Rozhovor – HUMAN HUMUS: „Kritizujeme elity, či už politické alebo spoločenské a to, aký robia bordel vo svete a spoločnosti“

Spod Tatier sa na nás valí nová lavína a tentokrát nezmetie len českých turistov, ale  každého z vás. Popradskí junáci sa zapísali veľkými písmenami do knihy slovenského grindu vďaka novému albumu Dirty Filthy Mess a práve preto som si zobral na paškál frotmana Ižďa, aby som ho vyspovedal. Reč nebola len o novom albume, či o celej histórii kapely HUMAN HUMUS, ale došlo aj na iné zaujímavé témy, tak smelo nato!

Na začiatok by si mohol predstaviť svoju kapelu, keď je to možné, od vzniku až po súčasnosť, pretože moje pátranie po týchto informáciách na webe bolo bezvýsledné. Bol to zámer, aby ste zostali v UG a tieto informácie odovzdávali osobne s fanúšikmi, či sa vám len nechcelo písať litánie ?

Kapela vznikla začiatkom roka 2009, vtedy prvú zostavu vytvorili Sedrik (ex-bubeník), Maťo (ex-basák) a  Zdenko (gitarista) z popradskej death metalovej kapely SURGERY. Zostavu doplnil terajší basák 600, ktorý pôvodne hral na gitaru. Neskôr nastali personálne zmeny, keď v kapele začal hrať gitarista z ďalšej popradskej tlupy NYMPHA – Kristián, basák Maťo šiel za mikrofón a 600, vtedy druhý gitarista, začal hrať na basu. V takejto zostave sa začali tvoriť prvé skladby. Ja som sa ku kapele dostal niekedy pred troma rokmi. Muzika sa mi páčila, tak som dohodil pár koncertov v Poprade a okolí. Vtedajší spevák Maťo zhruba pol roka potom kapelu opustil a za spev som šiel ja. Minulý rok z kapely odišiel ešte gitarista Kristián. Na gitaru s nami začal hrať Andrej, ktorý pôsobil vo viacerých projektoch(DEFAULT ASS FAULT, DISTAX…). V zostave, ktorá je uvedená na novom albume Dirty Filthy Mess, hráme už skoro dva roky. K informáciám o kapele si sa nedostal preto, že sme si nikdy nepotrpeli na hlúposti typu biografie apod., kým sme nemali materiál, s ktorým sme sa mohli aspoň ako-tak prezentovať. Prvý nahratý materiál, ešte so spevákom Maťom, nahrala kapela na jeseň 2010. Bolo to demo Parasites. Až keď sme teda mali nahrávku, začali sme robiť nejaké promo ku kapele(bandzone, myspace, facebook), a hrať viacero koncertov. Na jeseň 2011 sme nahrali EP-ečko Elitists Equal Disgrace, kde som už spieval ja. Obe tieto nahrávky sme zbúchali u nás v garáži, s našim kamarátom Dušom, ktorý nám to celé nahral, zmixoval a zmastroval. Nový album sme v terajšej zostave nahrali v štúdiu u Maťa Barlu(kapela ASTAROT).

Čo sa presne skrýva za metaforou HUMAN HUMUS ? Je to myslené tak, že ľudstvo je ten najväčší humus, alebo to, čo vystrájame, je humus, či je pravda úplne inde ?

V podstate máš pravdu v oboch prípadoch. Často si nás ľudia pri tomto názve spájajú s gore scénou, kam sme nikdy nepatrili. Ani tematika našich textov s gore nemá nič spoločné. Názov má vyjadriť, aký hnus a humus sú ľudské povahy všade na svete, a preto tento svet vyzerá tak ako vyzerá. Svet riadený pochybnými elitami, falošný humanizmus, politika plná korupcie, politici riadení finančnými skupinami, ktoré rozkrádajú, čo môžu apod., a nikto s tým nič nerobí. Všetci vyjadrujú svoju nespokojnosť maximálne tým, že sa nad tým pohoršujú v piatok o druhej v noci pri 16-om pive, miesto toho aby začali najskôr od seba a kolektívne sa obrátili proti tomu, čo(kto) ich obmedzuje a robí z nich národ ovečiek.

Ako ste sa dostali k tomu, že budete hrať práve grindcore? Tento žáner u nás neslávi práve najlepšie zázemie, aj keď sme tu  mali vždy kvalitných zástupcov žánru – ABORTION, ATTACK OF RAGE… Boli práve oni impulzom k pridaniu sa k tomuto hnutiu, či Vás presvedčili zahraničné legendy ako NAPALM DEATH, ANAL CUNT…,keďže tieto kapely najviac cítim vo vašej tvorbe.

Nikto ani nič nás nijako nepresviedčalo. Proste sme všetci mali radi grindovú muziku a skúsili dať dokopy vlastný projekt. Chceli sme robiť muziku a hrať koncerty, čo sa nám zatiaľ celkom darí. Všetci sme už predtým hrali v nejakých projektoch a mali sme skúsenosť s robením muziky, takže to nebol žiaden problém.

Ižďo, tvoj uškriekaný prejav musí byť silný oriešok pre tvoje hlasivky. Nestalo sa ti počas koncertu, že ti odišiel hlas ? Či sa poprípade nejak extra staráš o svoje hlasivky, alebo dodržuješ nejaký rituál pred koncertom ?

Haha, pravdepodobnosť toho že mi odídu hlasivky kvôli spevu pritom koľko fajčím, je veľmi nízka. Myslím si, že grindoví speváci nepotrebujú nejaký “rituál” alebo nejakú starosť o svoje hlasivky. Stačí do toho vložiť energiu a ono to potom ide samo.

K tvojmu prejavu patria aj rôzne šialené grimasy, či prehýbacie kreácie. Máš to nejak natrénované pred zrkadlom, či sa len necháš unášať vašou hudbou a zvyšok už ide sám od seba ?

Je to skoro rovnaké ako s tými hlasivkami. Potrebuješ do toho vložiť iba energiu, všetku nevybitú agresiu a ide to. Samozrejme je dôležité, ako cítiš tu hudbu na pódiu. Keď to zleješ dokopy, tak to ide samo. Nie je to ako keď si svoj prejav trénuje Mick Jagger, haha!

Taktiež o tebe viem, že si veľký filmový fanúšik a zároveň tento odbor aj študuješ, taktiež ti gratulujem k prijatiu na Karlovu univerzitu v Prahe. Nebude teraz náročné skĺbiť štúdium s kapelou, či to už máš nejak rafinovane premyslené ?

Vďaka pekne. Myslím že to problém nie je. Koncerty máme naplánované a podľa toho dorazím domov, alebo ak je to bližšie k Prahe, tak tam, kam treba. Hoši sú skoro stále doma, takže skúšajú bezo mňa. Akurát sme vydali nový album, takže nové songy majú čas. Chceme hlavne koncertovať a šíriť náš nový album, kde sa dá.

Svoje skúsenosti si spolu so svojími spolužiakmi využil pri tvorbe klipu ku skladbe „Slavesnation“. Ako prebiehala tvorba tohto diela ? Neboli tvoji spolužiaci, ktorí ti s ním pomáhali, trochu mimo z toho, čo to hráš za hudbu ?

Heh, ani nie. Moji spolužiaci ma dobre poznali, takže vedeli, do čoho idú. Natočili sme to v priebehu jedného dňa u nás v škole, takže všetko šlo úplne super. Tuším že vtedy bolo voľno, takže nikto ani moc nechodil nazerať, čo sa to deje za hluk, tým pádom nás nikto pri natáčaní nerušil, a ani my sme nikoho nerušili hlukom.

Prejdime k novému albumu Dirty Filthy Mess, čiže špinavý hnusný neporiadok.  Nie je priamo myslený na hudobnú stránku, aj keď určitú špinavosť nahrávka má, ale skôr na textovú stránku, mohol by si nás zasvätiť do tejto problematiky ?

Ako som už spomenul vyššie, v textoch sa zaoberáme problémami dnešnej spoločnosti z nášho pohľadu. Kritizujeme elity, či už politické alebo spoločenské a to, aký robia bordel vo svete a spoločnosti. Takisto nadnárodné “mierové” organizácie a skupiny, ktoré sa schovávajú a skrývajú za falošný humanizmus z dôvodu vlastného zisku na rôznych vojnových konfliktoch. Kritizujeme aj ľudí, ktorí sa tvária, že sa nič nedeje a udržujú sa hluchí a slepí v jednom stáde s ostatnými ovcami. Pretože na vine nie sú iba nejaké vyššie mocnosti a organizácie či skupiny, ale hlavne ľudia, ktorí si myslia, že je všetko vo svete v poriadku a že sa nič nedeje. Prestali premýšľať a naďalej veria tomu, čo im podávajú média priamo na tanier. Myslia si, že politici naozaj dodržia svoje predvolebné sľuby. Všetci takíto jedinci by sa mali odtrhnúť od toho, čo im posúvajú média, porozmýšľať, zložiť ružové okuliare a vstúpiť do reality.

Album ste nahrávali doma v MF Studiu v Poprade, dohnala vás k tomu finančná situácia, či ste mali nejaké dobré referencie na toto štúdium ?

Maťa poznáme všetci už dlho. Je to skúsený a výborný hudobník, ktorý sa nahrávaním kapiel zaoberá už pekne dlho. Počuli sme celú radu nahrávok, ktoré robil. Vedeli sme, že je to profík a bude sa nám s ním pracovať dobre. Pracuje v Poprade, takže sme nevideli dôvod, prečo máme ísť nahrávať niekde vonku, keď doma máme takúto možnosť. Takže sme do toho šli na istotu.  S jeho finálnou prácou aj prácou počas nahrávania sme veľmi spokojní.

Art work coveru skvele zapadá do konceptu nahrávky. Kto je jeho autor a ako prebiehal proces tvorby ? Dali ste mu nejaké podklady, či ste mu len poslali hudbu a zvyšok nechali na jeho fantázií ?

Komplet grafiku k novému albumu nám robil Ján Kšinský z Graphicores Digital Art. My sme mu posunuli len tematiku našich textov a nejaký úplne základný nápad. Celú vec zbúchal úplne sám a pracoval veľmi rýchle. Vyrobil pre nás aj výbornú grafiku na merch, ktorý čoskoro dáme vyrobiť. S Jančim sa nám pracovalo výborne a takisto ako s nahrávkou, sme veľmi spokojní aj s tým, ako vyzerá náš album po vizuálnej stránke.

Nahrávku ste si prakticky vydali sami, keďže ako kukám, v agentúre Dirty Harry Agency máš tiež svoje prsty. Zoznámiš nás bližšie s touto záhadou ?

Dirty Harry Agency je firma, ktorú máme spolu s mojím bratom. Je to firma zameraná na produkciu nízkorozpočtového videa a poradenstva v oblasti eventa a marketingu. Do našej firemnej činnosti zapadá aj vydavateľská činnosť. Napadlo nás vydať to cez našu firmu, a tak sme aj urobili.

Nerozmýšľate nad tým, žeby ste do svojej hudby pridali nejaké experimentálne prvky, napr. elektroniku, industrial alebo nebodaj nejaký melo. spev,  ako to spravili OBLITERATE ? Či sa nehodláte meniť a pôjdete si po tejto vami vyšliapanej ceste ?

Elektronické ani experimentálne prvky sme neskúšali a zatiaľ to ani neplánujeme. Skoro všetci sme však fanúšikovia stoner rock/metalovej muziky. Takže sa radi hráme aj s riffmi takejto muziky. V hudbe je tak počuť viac nápadov.

Máte nejaké špeciálne plány do budúcnosti ? Či klasika – veľa koncertovať, všade kde sa dá a možno o dva roky nový album ?

O novom albume sa zatiaľ vôbec nerozprávame, na to máme času ešte dosť. Chceme hlavne odohrať kopec dobrých akcii u nás ale hlavne vonku a predávať náš nový album.

Ďakujem pekne za tvoj čas, prajem veľa úspechov s kapelou či firmou a nech sa darí v štúdiu. Máš nejaké slová na záver ?

My ďakujeme za rozhovor!

Odkazy na kapelu:

http://bandzone.cz/humanhumus

https://www.facebook.com/HumanHumus?fref=ts

Autor: Lukáš „Bukáčo“ Polák

Autor: admin

Zdieľaj