Recenzia – AMON AMARTH „Deceiver of the gods“ (2013)

Nastala dlho očakávaná udalosť, pri ktorej  všetci vyznávači severskej mytológie -Vikingovia, ale hlavne fanuškovia melodického death metalu zaručia blahom do chladnej hmly severu a spravia ďalší zárez na svoj obranný štít a to s poradovým  číslom 9. (Ak nepočítam demá, EPčka atď.)Alebo si tam jednoducho hneď po “Surtur Rising“ vyrežú  “Deceiver of the gods“ pretože sú to dva roky čo sme všetci netrpezlivo čakali čo nám títo pani severu opäť nadelia.

U predchádzajúcej dosky som už začal pociťovať mierny pokles energie a vytrácanie originality oproti starým ospevovaným flakom ako “Twilight of the Thunder God“,“ With Oden on Our Side“,alebo “Fate of Norns“ no budme úprimní a priznajme si, že AM od čias prvého dema  “ The Arrival of the Fimbul Winter“ na originalitu moc nevsádzali,ale zato si razili svoju melodickejšiu cestu do Valhally po boku ďalších Vikingov z Unleashed.No aj tak som si u tohto albumu našiel niekoľko obľúbených skladieb.

Pri prvom vypočutí ma najskôr album moc nezaujal a miestami ma prepadala myšlienka, že vykrádajú samých seba no na druhý pokus ma týchto 10 nových skladieb začalo baviť. Hneď prvá vypalovačka s rovnomenným názvom “Deceiver of the gods“nás zavedie do boja medzi bohmi severu a zoznámi nás s hnevom Lokiho.V rovnakom duchu no už o niečo melodickejšie sa na nás valí ďalšia skladba s názvom “As Loke Falls“.V poradí tretia skladba s názvom “Father of the wolf“ mi prišla typicky “Amon Amarthovska“ tak ako to pani zo Stockholmu hrajúužniekoľko rokov no štvrtá skladba s názvom “Shape Shifter“ už vo mne zanechala hlbší dojem a to hlavne kôli Johanovi Heggovi a jeho nezamenitelnemu chrapľavému growlingu v pasáži kde spieva “ I am the master of disguise“. Nasleduje balada “ Under Siege“ a ďalšia vypalovačka z bojiska s názvom “ Blood Eagle“. Dosť veľký atmosférickýzážitok vo mne zanechala skladba “ We Shall Destroy“ a pre AM netypická skladba “Hel“, kde hosťoval Messiah Marcolin z Candlemass a miestami sa mi zdalo ako by som počúval Nevermore. Nasleduje skladba “ Coming Of The Tide“ s pekným heavy metalovym soličkom a album nám uzatvára skladba “ Warriors Of The North“ ktorá povzbudí každého bojovníka čo sa chce dostať do Valhally.

Pre fanúšikov pripravili Amon Amarth chuťovku v podobe bonusového CD “Under the Influence“ kde na štyroch skladbách vzdali hold klasickým bohom Heavy Metalu ako Black Sabbath,Judas Priest,Motörhead a AC/DC a fakt sa to veľmi dobre počuva. Toto všetko zabalili do pekného digipacku spolu s veľkým plagátom, ktorý ešte sám neviem kam zavesím.

Nový album Amon Amarth znie podobne ako predchádzajúce,ale má v sebe aj niečo nové. Mne osobne sa páči, takýaký je, lebo si neviem predstaviť, čo iné by mohli títo veteráni vikingského Death Metalu hrať. Celková atmosféra je veľmi dobrá a občas som mal pocit, že sa nachádzam na bojisku po boku všetkých bojovníkov severu čakajúc na Ragnarök. Nie každému sa nový album zápači no pre fanúšikov je „Deceiver of the gods“ povinnosť.

Boris 8/10

Autor: admin

Zdieľaj