiraxovi, ktorý nás ukecal, nech ideme do Shaarku. Tu budeme nahrávať i další album a už žiadne slovenské predražené štúdia. A ďalšia veľmi dôležitá vec, že celý album je nahrávaný na metronom, takže je to úplne presne. Škoda že sme s tým nezačali skôr…

Určite k tomu má zásluhy aj váš staro-nový spevák Pygo, práve jeho prejav mi viac sedí k vašej hudbe, dodáva tomu pravé gule, ako sa vraví…

Je to tak, Pygo je dôležitým článkom Craniotomy a už dúfam, že už nebudú žiadne zmeny. Je už zabehnutý, má za sebou fúru koncertov a jeho hlas je fakt jeden z tých výnimočnejších tohto druhu. Do týchto brutálnych slamm pasáži si ani iný spev nevieme predstaviť.

Jediné čo by som Vám vytkol pri novom albume je odfláknutejší booklet, na prepracovanie sa už nezvýšil čas, či ste chceli ušetriť náklady ?

Aj, aj. Vyhodili sme veľa peňazí len za front, teda za obal albumu a celý booklet by možno vyšiel aj raz toľko, ale hlavne časovo sa to už preťahovalo a kým by nám Lukáš Lancko z ISISDESINGSTUDIO dokončil booklet na komplet, kedže je hodne vyťažený, by sa to zase posunulo o niekoľko týždňov a to sme si už nemohli dovoliť. Nieje ten obal až tak zlý, ale samozrejme, dal sa urobiť lepšie.

Nerozmýšlali ste niekedy, žeby ste pridali do svojej hudby melodickejšie prvky, aby bola vaša hudba prístupnejšia k masovejšiemu publiku napr.melodický vokál, ako to spravili Dementor ?

Rozmýšlali sme nad všeličím, ale hráme to čo ide z nás a určite další album nebude melodickejší, práve naopak..máme už úplne nový song, ktorý je hodne slammový a vypadá to tak, že sa budeme uberať týmto smerom a budeme pridávať akurát viacej rôznych samplov do hudby.

Váš album vyšiel pod hlavičkou japonskej firmy Amputated Vein records, ako došlo k tejto spolupráci ?

Jednoducho. Hehe. Vyhodili sme na youtube jeden song z nových skladieb, konkrétne Mr.Butcher s nápisom „ looking for label “  a možno o dva dni sa nám ozval Masakatsu z Ampuptated Vein Records, že nám to chce vydať a hneď nám napísal, čo nám môže ponúknuť. Bez nejakého dlhého rozmýšlania sme to zobrali, lebo fakt nam ponúkol výborné podmienky, nehovoriac o jeho distribúcii po celom svete.

Počas koncertov či pri nahrávaní sa Vám nestalo niečo vtipné ?

Tak za tie roky hrania, nahrávania a koncertovania sa udialo veci, že by z toho mohla byť kniha. Sme pozitívne naladení ľudia, takže stačí málo a chytáme sa za bruchá :-). Kedže sami sme veľkí vymýselníci a poznáme spústu kapel s ktorými si veľmi dobre rozumieme. V tomto nemáme problém. Podrobne sa radšej nebudem rozpisovať,pretože niektoré šibalstvá boli fakt husté,snáď niekedy v budúcnosti osobne, resp.stav sa niekedy na koncerte a užiješ si s nami :-)

Na druhú stranu, stalo sa Vám niečo, čo vás vyslovene naštvalo ?

Kedže sa pohybujeme v undergrounde musíme byť tolerantní voči veľa veciam točiacich sa okolo muziky. Veľa ľudí si myslí, že nato aby spravili koncert stačí zavolať, popr. napísať kapelám a ostatné sa už nejak spraví na mieste, tak to je veľký omyl ! Snažíme sa byť tolerantní a vychádzať v ústrety aj takýmto ľuďom, no dúfam, že sa situáciia na Slovensku zlepší a promotéri si začnú vážiť kapely. Suma sumárum: občas sme naštvaní, keď nám začnú uberať z cesťákov pre ich neschopnosť atď.  :-) Pokiaľ máme pocit, že ten koncert na ktorý nás volajú bude stáť za hovno, radšej ho odmietneme hneď, ako by som mali zabiť víkend, ktorý je tak krátky…

Aké máte plány do budúcnosti?

Hlavne robiť dobrú hudbu, veľa koncertovať doma a hlavne v zahraničí, teda troška sa zviditeľniť aj vonku, aj keď teraz je to jednoduchšie a hudba sa šíri internetom, predsa len tú energiu nedostaneš inak len živým koncertom, komunikovať s fans, robiť aj naďalej našu FLESH PARTY v Leopoldove, kde sa snažíme maximálne vyhovieť ľuďom a samozrejme kapelám. Veľa ľudí tam už chodí pravidelne. Chceme dotiahnuť aj nových ľudí a to je pre nás hnacím motorom!! Teraz nám vyšlo nové CD u  Japonského labelu Amputated Vein Records…tak sa ho snažíme troška dostať medzi ľudí, aj tak bude o chvíľku na nejakom uložisku, ale čo narobíš, aj to je reklama :-)

 Plánujete aj nejaké väčšie turné, mimo hraníc Slovenska ?

Plány samozrejme sú, ale sme malá kapela a všetko si vybavujeme sami, takže v rámci možností. No turné, teda turné s veľkým T sme ešte nemali, väčšinou dvoj/trojkoncerty, víkendové záležitosti, takže ak sa podarí a niekto nám stým pomôže, budeme radi :-)

Ďakujem pekne za Váš čas, prajem Vám veľa úspechov a snáď sa vidíme na nejakom najbližšom koncerte. Chcete ešte niečo dodať na záver ?

Ďakujeme moc za priestor na tento pokec. Sme radi že sú ľudia, ktorí neustále podporujú undergroundovú muziku na Slovensku. Všetkym čitateľom odkazujeme: Počúvajte Brutal Slamm Death metal a hlavne najbrutálnejšiu kapelu na Slovensku – Craniotomy a ich new album Supply of Flesh came just in Time. A hlavnenezabudnite prísť na krst nového albumu, ktorý sa uskutoční 30.3. v Leopoldove na našej Flesh party! Keep it fucking Brutal!

V prípade záujmu o cd, píšte na mail: craniotomy@post.sk

Bukáčo

 

 

 

Autor: admin

Zdieľaj