Recenzia – UNBORN „Awaken To Reality“ (2013)

Nedávno som sa zamýšľal nad tým, ako veľmi sa darí thrashovej a teda aj heavy metalovej hudbe na Slovensku a v Česku. Osem rokov dozadu som totiž tieto scény celkom aktívne sledoval, avšak môj záujem sa časom presunul do iných sfér, a už dlhšiu dobu nevyhľadávam a ani nevnímam nahrávky z týchto žánrov. Ruka v ruke s tým ide samozrejme aj nedostatok vedomostí o tom, ako vyzerajú thrashové a heavy metalové koncerty a samozrejme  aj o tom, koľko ľudí to sleduje. Ako to často býva, keď človek presúva svoj záujem, často sa mu zdá, že to, od čoho upustil, stratilo všeobecne popularitu.
Pri posluchu pražských thrasherov UNBORN som si znova spomenul na svoju otázku. Osem rokov dozadu, keď sa mi zdalo, že všetci bratislavskí metalisti žijú thrashom, by som v živote nepovedal, že sa raz túto otázku budem pýtať. Avšak píše sa rok 2013, a ja sa pýtam, thrash metalisti, ste tu ešte?
Samozrejme, že tu sú… Len ja ich už nestretávam. Každopádne, ak ste thrash metalista, alebo thrashcore-ista, do pozornosti vám dávam najnovší počin týchto čechov, nazvaný „Awaken To Reality“.
UNBORN fungujú už nejaký ten piatok, konkrétne od roku 1996, a teda brázdi koncertné pódia už skoro 20 rokov. Túto skutočnosť som si uvedomil až po vypočutí nahrávky, a bol som nemilo prekvapený, že som o túto kapelu nikdy nezakopol.
Nejde ani tak o to, že by sa jednalo o kapelu, ktorej hudbu musím nevýhnutne poznať, ich thrash metal je síce výdatný a v rámci žánru sa podľa mňa aj celosvetovo jedná o slušný nadpriemer, avšak ako som povedal už skôr, podobné nahrávky nevyhľadávam. Prekvapivé to bolo pre mňa z dôvodu, že UNBORN mi prídu ako prototyp „metalu pre každého“, teda metalu pre milovníka akéhokoľvek metalového podžánru. Teda aspoň momentálna nahrávka. Preto by som čakal, že ich meno uvidím v česko-slovenských metalových médiach, čo sa však zatiaľ neudialo. A možno som iba slepý…
Poďme sa však pozrieť na to, čo nám ponúka ich najnovší počin. Úvodná skladba „Burn Inside“, teda hneď po Intre, predstavuje Unborn v ich rýdzo thrashovej polohe. Učebnicová ukážka všetkych klasických thrashových riffov, skladba však funguje, a prekvapivé momenty mi nechýbajú. Už od druhej skladby „Chemotherapy of Government“dostáva album trocha inú tvár. Ako UNBORN uvádzajú na svojej stránke, najnovší album je stále thrash ale s modernými vplyvmi. Pod týmito modernými vplyvmi pravdepodobne myslia melodickejšie formy európskeho death metalu. Akoby som počúval HYPOCRISY skrížené s KREATOROM a vďaka spevákovmu hlasu aj s KATAKLYSM-om.
Podotýkam, že toto je prvý krát, čo som v kontakte s touto kapelou, čiže staršie nahrávky som zatiaľ nepočul. „Awaken To Reality“ mi však predstavuje ako kapelu, kde najvýraznejším členom je práve vokalista menom Saša. Spočiatku mi jeho vokál nesedel a prišiel mi tuctový, avšak už počas prvého počuvu som začal vnímať malé detaily a jeho cit pre rytmiku a sem tam aj melodiku spevu. Saša jednoducho vie ako zakomponovať vokály do metalovej hudby, kedy sa držať nižšie, kedy prejsť do škreku, jednoducho dokonale cíti hudbu. Krásnym príkladom je pre mňa skladba „Threath of Death“, to čo tu Saša stvára je jednoducho radosť počúvať.
Ostatok kapely však na tom vôbec nie je zle. Gitarista ma napríklad na tomto albu presvedčil, že ešte stále sa dajú stvoriť naozaj dobré thrashové sóla, bez toho aby boli v hudbe nazvyš. Všetky nástroje poznajú svoje miesto a vedia presne čo robia, avšak žiaden nevyčnieva, respektíve nerobí hudbu UNBORN na tomto albume niečím výnimočným.
Myslím si však, že nejde o negatívum. Kapela sa podľa mňa nesnaží za každú cenu ohúriť, UNBORN proste hrajú čo sa im páči a hrajú to veľmi dobre, pretože poznajú dokonale svoj žáner a vedia sa v ňom vynikajúco vyjadrovať. Hrajú na istotu a vedia koho chcú osloviť.

Práve vďaka tomu by som mohol UNBORN (aspoň po posluchu novinky) označiť ako retro kapelu, pretože podobne ako napr. AIRBOURNE perfektne uchopili hudbu AC/DC, či BARONESS psychedelickú rockovú hudbu 70. rokov, aj UNBORN vedia presne, ako funguje thrash a death metal európskej školy druhej polovice 90. rokov  a aj táto hudba má už svoju nostalgickú hodnotu. UNBORN sú súčasťou tejto školy a narozdiel od mnoho iných, najmä mladších, kapiel majú výhodu, že vedia byť autentickí, vedia navodiť atmosféru toho obdobia, ktoré má pre mnohých svoje čaro, čím sa aj napriek nedostatku originality stávajú významnou a atraktívnou kapelou. UNBORN si budem veru musieť niekedy pozrieť na živo, som totiž zvedavý, ako to vyzerá s tou thrashovou scénou, odkedy som ju opustil.

Vladimír „Sarkast“ Mikuláš 7/10

Autor: admin

Zdieľaj