Report – Vtedy po prvý krát – BRUTAL ASSAULT 2013

Brutal Assault.18. Ročník tohoto kultového festivalu sa konal ako vždy, v areáli vojenskej pevnosti Josefov. Lákadlom na tento festival bolo naozaj obrovské množstvo skvelých kapiel, z ktorých by som spomenul : Behemoth, Opeth, Meshuggah, In Flames, Gojira, Testament, Carcass, Fear Factory, Trivium. Tento ročník, bol mojím prvým ( konečne ! -po niekoľkých nepodarených pokusoch ).Mal som naozaj veľké očakávania, tak by som sa podelil o to, ako som ja vnímal tento festival  – moju premiérnu účasť.

No kde by som začal… štastným príchodom do Josefova – kde nám udrel do očí veľký plagát „Brutal Assault“ , ktorý ukazoval cestu k pevnosti Josefov – miestu konania festivalu. Smerom k pevnosti smerovali davy ľudí – samozrejme metlákov, z ktorých kypela eufória ( a z podaktorých alkohol ). Miesto na parkovanie sme si našli celkom rýchlo – čiže problém s parkovaním naozaj nebol a mohli sme kľudne naše ctené zadnice zbaviť útrap z toho niekoľko hodinového sedenia. Nasledovalo vyzdvihnutie si pásiek a pre mňa ešte aj rezervácie do VIP kempu ( čo bola najhoršia vec, akú som spravil – spomeniem neskôr ).

Vyzdvihnutie pások a rezervácie – tak táto časť bola naozaj rýchla a bol som milo prekvapený. Po tom čo som počul, že na predošlích ročníkoch sa tvorili „kolóny“ pri vydzvihovaní pások na paprče, tak som bol nervózny čo nás bude čakať. Tento ročník to bolo inak – zabralo to max 5 minút. Spokojný sme išli po rezerváciu do V.I.P. kempu.  Nachádzal sa na lúke cez kopec za areálom. Samozrejme bez stromov ( no, možno tak 5 stromov dokopy tam bolo – samozrejme fleky obsadené), čo by bolo úplne jedno, ale pri tých teplotách a intenzívnom (neznesiteľnom) slnku to bolo naozaj na porážku stanovať pod holým nebom. Po obrdržaní RUŽOVEJ pásky z VIP kempu nám bolo pridelené miesto. K tej ružovej páske… Naozaj neviem a nechápem, prečo ružová ? Existujú iné farby ktoré sú kontrastné a bijú do očí – zelená , oranžová, žltá… to je jedno, ale prečo práve ružová ? Na túto otázku asi nebudem vedieť odpoveď, každopádne táto páska sa stala pár krát symbolom posmeškov.

Rýchlosť vybavenia pásiek a prevzatí rezervácií hodnotím na 9/10 bodov.

Areál – ten bol krásny a naozaj bola radosť prechádzať sa po mieste, z ktorého dýchala história. Noazaj úžasné miesto pre uskutočnenie metalového festivalu.  Spojenie týchto priestorov s kapelami, ktoré mal účastník možnosť vidieť/počuť , vytváralo skvelú atmosféru a nezabudnuteľný dojem. Čo môže byť lepšie ako vychutnať si metalovú muziku v priestoroch starej vojenskej pevnosti ? Tomu sa žiadna lúka nevyrovná – nikdy ! Návštevníci mali možnosť ísť aj na prírodnú tribúnu, z ktorej bol dobrý výhľad na pódiá. Areál sa mi zapáčil a mal jedinečnú atmosféru.

Areál hodnotím 9/10 bodov.

Festival mi priniesol množstvo emócií. Ale nie len pozitívnych, boli tam aj negatívne a naozaj som mal chuť niekedy sa zdvihnúť a odísť. Naštastie toľko dobrej hudby ma nenechalo chladným a aj som sa vedel  skvelo zabaviť.  Možno budem znieť jak fajnovka, jak blbec, ale naozaj mi vadilo to množstvo ľudí. No darmo – ten priestor nieje stavaný na také kvantum ľudí. Vadilo mi predierať sa neustále medzi ľudmi, hoci som nestál niekde v strede davu na kapele. Bolo to podla mňa preplnené a areál není stavaný na takú kapacitu ľudí. Čo sa týka kapacity, tak prírodná tribúna, ktorá bola za príplatok k dispozícií (alebo  VIP mal vstup v cene), bola maximálne preplnená. Myslel som si, že to mám zaplatené a jednoducho keď už nebudem vládať stáť a povzbudzovať kapely, tak si pôjdem na tribúnu sadnúť a oddýchnuť si. Omyl. Všetky miesta na sedenie boli obsadené, všetky „fleky“ ktoré boli vhodné na sadnutie na zem boli tiež obsadené (bol tam problém sa vôbec pohybovať medzi toľkými ľudmi ). Dokonca aj miesta na státie na kraji tribúny boli celé plné, čiže myšlienka oddychu vnútri areálu bola ťažko zrealizovateľná. Samozrejme pre triezveho človeka. Opitý návštevníci si sadli/ľahlikdekoľvek. Keby bola v areáli zeleň, tak je to v pohode, ale sedieť na práchnivej (pŕipadne blate) zemy nieje nič pre mňa – asi som moc fajnový.  Ale možno by som to nenazval fajnový, ale triezvy, no nie ? Ku tej fajnovosti, no asi som mal naozaj veľké predstavy že čo to VIP vlastne bude.
Hlavným dôvodom bola možnosť využívať normálne záchody ako bolo napísané na stránke BA.
Tak isto jeden vstup do spŕch, ktoré som si predstavoval  inak. No k tým spomenutým záchodom…. Všetci dobre vieme čo je to TOI TOI. A popravde, hnusí sa mi ich využívať. Nie preto, že by som odmietal chodiť na takýto druh WC, ale z toho dôvodu čo sú schopní niektorí ľudia – prasatá tam narobiť. Naozaj, veľa veľa TOI TOI budiek bolo v hroznom stave iba kôli tomu, že tam boli primitívne individuá. Čiže človek sa tešíl že má k VIP nejaké to čisté normálne WC. No, ono tam aj bolo. Avšak pre chlapov tam bol 1x klasický záchod a 4x pisoár. Pre ženy tam boli k dispozící 4 kabínky(ktoré začali využívať aj páni ). To ako vážne ??? ….  Ja som pre mňa a priateľku bral VIP vstup hlavne kôli WC a sprchám.A to bol omyl. Kapacitne tie záchody nedokázali pokryť tie tisícky prdelí, ktoré tam vonku čakali. To bolo pre mňa sklamanie. Sprchy boli len kúty bez závesov, kde by mal človek nejaké súkromie. Niektorým ani neišla teplá voda prípadne ani neišli vôbec. Takže človek popri tom ako sa chcel konečne osprchovať, bol jednoducho donútený spraviť striptíz. Taktiež nebolo tam kde položiť veci, ale buď ich hodiť na mokrú a od blata zašpinenú zem, alebo mať to prehodené do druhej kabínky a obliate vodou.  Už keď tu rozoberám tieto „výhody“  VIP vstupu, tak by som asi aj popísal ako to vyzeralo vo vnútri. VIP kemp sa rozdeloval na sektory. Každý sektor mal byť strážený zvlášť a mal byť obmedzený pohyb iba v rámci sektoru v ktorom máte stan. Nejak sa žiadne stráženie nekonalo – iba pri vstupe do kempu skontrolovali tú „krásnu“ ružovú pásku či máte na ruke. Už vo vnútri kempu ste sa mohli naozaj hocikam dostať – tým sa môj pocit aspoň dákeho bezpečia mojích vecí vytratil a radšej som všetko cenné brával so sebou v kapse. Zaujímavé bolo aj sledovať ľudí ako stanujú vo VIP hneď vedľa TOI TOI budiek. Naozaj pocit luxusu, mať stan vedľa smradlavej búdky a keď tam poriadne spŕchlo, tak stany mať potopené v bahne a celé to tam smrdelo ako keby ten obsah vytiekol von.

Moje celkové hodnotenie VIP kempu – 0/10 bodov. Absolútne vyhodené peniaze za ktoré som mohol mať radšej CD niektorej kapely.

Ak chcel človek niečo pod zub, tak v celom areáli festivalu aj mimo neho, boli desiatky stánkov v ktorých sa pripravovali dobroty ako: klobásky, langoše, pizza, burgre, gyros, thajské slíže a kadečo iné. Jedlá boli dobré, naozaj mi tam chutilo a nebolo to ani predražené. Taktiež bola možnosť ísť sa najesť do mesta, čo využívalo naozaj množstvo ľudí ( hlavne aby mohli zneužiť záchody :D ). V meste sa dalo dobre najesť a za pekné ceny. Jediné čo bolo nevýhodou, bola kopeckrát pomalá obsluha – čo sa dá chápať pri tom množstve ľudí, ktoré museli stíhať obslúžiť. No a samozrejme všade sa pilo pivo. V areáli sa dalo za 1,5 žetónu (cca 2 eurá) kúpiť veľké pivo Budvar. Mne naozaj nechutilo a od viacerých ľudí mám ohlasy, že to pivo bolo nanič. Dobré pivo sa dalo dáť práve v tých krčmičkách do ktorých chodili ľudia na obedy alebo si len tak sadnúť. Celkovo, kto chcel sa najesť  – najedol sa a nemuselo sa stať v dlhých radách, lebo stánkov aj reštaurácií bolo dostatočne.

Jedlo a pitie hodnotím na 8/10.

 

A dostávame sa k tomu hlavnému – kapely. Tento rok tam bol naozaj doslova nával skvelých kapiel, až sa stávalo že som niekoľko hodín nonstop stál, lebo išli kapely jedna za druhou , ktoré ma oslovili alebo som chcel vidieť. Zvuk bol dobrý, ale niekedy sa stalo že zvukár to prehnal s činelmy prípadne s vokálom a tým pádom zvyšok nástrojov nevynikal. Najväčší problém bol podla mňa s bassgitarou, ktorú naozaj niekedy nebolo vôbec počuť. Ale nie stále, ako vravím, zvuk bol dobrý ale je samozrejmé že nie vždy to musí byť skvelé – to sa ani nedá. Avšak čo mi naozaj so zvukom vadilo, bolo najmä počas kapely GOJIRA – na ktorú som sa moc tešil. Sedel som hore na prírodnej tribúne (lebo konečne som tam našiel miesto, tak som to využil a dal oddych mojim nohám).  Pred touto tribúnou boli ešte ďalšie reproduktory z ktorých išiel zvuk – aby to nebolo tichšie, lebo to bolo ďalej od pódia. Avšak vznikalo tam oneskorenie, keď zvuk zo „stejdžu“ bolo počuť neskôr než z repráku pred tribúnou a pri kapele ako je GOJIRA to neskutočne vadilo.Mario Duplantier je úžasný bubeník a zbožňujem ako sa vie na bicích vyhrať, či už s činelamy alebo rytmikou. Kombinácie týchto bubeníckych „hrátok“ a zvukového oneskorenia naozaj spôsobovali, že som počul bordel a strašne ma to iritovalo – napokon som bol nútený z tej tribúny jednoducho odísť. Za asi najlepšie nazvučené kapely považujem OPETH , Leprous+Ihnsahn a Meshuggah. PriOpethsomsom si vychutnal zvuk všetkých nástrojov, ktoré boli zreteľne počuť. Mikael každú pesníčku striedal gitary a všetky zneli dobre. Leprous spolu s Ihnsahnom boli zvukovo mohutný. Zvuk doslova prechádzal cez telo a triasol vnútornosťami, Einar Solberg spolu s Ihnsahnom boli vokálovo zretelný a nebolo počuť nepríjemný „sykot“, keď sú vokály zle nazvučené. Meshuggah sa predviedli s brutálnym zvukom, ktorý bol konkrétny a vyslovene až „násilný“. Bola to pecka ! Viem, že keby nehrali pod nebom ale v nejakom klube, tak by ten zvuk bol absolútny masaker – tak ako keď hrali v MMC 27.4.2013. Kapiel ktoré ma tam prekvapili svojím výkonom a nepoznal som ich predtým bolo neúrekom. Z týchto kapiel ma najviac oslovili Hentai Corporation – zhmotnená energia a veľký zážitok na vypočutie. Spevák podával obdivuhodný výkon, ktorý považujem za jeden z najlepších speváckých výkonov celého festivalu. Avšak nezaobišlo sa to všetko bez sklamaní. Moji favoriti – Belphegor, zrušili autogramiádu, hrali dosť krátko a Helmutov vokál pozostával viac menej iba z growlu – bez tých „lahodných“ screamov ktoré si vždy rád vypočujem. Bez kritiky sa nezaobídu ani velikáni ako sú Behemoth. Možno ma budete chcieť ukrižovať dole hlavou, ale ja tvrdím, že ten výkon čo podali bol slabý. Hneď v úvodnej pesníčke ( Ov Fire ….) bolo počuť ako sa pomýlili. Chyby pokračovali aj v iných pesníčkach (Demigod , Conquer All).
Behemoth predstavili aj novú pesníčku (Blow your trumpets Gabriel), ktorá výjde v ich novom albume. Vypočul som si naňu rôzne názory. Niektorý sú z tej pesníčky v úžase, ja som však unudený. Neprišla mi nijak originálna, bola pomalá a dlho sa rozbiehala. Ich vystúpenie bolo tak ako vždy, sprevádzané ohňovou show, ktorá je super , ale výbuch konfiet do vzduchu na konci vystúpenia bol tuctový a strašný. Konfety v kombinácií s osvetlením pódia na mňa spravili dojem, že som na nejakej diskotéke.  Kde sú tie časy, keď Nergal hádzal roztrhanú bibliu ??? Miesto toho tu máme párty konfety…

Kapely boli skvelé a väčšinou podali úžasné výkony. Celkovo kapely hodnotím na 8/10 bodov.

Ešte nesmiem nespomenúť stánky s rôznymi vecami čo sa dali kúpiť. Naozaj sa tu dalo kúpiť od nafukovacej gitary až po vysnívané tričko (až na jediné čo som chcel – alcest …). Výber bol obrovský, dalo by sa tam prehrabávať celý deň v tých tonách CD, platní, tričiek, vstupeniek (GOTHOOM)  atď.  Gitaristi tu našli aj stánok s gitarami Schecter a aparátmi Marshall, kde sa dali aj vyskúšať a konali sa tu rôzne ukážky – SKVELÉ ! Z takých ďalších zaujímavostí čo sa dali v areáli nájsť bolo „kino“. V ňom som sa dobre zasmial na „B-čkových“ hororoch a primitívnom porne XXXorcist alebo Sexorcist či jak sa to volalo :-D

Tieto stánočky a iné zaujímavosti hodnotím ako skvelé spestrenie popri stáni na kapelách alebo jedení jedla. Hodnotím na 9/10 bodov.

A na záver ? No dodal by som pár slov. Od Brutal Assaultu som v určitom smere čakal viac ( čo sa týka výhod VIP kempu ). Ale to najdôležitejšie – hlad po hudobných vystúpeniach bol ukojený naozaj tučnou dávkou skvelej hudby a úžasných výkonov kapiel. Atmosféra na festivale bola skvelá, priestory sú úžasné, ale tie davy ľudí už vo mne chvíľami vyvolávali apatiu k tejto atmosfére. Ak sa chystáte na Brutal, tak mám niekoľko rád : Gumáky, pevné nervy na predieranie sa davmy ľudí a hlavne sa ani nezamýšlať nad VIP kempom.  Ďalší rok sa vidíme. Metalu zdar !!!

text: Martin „Vaco“ Vacula

foto: Veronika „Werdza“ Klimonova

Autor: admin

Zdieľaj