Rozhovor – BRUTE (Aktualizované 30. 3. 2013)

ROZHOVOR JE DOPLNENÝ O ODPOVEDE BUBENÍKA SEADA BIHORACA! (30. 3. 2013)

Na Slovensku pomaličky začínajú vyklíčať samé kvalitné deathmetalové bodliaky. Čo je aj prípad kapely BRUTE, ktorá má svoje bodliaky poriadne pichľavé. Svoju ostrosť predviedla hlavne na debutovom albume  Sophisticated atrocity, ktorý uzrel svetlo sveta v marci minulého roka. O ňom, ale aj o dlhej pauze, ktorá predchádzala tomu albumu, som sa porozprával s mozgom kapely  Stevom. No death metaloví nadšenci, hor sa nato!

Na začiatok popíš svoju kapelu, ako pre nezainteresovaného človeka.

Death metalová kapela brutálnejšieho razenia s vplyvmi európskej a americkej školy.

Už samotný názov BRUTE je zaujímavý, ako si sa k nemu dostal?

Nosil som ho v hlave už pred oficiálnym vznikom kapely v roku 1998. Vždy som chcel mať kapelu s ráznym a vystižným menom. Myslím, že BRUTE vraví samo za seba. Mimochodom logo kapely nakreslil náš vokalista Pafo.

Ako sa vlastne dostal death metal do takého malého mesta na východe Slovenska, akým je Vranov nad Topľou, a čo ťa hlavne dotlačilo k tomu, že budeš tvoriť práve takú hudbu ?

Muzika so mnou lomcuje už od malička, dočista som jej doživotne podľahol už vtedy, proste je to vo mne. Počúval som rôzne rock/metalové veci a ten smer sa postupne vyrysoval. Srdce to zariadilo samo, no robiť death metal vo Vranove a okolí bola vražedná myšlienka, ale vzrušujúca. Žiadne zázemie, peniaze na nástroje a aparáty, a to nevravím o nepochopení niektorých svätuškárov so svätožiarami nad hlavami. Death metal sa nedá robiť bez srdca a riadnej dávky zdravého šialenstva. Pokiaľ viem, vo Vranove okrem nás čisto death metalové zoskupenie vlastne ani nikdy neexistovalo. Punk, Hardcore, či Crust vždycky hýbali týmto mestom. My sme skôr výnimky. Možno aj preto, že nie sme priamo z mesta, ale z jeho predmestia. Veríme, že to trochu do budúcna zmeníme a mládeži ukážeme aj iný smer. Sme hrdí, že sme z Vranova, že sme východniari, že hráme death metal a pevne veríme, že snáď tu po nás niečo kvalitné ostane.

Kapelu si založil už v roku 1998, no debut Sophisticated atrocity vyšiel až v marci 2012, prečo vznikla takáto pauza ?

Ťažké to bolo už od počiatku. Nemali sme ani na poriadné nástroje, či aparáty. Problémy boli vždy aj so skušobňami. Nevravím o žiadnom death metalovom zázemí. Ja som bol už vtedy pár rokov ženatý, syn rástol, manželka bola na materskej, pracovné príležitosti vo Vranove boli biedne a tak som učinil rozhodnutie. Mladá rodina potrebuje vlastný domov a zázemie, tak som dal logicky prednosť zabezpečení rodiny. Odišiel som za prácou do Prahy, no kapela už moc dlho nefungovala. V Prahe som robil necelé 4 roky, platovo to už bolo o ničom a tak som sa vrátil domov. Kým som sa usadil poriadne doma, začali sme s manželkou budovať dom, čo zabralo všetok voľný čas. Už niekedy v roku 2003-2004 som začal pracovať na ďalších nápadoch pre Brute, no oficiálne som kapelu oživil nahraním proma 2008 (Furious pictures and agony). Potom začali muzikanti prichádzať a odchádzať. Nahralo sa promo 2010 (Inhuman seed of terror). Konečne sme zohnali živého bicmana (Peter Heteš) a začali s postupným nacvičovaním. Nebolo to jednoduché, lebo poväčšine sme boli každy z iného mesta. Aj to tú čakaciu dobu natiahlo. Nakoniec sa nám v decembri 2011 podarili naše vytúžené album nahrať. Oficiálne vyšlo až v marci 2012 u Nice to eat you records.

Ako si sa dostal k spolupráci s týmto českým labelom?

S týmto labelom nás spojil Filip Dobromský. Náš fanúšik, kamarát, recenzista a UG maniak z Čiech. Nikdy mu to nezabudneme.

Myslíš si, že aktuálna zostava je tá pravá ?

To sa nedá s istotou nikdy povedať. Bol by som šťastný, keby to tak samozrejme ostalo čo najdlhšie. Po stránke hudobného cítenia je to v poriadku a po ľudskej ešte viac. Všetci sme kamaráti ako remeň, je sranda, no každý má svoje starosti a to môže ovplyvniť chod kapely.

14 rokov je pekne dlhá doba, musíš mať plnú hlavu nápadov a myslím si, že si ešte so všetkými nevyrukoval na debutovom albume a nový album tu bude čo nevidieť…

Nápady boli vždy, len podmienky nie. Nový materiál je už skoro hotový a skladby sú poriadny výprask. Každá skúška ma baví a hral by som tie songy dookola. Je čas došperkovať detaily, cvičiť, cvičiť a cvičiť. Všetko teraz záleži od nášho bicmana Seada Bihoraca (MORTALLY INFECTED, TYPHOID), ktorý býva na opačnom konci republiky. Nieje to také jednoduché, ako sa môže zdať. Okolnosti ukážu, ako dlho to bude trvať. Všetko chce svoj špeciálny čas.

Prejdime k albumu, čo sa skrýva za metaforou sofistikované zverstvo ?

Žiadny živý tvor na našej planéte nie je tak rafinovane krutý a bezohľadné vypočítavý ako človek. Pre vidinu moci a peňazí dokáže človek zabiť aj vlastné dieťa, či rozštvrtiť rovnaký druh a bez výčitiek žiť ďalej. Priznám sa, aby som bol spravodlivo nepokrytecký, že niektoré pasáže v textoch sú aj o tom, čo nemám rád na sebe.

Odkiaľ pochádza tajomné intro z úvodnej skladby Sophisticated Atrocity ?

Nemal som to v úmysle prezradiť a veril som, že to tak ostane. Raz by k tomu aj tak došlo. Určite to už poniektorí hororoví labužníci vedia. Je z môjho obľúbeného hororu „Mucha“ s Jeffom Goldblumom.

Hrajete brutal death, no skôr zameraný na melodické a harmonickejšie gitary, vďaka čomu sa vo vašej hudbe vyskytujú vyslovene melodické pasáže, chceli ste aby bol materiál prístupnejší k širšiemu publiku, alebo je to len dôsledok tvojej kreatívnej vyzretosti ?

Ako som už spomenul, skladby sú zo starších, aj novších čias našej minulosti. Tie staršie veci sú viac melodické. Vtedy sme cítili takto. V nových skladbách sa občas melodika ešte objaví, no neviem, či je to vekom, ale nový album cítim ako brutalitu samu o sebe, s dostatočnou dávkou techniky, nápaditosti a ničivej razancie, nezabúdajúcej na korene. Vokálne by malo byť druhé album omnoho pestrejšie aj vďaka tomu, že k Pafovi sa pridal Hegrid (gitara). No stále má hlavné slovo Pafo.

Zaujímalo by ma ako prebiehalo komponovanie nového albumu, dal si priestor aj ostatným členom kapely ?

Bohužial nedal z jednoduchého dôvodu. Skladby na albume sú z rôzneho obdobia. Po prebratí sa kapely z osemročnéj kómy som bol odhodlaný pokračovať aj sám a tak sú skoro všetky skladby napísané mnou, až na poslednú (Jail of inner self), keďže sa spoluhráči našli až po určitej dobe. Základné rify a nápady na túto skladbu vznikli zväčša z hlavy môjho brata Slava (člen prvej zostavy 1998-2000) ešte pred tým, než Brute začal existovať. Ja som ju ešte dosť upravil. Texty píšem sám. Samozrejme k drobným úpravám došlo aj po konzultácii s kolegmi. Na nový materiál, ktorý dokončujeme teraz, doniesol niekoľko úžasných nápadov aj Hegrid (gitara, druhý vox), takže je to zmena k lepšiemu a muzika je rázom pestrejšia a zaujímavejšia.

Texty sa zameriavajú na človeka a jeho bezohľadné chovanie, z čoho usudzujem, že tvoje texty niesú len výplňou priestoru, ale aj chceš pomocou nich niečo odkázať poslucháčom, preto by si mohol popísať v krátkosti jednotlivé skladby, nech majú predstavu aj menej zdatní angličtinári.

O čom sú celkovo texty na debutovom albume, som zhruba priblížil v odpovedi vyššie, ale skúsim ozrejmiť jednotlivé skladby.
1. SOPHISTICATED ATROCITY: Naše svedomie(nesvedomie) dokáže vraždiť, zničiť iného až k samému dnu, zo strachu chodiť do chrámov a potom veselo pokračovať robiť svinstvá naďalej.
2. CESSPOOL OF LIES: Nahromadené klamstvá sa musia časom každému človeku vrátiť v podobe trestu. To je isté ako smrť. Na každú sviňu sa voda várí, ako sa hovorí.
3. INHUMAN SEED OF TERROR: Skladba o úbohých ľudských predsudkoch a zbytočných bremenách.
4. VAIN BENIGNITY: Keď už nemôžme uniesť váhu naších zlých činov, prečo si myslíme, že nás zachránia modlitby a utiekanie k najvyššiemu?
5. THE SINS WILL GET US: Hriechy nás dostanú. Názov hovorí sám za seba.
6. REPULSIVE LOSS OF SELF-RESPECT: O ponižovaní človeka človekom do takej miery, až stratí sebaúctu a zmysel vlastnej existencie.
7. TRUST IN YOURSELF OR BURN: Je to proste skladba o živote a tvrdom boji s ním. Ak odmietaš bojovať, nemá zmysel, aby si žil.
8. JAIL OF INNER SELF: O človeku s vrodeným vnútorným zlom, ktoré môže kedykoľvek zaúradovať. Dokonca o občasnom pocite viny, no toto zlo nedokáže zastaviť.

Kto sa vám postaral o výtvarnú stránku albumu ? A akú vlastne prisudzuješ dôležitosť vizuálu resp. imidžu ?

Cover albumu robil ďalší náš kamarát Valério Choma. Booklet robila firma Digitalwortex. Zadnú stranu, vnútro a celkový obal doladil label. Samozrejme obal musí korešpondovať s celkovou atmosférou danej muziky a jej lyriky. Image je každého vlastná polievka a ja osobne až taký veľký dôraz na to nedávam. Občas to môže prejsť až k pózerstvu. Najdôležitejšia vec je podľa mňa koncertovanie. Tam sa ukáže pravá tvár a zdatnosť muzikanta, nie v štúdiu, či na fotkách.

Aké máš plány do budúcnosti, plánuješ aj niečo väčšie, či už koncert s Vaderom 30.4 v Collosseu, Košiciach považuješ za veľký úspech?

Všetko chce svoj čas a na to treba trpezlivosť a úprimné srdce pre vec. To, že hráme s legendou menom Vader, je aj šťastie, no veríme, že aj naša snaha za tým je. Naše najbližšie plány sú jednoduché: Hrať svoju ľúbeznú hudbu, nahrať druhý, ešte kvalitnejší album a potvrdiť našu vieru v to, čo robíme tak radi. Hlavne nech nám slúži zdravie.

Vidím, že sleduješ našu scénu, čo ťa v poslednej dobe najviac zaujalo ?

Najviac ma zaujala skutočnosť, že naše malé Slovensko je stále death metalová veľmoc plná kvalitných muzikantov od Makova až po Ubľu, ktorí by to svojím umením natreli aj niekde za morom.

Nedávno sa konala súťaž Radio_Head Awards, kde ste boli nominovaní v kategórii Hard and heavy, no sošku si odniesli Obliterate, ste sklamaní, že ste nevyhrali? A aké máte pocity z toho večera?

Absolútne niesme sklamaní, že sme nevyhrali. Veď je to na východe. Gratulujeme úprimne Obliterate, sú tu 20 rokov a zaslúžia si to určite viac. Pre nás je veľkým úspechom nominácia v tejto prestížnej súťaži, aj keď si myslím, že takáto komerčná paráda nám, ako ug death metalovej bande až tak nesvedčí. Ak mám byť úprimný, trochu som sa tam cítil ako ihla v kopke sena a niektoré vystupujúce kapely mi náladu priznám sa nevylepšili. To v žiadnom prípade neznamená, že si účasť na tomto podujatí nevážime. To nie. My sme boli v šoku, keď sme zistili, že sme nominovaní. Je to vo veľkej miere zásluha naších fans. Nie sme hviezdy. Práve naopak, ešte máme čo dokazovať. Verím, že ideme dobrou cestou.

Ďakujem za rozhovor, máš nejaké slová na záver?

Rád by som sa nakoniec ešte raz za celý BRUTE poďakoval naším fans za ich neoceniteľnú priazeň, naším rodinám, že ich máme, bratov z naších spriznených kapiel a všetkým, ktorí podporujú akýmkoľvek spôsobom underground. HONOUR DEATH METAL !!!

 Bukáčo

Na tomto mieste sme dali prednosť aj rytmickej sekcii skupiny, o slovo sa hlási bubeník Sead Bihorac:

Mohol by si nám na začiatku rozhovoru trochu predstaviť kapelu, hlavne pre tých čitateľov, ktorí o vás možno ešte nepočuli?

Čau Michal, no tak to som zvedavý čo ti ja na toto poviem hehe. Ja som služobne najmladší člen tohto fantastického spolku. Sme piati vajčáci z východu ktorí majú radi DEATH METAL a ktorí radi hrajú DEATH METAL. Kapelu založil Steve už dobrých pár rokov dozadu, čo viem tak kapela prešla niekoľkými personálnymi zmenami. Dlho boli problémy s bubeníkom, ostatne všetky predchádzajúce počiny boli nahraté len s automatom, až v podstate debut „SOPHISTICATED ATROCITY“ bol nahratý v kompletnej živej zostave. Žiaľ nedostatok roboty na východe si vyžiadal obeť v podobe odchodu Hettyho (bicie na debute) do Prahy, pričom si myslím, že tým Slovensko prišlo o jedného veľmi ale veľmi talentovaného bubeníka. A týmto sa v podstate začína nejako moja éra pôsobenia v BRUTE J

V kapele pôsobíš zatiaľ len pár mesiacov, ako si sa vlastne ku chalanom dostal?

No ono to začalo takto, na Bandzone Mortally Infected nám prišla správa od Steveho. A kedže ja mám celkom záľubu v podpore SK/CZ scény, tak som zablúdil ku BRUTE na ich stránku, pustil som si ich veci a posadil som sa na zadok. Potom na nejakých par rokov nastal útlm, až kým sa ku mne nedostal debut „SOPHISTICATED ATROCITY“.  Vtedy som sa posadil na zadok druhýkrát a so Stevem sme sa dostali celkom intenzívne do debaty. Keď bol nútený Hetty opustiť BRUTE kvôli robote, Steve sa na mňa obrátil s otázkou, či by som im nepomohol odbúchať nový album s čím som ja súhlasil. Nakoniec sme sa v podstate dohodli tak, že za škopky vybehnem ako dočasná výpomoc. No keď som si to tak prebehol v hlave, že čo ja riešim s dočasným zaskakovaním, kedže som sa z toho už dva razy posadil na zadok, tak sme si plácli a som tam ako „FULL TIME“ member J

Pokiaľ viem, tak bývaš a pracuješ neďaleko Bratislavy, ale ostatní chalani sú z východu republiky, ako riešite skúšky, prípadne koncerty?

No „to be honest“ , skúšku sme mali zatiaľ jednu hehe… U BRUTE je jedna strašná výhoda, songy, ktoré sú na „SOPHISTICATED ATROCITY“ som si vedel dať krásne do metronómu, pekne som si to nacvičil a v podstate nebolo čo riešiť. Chlapci sú fantastickí muzikanti a asi sme mali ozaj šťastie, muzikantská chémia zafungovala úžasne a všetko klaplo hneď na prvý krát. Je to trošku iný štýl hudby ako hráme s Mortally Infected, ale pre mňa je to zmena a zatiaľ to funguje výborne, s tým že nezanedbávam ani jednu z kapiel, v ktorých pôsobím.

Minulý rok ste vydali, ešte bez Tvojej účasti,  Vaše debutové albumSophisticated atrocity“. Ako sa albumu darí, ako naň ľudia reagujú? Máte prípadne nejaké ohlasy aj zo zahraničia?

Uff tak toto je celkom ťažká otázka, nakoľko ja som zatiaľ v takom rozpoložení, že sa ešte stále cítim viac ako fanúšik než ako riadny člen. Popravde, za tie dva koncerty, ktoré som odohral s kapelou som veľmi milo prekvapený z reakcie. Hlavne na východe som ozaj nečakal, že ako prvej hrajúcej kapele nám bude venovaná toľká pozornosť a že pred pódiom sa bude odohrávať to, čo sa tam skutočne odohrávalo. Špeciálne sa teším na najbližšie dva koncerty vo Svidníku a Michalovciach, kde budeme v podstate domácou kapelou a podľa toho, čo som počul sa teda mám na čo tešiť J
Čo sa týka zahraničia, to by mala byť otázka skôr na Steveho, nakoľko on je hlavný kontakt kapely, a pravdepodobne najviac ohlasov dostáva on.

 

Vznik kapely sa datuje až do roku 1998, čiže tento rok budete oslavovať okrúhle 15-te výročie kapely. Môžeme sa tešiť niečo špeciálne?

Uff no tak to teda netuším, špeciálne, ale teda hlavne pre nás, bude live koncert v KE s poľsou legendou VADER. Toto by bola asi najlepšia otázka na Steveho, on je hlavný mozog kapely a teda aj hlavným konštruktérom skoro všetkých aktivít spojených s menom BRUTE. Hádam niečo dáme dokopy, ale určite dáme každému dostatočne včas vedieť ak sa niečo konať bude J

Nie je to ešte ani rok od debutu, no nedá mi neopýtať sa. Pripravujete nejaký nový materiál, máte nejaké nové skladby, alebo sa zatiaľ venujete iba čisto prezentovaniu albumu?

No, musím povedať, že Steve je neuveriteľná hlava a doteraz nechápem kde ten človek na tie riffy chodí. Materiál je dokonca už skoro hotový, pokiaľ hovorím dobre, Steve akurát dokončuje desiatu skladbu. Potom nám všetkým neostáva už nič iné, len sadnúť za nástroje, všetko to poriadne našľapať, dať do kompozične ešte dokopy a do konca roka sa určite môžete tešiť na nový album od BRUTE. Myslím, že nič nepokazím, ak poviem už vlastne známe detaily a to, že album bude niesť názov PILLORY, bude obsahovať 10 úplne nových flákov a tuším jednu prerábku z nejakej staršej nahrávky BRUTE a nečakajte od toho nič iné, len poriadny, nadupaný, priamočiary a KURVA krvilačný DEATH METAL!

Keď sme už pri tej prezentácii a koncertoch, kde Vás môžu vaši fanúšikovia najbližšie vidieť?

No musím sa pochváliť, momentálne nám to koncertne celkom dobre valí. Najbližšie sa na nás môžu ťešiť bratia česi, koncom apríla hráme dva koncerty vo Vsetíne a v Prostejove. Strašne sa tešíme na koncert v Košiciach po boku boľskej Death Metalovej legendy VADER, ktorý sa bude konať 31.4. v Košickom Colloseu. Jednoznačne si nenechajte újsť našu show na najlepšom slovenskom festivale GOTHOOM EXTREME CORE TERROR a nemenej menšiu radosť máme z účasti na koncerte v Beluši, za ktorý by som sa touto cestou veľmi rád poďakoval Tomymu a chlapcom zo SUBURBAN TERRORIST, ktorí nás ozaj už dobre dlhú dobu poriadne podporujú a za to im patrí obrovská vďaka!!!

Posledná otázka bude mimo Brute. Viem, že si bubeníkom takisto v bratislavskej kapele Mortally Infected, ale už dlhšiu dobu o vás nebolo nič počuť. Ste stále pokope, chystáte niečo, či si dávate momentálne oddych?

Nie, Mortally Infected je stále na žive a u mňa je to stále priorita číslo jedna, s tým som išiel do BRUTE a s tým idem aj do TYPHOID. Chlapci to rešpektujú a ja som rád, že to tak je.

Čo sa týka Mortally Infected, robíme na debutovom CD, ktorého tvorba nám síce trvá ako hladnému sranie hehe, ale môžem povedať, že nám to tak asi vyhovuje J. Poctivo skúšame, konečne sme si pořídili poriadnu skúšobňu a keď pán boh dá tak sa toho debutu raz aj dožijeme. Inak nás ľudia môžu najbližšie vidieť v Komárne (ďakujem Jarovi Stankovi za pozvanie) a hádam na nejakých letných festivaloch a koncertoch.

Sokninth

 

Autor: admin

Zdieľaj