Report – EXHUMED, ATTACK OF RAGE, HUMAN HUMUS, SYSTEMIC DAMAGE, 10. júl 2013, Collosseum Club, Košice

Košice sa nám pomaly stávajú akousi mekkou tvrdého metalu. V marci sme tu mali legendu NY brutal death metalu – PYREXIU, mesiac nato VADER a tentokrát nás čakala legenda žánru zvaného gore metal. Toto označenie si vyslúžila hlavne vďaka zaoberaniu sa gore tematikou v textoch, aj keď hudobne tu ide o klasický old schoolovo ladený death metal s prvkami grindcoru, s odkazom na starých CARCASS. Reč nie je o nikom inom, ako o EXHUMED. Ako posily na kompletné zničenie Collossea, samozrejme z pohľadu hudobného (aj keď  miestami to vyzeralo aj na fyzické, ale o tom až nižšie), prišli Vranovskí SYSTEMIC DAMAGE, popradská nádej HUMAN HUMUS a klasici, aj keď už v pozmenenej zostave, ATTACK OF RAGE. Line-up nabúchaný ako sviňa, každý grindcorista musel krochkať blahom, taká akcia sa proste musí podporiť!

Začiatok koncertu sprevádzalo meškanie kapiel, čo malo za následok posunutie koncertu skoro o hodinu. Ako prvý dorazili SYSTEMIC DAMAGE a tým pádom nám aj otvorili túto akciu. Zvuk od začiatku masakrálny, živelný a prehľadný. SYSTEMIC DAMAGE, napriek krátkej existencii, nie sú žiadni nováčikovia, keďže sa jedná o akúsi super skupinu poskladanú z kapiel ako: LEN TAK TAK, HIPPIE KILLER, ROXOR a ALTERNATÍVNA PRAVDA. No hudobne tu ide o tvrdší kaliber. Hardcorovo ladený grindcore, známy aj po názvom – powerviolence, s občasnými odbočkami do death metalu. Rezali parádne, spevák vrieskal ako o život, ľudia sa pomaličky začínali chytať, skvelé otvorenie akcie, nič viac k tomu netreba dodať!

Nasledovala popradská nádej slovenského grindcoru – HUMAN HUMUS, kde si Ižďo musel odskočiť od vstupu a organizačných záležitostí a došiel ukázať, že nemá grindcore len v srdci, ale aj na jazyku. Išlo mu to na jednotku – chŕlil, škriekal, vrieskal, popritom strúhal psychopatické grimasy, spojené s trasením hlavy či záhybmi, proste všetko, čo patrí k poriadnej grindcorovej jazde. Zvuk stále pekne tučný, rezavý, gitary pílili, hudobne sa to pohybovalo okolo klasického grindcoru ala NAPALM DEATH, a sem-tam sa aj ukázal nejaký ten death metal či skákavý hardcore. Táto kapela má vykročené na sľubnú cestu, nový album, ktorý skoro celý zahrali, až na dve piesne, znie parádne, vrelo odporúčam. Ak ste sa s touto kapelou ešte nestretli a v hrudi vám bije grindcorové srdce, tak to napravte v tejto sekunde!

Nastal čas na bánovskú mašinériu – ATTACK OF RAGE. Zostava sa oproti cd line-upu trochu pomenila. Teraz tam môžeme zhliadnuť basáka z CRANIOTOMY či speváka z EMBOLISM, čo zapríčinilo, že sa nám „spev“ trochu pozmenil –  Michal ide na to cestou plnou revu s občasným bravčovinovým sortimentom, ale pokiaľ nie ste true fucking pure fan, tak by vám to nemalo nejak extra vadiť. Zvuk stále prvotriedny, Collosseum zaručená kvalita, vystúpenie divoké, malo to silu a drive. Vysoký štandard bol naďalej dodržaný, aj keď sa musím priznať, že HUMAN HUMUS ma brali viac.

A je to tu! Prišiel čas na poriadny masaker. EXHUMED bez dlhých rečí hneď spustili svoju jazdu, ktorá ničila všetko dookola. O zvuku už ani nemá význam písať, len by som sa opakoval, no drive a nasadenie to malo hmatateľné. Hlavný mäsiar Matt riffoval ako mašina, spieval, resp. vrieskal na štýl starých thrash metalových kapiel, basák Rob mu sekundoval hlbokými growlami a zároveň by si zaslúžil ocenenie headbanger večera. Ľudia sa už pekne rozdiveli, skokanov narastalo spolu s intenzitou vystúpenia. Niekedy som mal až pocit, že na stagediving treba vystáť rad, lebo dnes večer si chcel každý skočiť. No to je len dobré, pretože to patrí k  vystúpeniu, dokresľuje to parádne atmosféru. O finálne doladenie atmosféry sa postaral maskot kapely – zamaskovaný človek v chirurgickom oblečení s motorovou pílou v rukách, našťastie bez reťaze, lebo hneď by ubudlo paroháčov v publiku. Matt zároveň pôsobil priateľsky a ľudsky, o čom ma aj presvedčil pri rozhovore po koncerte, ktorý sa objaví na našej stránke čoskoro. Legenda bez hviezdnych manierov, s plnou dávkou energie, o tom to bolo. Parádne vystúpenie!

Takže ak si to celé zhrniem: Kapely predviedli parádne sety, atmosféra dokonalá, odozva z publika parádna= prvotriedny zážitok a akcia na jednotku. Ľudí sa nazbieralo okolo 100, čo je na takúto akciu celkom slušné. Takže najbližšie všetci povinne na CASSOVIA DEATHFEST, kde sa nám predstaví smotánka (brutal) death metalu – PSYCROPTIC, KATALEPSY, HOUR OF PENANCE, CARNAL DECAY, DYSCARNATE, PIGHEAD a EXHUMER. Tak nech sa po tejto akcii chodia death metalisti modliť do Collossea!

Text: Lukáš “Bukáčo“ Polák

Fotky: Pavol Šubert

 

 

 

 

 

Autor: admin

Zdieľaj