Recenzia – GRASSITY „Genocide“ (EP, 2013)

Stropkov a death metal ? Takáto kombinácia by mi niekedy pripadala ako zlý vtip, no odkedy som započul chlapcov pod menom GRASSITY naživo, tak som začínal tušiť, že to predsa len bude dobrá kombinácia. Momentálne vypustili vonku druhý štúdiový počin  – EP Genocide a ten spĺňa potenciál, aby sa dostal do rúk každému death metalistovi, ktorý túži po poňatí štýlu rokov minulých. Poďme na to ale pekne od začiatku.

Hneď v úvode sa na Vás vyvalí strednotempná death/doomovo ladená titulná skladba albumu, ktorá zo začiatku trochu pripomenie klasikov ASPHYX, no keď sa už prevráti do valivých a rýchlejších momentov, dá pripomenúť bojovníkov BOLT THROWER. Nasledujúca skladba „ Primitive“ zaujme hlavne ústredným rezavým riffom, ktorý akoby vypadol z učebnice toho najrýdzejšieho poňatia žánru. Zvyšné skladby už nepredstavujú väčší potenciál zaujať, no ale originalita v tejto hudbe nie je ani tak podstatná.

Hlavné plus vidím v autentickosti. Keby mi niekto pustil túto nahrávku a tvrdil, že pochádza zo začiatku rokov 90-tych, hneď by som mu to zožral. Mohutný, rezavý a hlavne autentický zvuk dáva tomuto EP-čku to čaro.

Nesmieme zabudnúť ani na pekne hrdelný a chraplavý growl Fiľa, cit pre gitarové harmónie či skladateľský um a to hlavné, že to všetko drží pokope ako parný valec, ktorý prešiel portálom v čase a prišiel nám ukázať, že aj v tejto dobe sa dá produkovať kvalitný „old school“ a nemusí ísť len o matadorov žánru. Chlapci majú potenciál, to sa im nedá vytknúť. Dúfam, že si kvalitu udržia a ešte nás v budúcnosti prekvapia  plnohodnotným počinom.

Keď si to zhrnieme, ide o veľmi vydarené vrátenie sa v čase, o to viac, že to dokázali takíto mladí chlapci. Takže death metalisti, ktorí máte radi poriadny oldschool death, neváhajte ani chvíľku, títo chlapci si vašu pozornosť rozhodne zaslúžia!

Bukáčo 7/10

http://bandzone.cz/grassity

https://www.facebook.com/Grassity

Autor: admin

Zdieľaj