Report – CASSOVIA DEATHFEST vol.1, 1. október 2013, Collosseum Club, Košice

Tento rok sa pre death metalovú komunitu presunuli Vianoce na 1. októbra. Darčeky nám doniesol Lucas fakt mimoriadne- ruskú špičku brutal/slamm death metalu –KATALEPSY, taliansku mašinériu HOUR OF PENANCE, z Anglicka vychádzajúcu hviezdu DYSCARNATE a ako austrálsku čerešničku na torte PSYCROPTIC. Taktiež netreba zabudnúť na ostatné, síce menej známe spolky ako CARNAL DECAY, PIGHEAD, EXHUMER a slovenských navrátilcov TYPHOID, ktoré taktiež stáli za pozornosť. Všetky tieto darčeky ste mohli nájsť pod collosseumským UG stromčekom, pekne zabalené do kvalitnej zvukovej krabice a zaviazané mašľou vytvorenou z rodinnej atmosféry.
 
Organizácia od začiatku fungovala na 110%, kde nemohlo dôjsť k žiadnej väčšej zmene, či nebodaj k vypadnutiu nejakej kapely, všetky prišli všetky načas, ozvučenie prebehlo bez problémov a začiatok sa neposunul ani o sekundu. Za organizáciu počas celej akcie veľký palec hore!
 
O 5-tej sa otvorili dvere Collossea a prví návštevníci vošli dnu. Od začiatku nám opäť bolo jasné, že domácich prevalcujú ľudia z okolia, škoda toho, keď už vedia ľudia dôjsť z Vranova, Trenčína, či Liptovského Mikuláša, tak si čas mohli nájsť aj domáci, česť výnimkám.
 
Ako som spomínal, akcia začala priam na sekundu presne a tak na pódiu vybehli znovuzrodení TYPHOID a začali sypať jedna radosť. Zvuk zo začiatku ešte kúsok neukočírovaný, no po každej piesni lepší a lepší, až ku koncu setu sním musel byť každý spokojný. Death metalu sa na Slovensku darí, to už je dávno jasný fakt, každé ďalšie predstavenie mi toto tvrdenie len potvrdzuje a TYPHOID neboli výnimka. Chalani sa po tých rokoch u nás ukázali vo veľmi peknom svetle, ich naklepaný brutálny death metal ide ako píla, všetko rúca so sebou. Hlavne musím pochváliť bubeníka Seada, ktorý drví bicie aj v BRUTE, šlapal bez jedinej chyby a s driveom aký sa len tak nevidí. Parádny začiatok akcie, latka nastavená vysoko!

Aby sa všetko stihlo tak ako malo, bola organizácia hrania vytvorená na spôsob Brutal Assaultu, kto tam chodí tak iste vie, kto nie, tak mu to objasním. Veľké kapely hrali na veľkom hlavnom stagei dole a menšie počas ladenia veľkých na hornom malom stagei, aby sa vyhlo čakaniu a zdržovaniu, a všetko šlo v jednom závese. TYPHOID to celé začali na hlavnom staegi, tak bolo na čase vyjsť po schodoch ku menšiemu stageu, kde si to bez meškania sekundy rozdávali taliani EXHUMER. Sypačka maximálneho zrna, okorenená industrial/elektro vsuvkami, ktorá v trochu špinavšom kabáte celkom dobre vynikla. Malo to slušný spád, no chýbala tomu šťava a taktiež kúsok čistejší zvuk, čo malo za následok, že latka nastavená našimi chalanmi ostala neprekonaná.

Na čase rýchlo zliezť dole schodmi, pretože ruská mašinéria KATALEPSY je plne pripravená. V štýle hardcorových kapiel, či už výzorom alebo pohybmi, vybehla kapela na pódium a spustila svoj masaker. Ich vystúpenie na Brutal Assaulte tento rok patrilo k mojim TOPom, hlavne vďaka ich nasadeniu a energii, no oproti tomu, čo predviedli chlapci v clube to bolo nič. To nasadenie, energia ako parný valec, ktorý zmetia všetko so sebou, dokonalé zladenie a úplne masakrálny zvuk vytvorili z tohto koncertu skvelý zážitok. Technické prevedenie skladieb bolo na vysokej profesionálnej úrovni, chyby by ste ťažko hľadali, spevák Igor dával celý register, cez hlboké growlingy, ktoré mali neuveriteľnú šťavu až po beštiálne pig squeali, ktoré patria k najvyššej lige. Proste úplne bravúrne vystúpenie, ktoré dalo latku do najvyšších vrchov!

Opäť nastal čas rýchlo vybehnúť na poschodie, kde už rezali Nemci PIGHEAD. Chalani neostali svojmu menu nič dlžní a vypustili poriadny chliev, čiže goregrind ako sa patrí, plný hopsačiek, náklepov a hrdelných bravčovín, akých sa nedočkáte ani na dedinskej zabíjačke. Gitary poriadne mohutné, celé to malo spád a silu. Úplná spokojnosť.

Jediné vychýlenie z dokonalého priebehu festu nastalo pred začatím setu DYSCARNATE. Ich vlastný zvukár sa to snažil dolaďovať do dokonalosti, až nastalo posunutie o 20min, čo zas nie je až také hrozné, no škoda bola, že to nalaďovanie nedopadlo práve podľa mojich predstáv, snáď ani jeho. Celé sa to zlievalo dokopy, čo strácalo na ich hudbe silu a energiu, čo vychádza z ich albumov. Pri výkonoch nemám žiadne výčitky, akurát mi príde, že pre nich troch je pódium akési veľké, možno to bolo tým nepodareným zvukom, ktorý nevedel vykryť celý priestor, alebo im proste tam chýba druhá gitara. Latka nastavená Rusmi nebola ani zďaleka prekonaná.

Akýmsi headlinerom horného pódia sa stali Švajčiari CARNAL DECAY a musím povedať, že zaslúžene. Hudobne sa to ťahalo na pomedzí slamming brutal deathu a goregrindu tých najvyšších levelov, s poriadnou silou a hĺbkou. To, čo robilo ich vystúpenie vyzretejšie a lepšie ako pri ich predchodcoch, boli na jednej strane parádne nápady, ktoré boli natrieskané do ich hudby bravúrne a na druhej strane obrovská mohutnosť. Spevák svoje party zvládal s prehľadom, hlavne hĺbky, pri nich muselo každé srdce fanúšika brutal deathu pekne zaplesať. Latka síce neprekonaná, no zato to bolo vysoko kvalitné.

Došlo na taliansku najvyššiu šľachtu. Dámy a páni, HOUR OF PENANCE opäť u nás. Ich vystúpenie ako predskokana DEICIDE v roku 2011 sa nieslo v duchu nepodareného zvuku. Tak som začínal mať obavy, či ich osud nebude prenasledovať a zároveň budú pokračovať v duchu DYSCARNATE. Musím povedať, že zvuk sa zlepšil, no spokojný som stále nebol. Keď si odmyslíme túto síce dôležitú skutočnosť, tak ich vystúpenie bolo parádne. Technicky vysoko náročný death metal, ktorý sa pomaly celý čas nesie v nehoráznych tempách nie je sranda hrať, no títo páni to zvládajú bez jedinej chybičky, navyše to má neuveriteľnú silu a ráz, len škoda toho zvuku, snáď im to do tretice niekedy vyjde k mojej dokonalej spokojnosti.

A je to tu, PSYCROPTIC ako posledná kapela večera, až mi prišlo smutno, že sa to celé končí, aj keď musím povedať, že v nohách som už začínal niečo cítiť. Prvé, čo mi padlo do ucha, bol až kryštálovo čistý zvuk, to bol pre mňa priam až šok, skeptizmus po dvoch nie príliš zvukovo podarených vystúpeniach narástol vysoko, no toto predstavenie ho úplne pochovalo. Na čelo tejto prog. mašinérie sa postavil Zdeno z GODLESS TRUTH, ktorý zastupuje ich speváka počas celého európskeho turné, čo mohlo neznalých trochu rušiť, ak spustil češtinu, no ako live náhrada si vedie veľmi dobre. Mohol by som povedať, že kvality ich pôvodného speváka aj prevyšuje, ale to je len môj skromný názor. Vďaka už spomínanému zvuku bolo možné si ich vystúpenie užiť do kosti. Každý jeden prechod, či zmena tempa a pre nich typické postupy ma prikovali na mieste a neostalo mi nič iné len celé si to vychutnávať s otvorenými ústami. Pre mňa vrchol celej akcie!

Na záver už len chcem poďakovať Lucasovi za jeho neuveriteľnú snahu podporovať tvrdý death metal a celkový prínos do našej scény, len škoda, že nemá takú odozvu v ľuďoch, ako by si zaslúžil. Ďalej ďakujem Collosseum clubu, že umožnil tento festival uskutočniť, darmo, je to mekka východoslovenského undergroundu. Takže ľudia polepšite sa a snáď na druhé, pokiaľ bude, pokračovanie príďte aspoň v dvojitej sile!

Autor: Lukáš „Bukáčo“ Polák

Fotky: Pavol Šubert

Autor: admin

Zdieľaj