Report – Dragon Fest XIII 23. 03. 2013 (Boonker Club, ZA)

Akcia, o ktorej som toho už veľa počul. Akcia, ktorú v rámci UG možno označiť za kultovú. A hľa, koľkého pokračovania sa dožila…dámy a páni: Dragon Fest XIII! Usporiadateľský team mužského osadenstva kapely SUNGATE, na čele s Gabrielom „Jarna Tog“, nám pripravil dokopy 7 kapiel, poďme teda po poriadku. Keďže spustenie bolo naplánované už od 17:00, z domácej otváračky menom PRAROD sme stihli len posledné tóny. Ovšem žilinský Boonker Club sa ešte len zapĺňal, ľudia prichádzali v intervaloch.

 

Moja prvá dnešná kapelka má názov ŽREC a ja neskrývam prekvapenie. Moravská pagan/folk metalová stálo-smršť si nezasluhuje hrať tak skoro. Ingvarrovci fungujú už ako ustálené kvinteto, okrem starších tanečných hopsačiek zaznievajú veci z 2., progresívnejšej dosky „Paměti“, ktorá i naživo znie „výtečně. Potešilo po dlhšom čase zaradenie remake/coveru NOKTURNAL MORTUM – (v češtine „Nebeské Stříbro Perunovo“), to bol však už záver.

 

DOOMAS, velitelia Gothoom Productions, sú na programe ako tretí. Túto melodic doom/death metalovú hordu videla väčšina z nás za posledné roky toľko krát, že nemôže ani prekvapiť. Alebo predsa? Teší ma príchod bubeníka Erika, ktorý kapele naživo dodal šťavu, naopak mrzí odchod klávesáka Bloodspella, hoci Peťo Doomas (líder a frontman) sa nechal počuť, že vo štvorici im to vyhovuje. Hrajú sa obvyklé ponurosti, ako napr. „Fear“, „Bleeding“ (dievčatá to vraj poznajú každý mesiac) či „Darkside Of The Moon“ (spomenúť PINK FLOYD s akýmkoľvek vulgarizmom si pán mohol odpustiť). Apropo, sprosté slová medzi trackmi. U DOOMAS sa už dajú považovať za povinnosť, dokonca ani moc nevadia. Ešte nezabudnime na 2 novinky zo stále nedoprodukovaného alba „La Muerte“ a môže sa ísť na drink.

 

Stúpajúcu krivku stále väčšieho počtu divákov navýšili ČAD. A kým pred chvíľou sme ponorení do temnoty registrovali nejaké-tie gothičky, na svätojurské komando sa objavujú rozličné metalové i HC červy (ženy i muži) a vyvolávajú moshpity, ktoré vzhľadom na nedostatok priestoru nemajú dostatočnú razanciu. Pištovci na nás zatiaľ chrlia jednu pecku za druhou: „Ťažký Kov“, „Sklenená Veža“, „Piče Idú Do Polusu“, „Sekery A Buzogáne“, „Psia Krv“… Rovnako však doplácajú na nariadenie krátkosti setov, tak verme, že 4. 5. 2013 v Banskej Bystrici Klub 77 (Pišta nezabudol spomenúť akciu Betrayers Of Blood) to bude plnohodnotné vo všetkých smeroch.

 

 

DEMENTOR je v rámci extrémneho metalu pojem a to nielen u nás. Napriek tomu si dovolím podotknúť, že „najmä vďaka minulosti“. Rasťovci sú, rovnako ako na Gothoome, ochudobnení o Paula King, dopĺňa ich len akýsi mladý náhradník(?). Ani toho basáka už nemajú. Zvuk je výborný, hoci ho vnímam len z-pri-baru, technicky našľapané výdobytky, od albumov „Enslave The Weak“ a „God Defamer“ až po súčasnosť („Damned“), ma ale dnes moc nepresvedčili. Éra najväčšej slávy je už dávno preč.

 

 

To SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY v roli headlinera večera sú o niečom inom. Pod krídlami francúzskeho labelu Season Of Mist, s výbornou produkciou a kvalitou v aparatúre i obsluhujúcich jednotlivcoch, by snáď mali byť na úspech odsúdení. Škoda pridlhej prípravy, ktorá celý setlist skrátila, čo som vytušil už pri voľbe úvodnej songy – nie „Mokoš“, ale „Zlatohlav“. Členov spolku je nejak menej, než na albume, na niektoré nástrojové stopy idú tuším zo samplov. Našťastie, dvojica spevákov Hanka Hajdová & Pavel Hrnčíř (Beauty & the Beast) prišla v plnej sile! Od publika ich delí niekoľko metrov, ako aj zábradlie pravidelne naprávané pseudosecuriťákmi. Tak občas zostúpia z pódia k nám, nech cítime pocit prítomnosti sťaby veľkých hviezd. Pritom táto banda sa nemusí na nič hrať.

Playlist tvoria veci jednak staršie (anglické) + v malej prevahe novšie v Češtine. Spomeňme „Skryj Hlavu Do Dlaní“, „Osamělí“ – Hanka svojim vokálnym výkonom exceluje, „Dva Stíny Mám“, i potešila aj „I Would Dance“. Budem sa opakovať, no škoda toho skráteného času. Nedá sa to zrovnať s minuloročným performance na Voices Of Death – Púchov, resp. Lednické Rovne, tam bol aj kontakt s publikom ľudskejší…

 

 

Záver, kedy sme už pomaly začali prestávať vnímať, obstarali naši severní susedia RADOGOST. Jedná sa o dosť neoriginálnu, avšak skočnú hudbu, ktorá tu každopádne má svojich fans. Živelných fans. Neviem, či to bolo alkoholom, ale hoci títo Poliaci nemajú čím ohúriť, podporu mali vysokú. Azda je to tým, že hrajú dnes tak populárny folk metal?

 

Dragon Fest XIII bol pre nás, metalových nadšencov, príjemnou akciou. Stretnutie s kopou známych ľudí (priatelia, kapely, atď.), alkohol a iné (lepšie) dary prírody, v neposlednom rade hudba… Až je ťažké uveriť vo frustráciu organizátorov, ktorí vraj prerobili. Veď ľudí tu bola pekná kôpka! Možno nie taká, ako sľuboval Facebook, ale bola.

 

 

 

Marek „Fajo“ Mephisto

foto: Sachtikus

 

Autor: admin

Zdieľaj