Report – BelUša Deathfest 12.10. 2013

Vopred sa vám chcem ospravedlniť, ale tento report som musel poňať trochu inak. Totiž bude paralelne zverejnený aj v miestnych novinách. Preto mi dozaista všetci metalisti prepáčia, že je napísaný vo všeobecnosti, aby ho mali šancu pochopiť aj ostatní mimo metalovú komunitu. Ďakujem za pochopenie…

Siedme pokračovanie festivalu tvrdej hudby je úspešne za nami. Zahanbujúco sa musím priznať, že som sa tohto veľmi zaujímavého metalového festivalu zúčastnil po prvý krát. A vôbec toho neľutujem. To čo sa dialo v staručkom kultúrnom dome zanechalo vo mne pozitívne zážitky. Takýto a im podobné regionálne koncerty majú svoj význam. Sú ukážkou, že aj v našich končinách dokážu vzniknúť zaujímavé hudobné skupiny, ktoré ak by vznikli v „hudobne“ vyspelejšej krajine, tak by žali väčšie úspechy. Ale zostaňme pekne na zemi, v našom maličkom Slovensku.
Názov tohto festivalu s prídavkom DEATH môže niekoho odradiť. Smrť je definitívna v živote človeka. V živote hudobníka to môže byť naopak – znovuzrodenie vďaka ktorému môže sprostredkovať svoje myšlienky svetu. Je pravda, že tento metalový štýl patrí medzi tie „najtvrdšie“. To ale neznamená, že by ľudia, ktorí ho hrajú patrili medzi agresívnych. Povedal by som, že práve naopak. Vďaka hudbe môžu dať von zo seba všetko negatívne a sústrediť sa na to lepšie a hľadať iné cesty. Nálada počas vystúpení jednotlivých skupín je veľmi uvoľnená, stretávajú sa tu známi z blízkeho aj ďalekého okolia. Proste jedna veľká metalová rodina, ktorá prišla s jedným spoločným cieľom. Naživo si vypočuť nádeje domácej scény, okorenené o hosťa spoza rieky Moravy. Tým hosťom nebol nikto menší, ako skupina HYPNOS. Skupina, ktorá pred pár rokmi prežila „znovuzrodenie“ a opäť tvorí naplno novú hudbu. Pre info skupinu vydáva nemecké hudobné vydavateľstvo a tento rok uzrelo svetlo sveta už štvrtý album s názvom „Heretic Commando“. A keď už takýto hudobníci po svojom vystúpení na Beluša Deathfeste vyhlásia, že to bol ich najlepší koncert roku 2013, tak k tomu netreba už nič dodávať. Azda len že tento rok vystúpili okrem iného aj na jednom z najväčších európskych festivalov BRUTAL ASSAULT. Každoročne sa ho zúčastnia tisíce hudobných fanúšikov.
Pri vystúpení SUBURBAN TERRORIST je na prvý pohľad vidieť, kto je tu doma. Ľudia sa bavia na pódiu aj pod ním. Vládne skutočne uvoľnená atmosféra, podobne ako počas celého festivalu. Ťažko opísateľná dávka energie pulzuje sálou a zanecháva v hlavách zúčastnených nezabudnuteľné pocity. Bavia sa mladí, starí, ženy, muži, dokonca aj deti. Okrem dvoch spomenutých skupín dostali možnosť aj THE INFINITE WITHIN, KEEP ON ROTTING, BRUTE, DOOMAS, SUBURBAN TERRORIST, ČAD, HYPNOS a SANATORIUM.
V dobe, keď azda poslednou pravidelnou kultúrnou akciou je nedeľný futbalový zápas, či návšteva pohostinstva môžeme byť radi, že existujú ľudia bez predsudkov, ktorí povolia takúto a jej podobné akcie. Organizácia, úroveň, aj obsluha boli na veľmi dobrej úrovni. Myslím, že väčšina zo zhruba 300 návštevníkov mi dá za pravdu, že sa spoločne na tomto mieste radi stretneme aj v budúcnosti.

Roman Demon Chocholáček

Autor: admin

Zdieľaj