Rozhovor – SUBURBAN TERRORIST

Beluša, ďalšie mesto, kde sa nám rodí ďalšia kvalitná nádej slovenského death metalu. Pre väčšinu ľudí ešte dosť neznáma kapela, aj keď nový album Cut-throat from the world of obsession  vyšiel pod našou hlavnou stajňou – Gothoom productions. Aj z tohto dôvodu som sa rozhodol spraviť s nimi rozhovor, na otázky odpovedal hlavne mentor kapely Tomáš Vačko [To2my], no pridali sa k nemu aj druhý gitarista Matej Slovák [Macej]  a bubeník [Lubosh], tak nestrácajme čas a hurá nato!

Na úvod popíšte svoju kapelu pre tých, čo sa s ňou nikdy nestretli.

[To2my] Death metal ako víno s hopsačkami, ktoré ťa zlomia v páse. Proste zloba.

[Lubosh] Banda štyroch šialencov, z ktorých každý vyznáva trochu iný štýl metalu, čo je cítiť aj v štýle našej tvorby, ktorá nie je založená len na čistom death metale, ale má aj prvky melodiky, deathcoru či extrémnejších prvkov ako grind.

SUBURBAN TERRORIST – ako vlastne vznikol názov kapely?

[To2my] Názov SUBURBAN TERRORIST vznikol okolo roku 1997 ako projekt našich kamarátov, ale nikdy sa im to nepodarilo dotiahnu do konca. Neskôr jeden z nich (Bongo) s nami hobľoval na base do začiatku roku 2004. Keď sme v máji, presne 1.5.2001, začali hrať, bolo viac-menej jasné, aký názov naša banda bude mať. Nejaké tie pokusy ešte boli, ale potom sme sa všetci dohodli, že SUBURBAN TERRORIST je super. Takže zabudnite, že to ma niečo spoločné s aktivitami typu terorizmus…možno hudobný/zvukový pre niekoho (smiech).

Váš growling je pekne hlboký a zároveň  je vám rozumieť, tak by ma zaujímalo, ako sa staráte o svoj hlas, či máte pred koncertom nejaký rituál, napr. že nepijete nič chladené, alebo to rovno vybalíte ako to príde?

[To2my] S hlasom sa vôbec neseriem. Ale je dosť možne, že časom sa môže niečo prihodiť. Samozrejme, že treba skúšať, inak by to nešlo, resp. po koncerte by som nevydal ani hlásku. Takže okrem skúšok nemám žiaden super recept na hlas.

[Macej] Mne je rozumieť asi preto, lebo mám “neohrabanú” angličtinu (smiech), ale samozrejme aj tým, že som si našiel svoju polohu hlasu, v ktorej sa mi dobre spieva a intonuje. Počas koncertu sa mi osvedčilo piť pivo, sladké vody neodporúčam, vytvárajú príliš veľa slín . Netreba však zabúdať na tréning (čo je často môj prípad), lebo potom hlasivky trpia a po koncertoch, keď hráme celý víkend, je to dosť cítiť a samozrejme aj počuť, keď ešte týždeň rozprávam ako mutujúci teeneger (smiech)

Beluša je pomerne dosť malé mesto, ako sa tam vlastne dostal metal a aké boli vaše hlavné vzory a inšpirácie ?

[To2my] V Beluši v 90tych rokoch bolo pomerne veľa kapiel s rôznymi štýlmi. Väčšinou išlo o klasické garážové kapely s niekoľkými koncertmi. Časom však mnohé z týchto spolkov zanikli. Teraz je ich už len niekoľko. Od indie, punku, rocku až po death metal. Vyslovene vzory sme nemali, proste sa nám páči metalová aj nemetalová muzika. Hudobná inšpirácia je z mixu všetkých štýlov.

[Macej]  Inšpirácií bolo a je stále veľa, ja som si prešiel mnohými metalovými štýlmi, ale najviac mi sadol death metal (Monstrosity, Vehemence, Hypocrisy,…), no mám rád aj melodický death metal (Illdisposed, Fear My Thoughts, At the gates,…), ktorý si stále nemôžem presadiť v ST (smiech), ale ten si kompenzujem  v mojom ďalšom projekte From The Sky.

Zo začiatku ste hrali hardcore, no potom ste sa začali uberať na death metalové chodníčky, čomu pripisujete túto zmenu, resp. vývoj?

[To2my] Áno, zo začiatku sme boli veľmi ovplyvnení touto tvorbou čo viac-menej priniesol náš bývalý gitarista Štoty a jeho parádny hácečkovo – sepulturovský hlas. Vtedy sme všetci frčali na týchto kapelách. Takže bolo pochopiteľné, čo sme hrali. Radi spomíname na toto obdobie. Koncerty, na ktoré chodili ľudia vo veľkom, nové kapely, kamaráti, známi…jo časy (smiech). Avšak po odchode troch ľudí zo štvorčlennej zostavy sa všetko začalo meniť. Pravidelné skúšky, každá cca 5hod. za neskutočne prachy. Makali sme, čoho výsledkom bolo naše splitko so Sepsis v roku 2007. Ten štýl z toho „HC“ sa pretavil akosi sám do death metalu. Zásluhu na tom mal aj môj spev. Aj keď sme hrali HC, tak vždy som viac rúkal ako kričal (smiech). No a s odchodom Štotyho bolo vymaľované…DEATH METAL.

[Lubosh] Beluša je obklopená mestami, kde vyrástli mnohé známe slovenské kapely či už Dementor (Púchov), Depresy (Trenčín) atď.  Vývoj kapely naozaj začal HC a thrash metalom ovplyvnený najmä Biohazardom a Sepulturou. Avšak ako rastieš, hudobne hľadáš nové vízie a predsa len predošlé štýly sú troška obmedzené nápaditosťou. Najväčší zlom prišiel v Írsku, kde sme s Tomášom dali úplne novú tvár našej muzike a rozhodli sme sa hrať rýchlejšie a tvrdšie.

Zaujímalo by ma, ako vlastne prebiehal u vás skladateľský proces?

[To2my] Hneď po vydaní splitka v 2007 sme začali pracovať na ďalších skladbách. Už na splitko sa niektoré nedostali, aj keď sme dostali ponuku dohrať ich na plnohodnotný album. Táto myšlienka sa nám však moc nepozdávala, a tak väčšina skladieb skončila až teraz na našom prvom CD. Medzi časom prešli skladby rôznymi úpravami až do finálnej podoby na CD. Niektoré z tých skorších časov je možnosť vypočuť na youtube. Boli aj také, na ktoré sa akosi pozabúdalo. Škoda ich. Skladby tvorí väčšina z nás. Postup je klasický. Nosný ríf a už sa to len nabaľuje, obkecáva, až pokiaľ skladba nie je 100%tná. Niekedy to proste nejde, tak skladba putuje do šuplíka, kde viac menej aj naveky skončí.  Kvôli týmto šuplíkovým  skladbám je k nezaplateniu si ich nahrávať.  Pracujeme na tom, aby sme to robili takto. Časom sa ríf môže zísť, ale čo z toho, keď to nemáš nahraté a z hlavy ti do dávno akosi zmizlo.

[Macej] Asi trochu ťažšie ako kedysi. Každý z nás sa stále vyvíja a má svoje predstavy o skladbách a smerovaní kapely, preto aj mnoho skladieb a nápadov skončilo v spomínanom v šuplíku zabudnutia. No snažíme sa tvoriť ďalej a ďalej, tak ako vieme, no musíme čoraz viac robiť kompromisy, bez toho to proste nejde.

[Lubosh] Haha, tak toto by bol dlhý príspevok, väčšinou niekto donesie nápad a snažíme sa z neho niečo spraviť. Je to hlavne o kompromisoch, ako som sa už zmienil, každý má rád iný štýl hudby a je niekedy ozaj ťažké nájsť spoločnú reč. Sú však aj výnimky ako skladba „Loco“, ktorá vznikla a bola dokončená skoro na jednej skúške.

Ako s odstupom času vidíte nový album? Vylepšili by ste na ňom niečo, či ste maximálne spokojní?

[To2my] S albumom som spokojný, ale vždy je čo zlepšovať. Osobne pri procese nahrávania hlavne gitary už s Macejom vieme, čo a ako. Zásluhu na tom majú bratia Wieslawsky zo štúdia Hertz a ich cenné rady. Ale môžeme kľukne hovoriť o maximálnej spokojnosti. Bolo za tým nič iné, len drina, a nikto nám nič len tak nedal.

[Lubosh] No ja som síce spokojný, ale vedel by som na ňom čo to vylepšiť. Veľa nám fakt ukázala spolupráca v štúdiu Hertz. Keď budeme nahrávať ďalší album, isto sa viem už tých chýb, ktoré sú na tomto CD, vyvarovať. Naozaj obrovská skúsenosť.

Takže ste navštívili Hertz studio v Poľsku, čo ste tam vystrájali ?

[To2my] Hertz je kapitola samá o sebe. CD bolo nahraté ale mix a mastering sme chceli dotiahnuť  už mimo Shaarku. V hre boli 3 štúdiá. Hertz pre svoje veľké skúsenosti s metalom vyhral. Začalo dohadovanie termínu, podmienok, ako si predstavujeme zvuk, financie a pod. Prišli prvé mailové výmeny, čo, kde, ako. Nakoniec sme osobne do Hertzu aj išli, kde sme nahrávku dotiahli do finálnej podoby. Spolupráca vynikajúca, spokojní sme po 3 dňoch odchádzali s kotúčom v ruke.

Cut-throat from the world of obsession, čo sa skrýva za touto metaforou?

[To2my] Obal hovorí za všetko. Tí čo nás „majú chrániť, pomáhať“ sú to najväčšie zlo. To večné náhlenie sa niekam, nenažranosť ľudí, proste hnus…k ničomu dobrému to isto nespeje. Aspoň je o čom písať, zastrašovať, vymývať mozgy.

Album vyšiel v našej hlavnej stajni Gothoom productions. Ako ste sa dostali k tejto spolupráci?

[To2my] S Petrom Beťkom sme sa o vydaní bavili ešte pred jeho dokončením. Poslali sme mu finálnu verziu a pre Petra to bolo jasné, že to toho chce ísť. Skúšali sme viac vydavateľstiev, niektoré prejavili záujem. Nakoniec sme sa však rozhodli, že Gothoom je pre nás najvýhodnejší, aj čo sa týka podmienok na vydanie a vecí okolo. V tej dobe sme už proste nemali čas a chuť vrážať ďalšie peniaze za vydanie CD, merch a pod. A kurva, že nešlo o malé prachy.  Všetko, čo nám bolo sľúbené, bolo aj dodržané + veci na viac. Za toto sme Gothoomu vďační a veríme, že spokojnosť je aj na druhej strane.

Nahrávku zdobí krásny prepracovaný booklet. Kto je vlastne jeho autorom ? A akú dôležitosť pripisujete vizuálnej stránke kapely?

[To2my] Autorom bookletu je Lúkaš Lancko a jeho ISISDESIGNSTUDIO. Viacerí ho skôr poznajú ako gitaristu Eternal Bleeding. Lukáš bez pardonu odviedol profesionálnu prácu. Sme s ňou nadmieru spokojní. Nápad celého bookletu som dal dokopy ja s Macejom. Potom už len nekonečne hodiny za PC. Obal CD nemusí byť premakaný, vyčačkaný a neviem aký,  ale tento nápad sa nám tak zapáčil, že sme to chceli celé vidieť ako to dopadne. Pre Lukáša to bola tiež výzva. No a image kapely to nechám na každom ako s k tomu stavia, nejaký by predsa len mal byť. Či?

[Lubosh] Vizuálna stránka obalu je často podceňovaná. Veľa ľudí povie: Je to len gýč a vyhodené peniaze, ale aj obal samotné CD predáva a zobrazuje aj trocha, čo chce autor hudbou povedať. Aspoň ja to tak beriem. Samozrejme, nechceme investovať nenormálne peniaze do bookletu a hudba bude stáť za nič, ale obal by mal mať určitú úroveň, aby troška reprezentoval aj kapelu ako takú. Ja som s tým našim nadmieru spokojný.

Akú tému rozoberá textová stránka albumu?

[To2my] Ľudská hlúposť, naivita, brutalita, posadnutosť, slepá viera a to nekonečné spoliehanie sa, že bude lepšie bez toho, aby sa človek k tomu sám postavil.

[Lubosh] Texty skladieb hovoria väčšinou o svete, v ktorom žijeme, udalosti, ktoré sa v ňom denne prihodia,  či stavy, ktoré ľudia z toho všetkého prežívajú.

Nahrávali ste album v moravskom štúdiu SHAARK. Prečo práve padlo rozhodnutie na toto štúdio?

[To2my] V Shaarku sme nahrávali aj veci na split, tak preto sme zvolili pre nahrávanie full CD práve toto štúdio. Sú tam fajn ľudia, vedeli sme do čoho ideme a v neposlednom rade aj rozpočet sme mali taký, aký sme mali. Ďalšia obrovská výhoda bola, že chalani nám umožnili nahrávať počas niekoľkých víkendov, čo bolo v iných štúdia vtedy veľký problém, kvôli ich vyťaženosti. Spevy sa dorábali cez týždeň. Shaark máme celkom blízko, sadneš do káry a za hodinku si tam a rúkaš. Takto sme sa s nahrávkou bavili takmer 2 mesiace.

CD vyšlo v marci minulého roka, no aj tak mi nedá sa neopýtať, či sa už začínajú formovať nejaké nové skladby ?

[To2my]  Nové skladby nie sú až tak v nedohľadne, nejaké pokusy sa už črtajú. Uvidíme sami, či z toho niečo bude, alebo skladby skončia v šuplíku. Každopádne sa s novými skladbami neponáhľame ,ale zas ani nové CD nechceme točiť o 5 rokov. Nechávame tomu voľný priebeh. Aj keď je CD vonku viac než rok, pre nás je to stále nové CD, ktoré sa maximálne snažíme propagovať na koncertoch. Ono by si bol prekvapený, ale nie všade o ňom vedia.

Aké máte plány do budúcnosti ? Plánujete aj nejaké väčšie turné ?

[To2my] Máme potvrdených niekoľko koncertov, počas leta festivaly. V októbri chystáme už siedme pokračovanie BelUSAfestu. Bude sa jednať o najtvrdší ročník. HYPNOS, ČAD, SUBURBAN TERRORIST, SANATORIUM, BRUTE, DOOMAS, + ešte nejaké prekvapenie.  To bude teraz naša priorita číslo jeden. Čo sa týka tour, tak veľmi radi by sme niečo dali. Ale keď sa to volá tour, nech to tour aj je, t.j. aspoň  tých 4-5 dní v kuse.  Ja osobne za tour nepovažujem víkendové hranie piatok-sobota.Koncom roka by nám opäť u Gothoomu malo vyjsť LP. Veľmi sme na to zvedaví, predsa len na tom asfalte to vyzerá ďaleko lepšie, už len kvôli tej veľkosti. Pozerajte stránky, všetky novinky sú a budú tam.

Ďakujem za rozhovor, nejaké slová na záver ?

[All] Ďakujeme aj my za rozhovor, a podporujte aj naďalej scénu, bez Vás to nejde…

http://www.myspace.com/suburbanterroristslovakia

http://bandzone.cz/suburbanterrorist

Bukáčo

Autor: admin

Zdieľaj