Report – DEFEATED SANITY, PUTRIDITY, VOMITOUS, MORTALLY INFECTED, 30. november 2013, Collosseum Club, Košice

Už sa budem asi často opakovať, keď poviem, že death metalisti majú v Košiciach ako na ružiach ustlané, no vždy mi to príde, ako keby si to ľudia nevážili, resp. kašlali na to, alebo už sme fakt takí vymierajúci druh ? Na zostavu sa nedá povedať ani jedno slabé slovo. Či už sú to Bratislavskí rezači MORTALLY INFECTED, ktorí patria k špičke blížiacej sa k vrcholu slovenského brutal deathu, švédska nádej VOMITOUS, nekompromisní taliani PUTRIDITY alebo samotný štít európskeho brutálneho death metalu – DEFEATED SANITY. Už fakt neviem, čo výnimočnejšie a kvalitnejšie nás tu musí prísť navštíviť, aby došlo aspoň 100 ľudí, alebo som už fakt naivný a každý už kašle na poriadnu dávku death metalu?

Dosť už bolo môjho šteku, poďme k muzike, o ktorú tu vlastne ide. Úvod tejto akcie patril Bratislavčanom MORTALLY INFECTED. Zvuk zo začiatku bol trochu roztrasený, neprehľadný, ale časom sa zvuková hmla trochu rozpustila až k úplnej spokojnosti, ktorá trvala až do samotného záveru. Nasadenie chalanom rozhodne nechýbalo, mastili ako o dušu, Sead naklevál poriadne ako sa na pravého klepača rezňov patrí. Spevák Weget má zlaté prasa v hrdle, jeho hlboký growl spolu s úletmi do bravčovinového priemyslu boli okrasou tohto koncertu. Škoda toho zvuku v úvode, inak parádny začiatok akcie.

Po menšej pauze prichádza na pódium družina VOMITOUS na čele s menším chlapčekom, vzhľadom pripomínajúcim nejakého Ufóna (malý, vyholená hlava, odstávajúce uši), no keď zareval do mikrofónu, až som z kože vyletel. Jeho ultra hlboký growl, ktorý siahal až do samotného pekla (alebo lepšie jadra zeme?), bol priam učebnicovo ukážkový. Mohutnosť, to by bolo zrejme najvýstižnejšie slovo tohto koncertu, tie ich mastné a zároveň šťavnaté slammy museli rozhýbať krky snáď aj tým najpráchnivejším mŕtvolám. Bol to jeden hudobný buldozér, ktorý vyštartoval z pódia a rozmačkal všetko, čo sa hýbalo. Je mi až divné, že takáto fakt vyspelá kapela, chybičky by ste ťažko hľadali, má za sebou len 2 EP. Na záver môžem len povedať, že debut tejto kapely bude veľkou udalosťou európskeho brutal deathu.

Publikum už bolo pomaly hudobne zdevastované a to ani zďaleka nebol koniec. Prišlo totiž na ďalšie totálne peklo – PUTRIDITY. Taliani sú známi svojou nekompromisne brutálnou hudbou bez hocijakej zastávky a presne takto sa nám predviedli aj v Košiciach. Od prvého tónu brutálny náklad bez jedinej možnosti akéhokoľvek vydýchnutia, samozrejme došlo aj na nejaký slamm, ktorý bol riadne mäsitý, ale ten nám len zmohutnel atmosféru a zatajil dych. Pri tom všetkom je ich hudba značne technická a prepracovaná, aj keď sa môže zdať chaotická, no práve tá ich spontánnosť je veľké plus. Spevák nezaostával za svojimi kolegami a predvádzal chliev hodný majstra odboru, kto vlastne z vystupujúcich tam nepatrí ? Úplne prvotriedny náklad, ktorý rozmetal aj to posledné, čo ešte stálo živé. Silno tlieskam a hulákam!

Blížil sa nám záver tejto prvotriednej hudobnej zabíjačky, až sa mi slzy trepali do očí, že tu máme koniec, ale zato môj krk si mohol pomaly vydýchnuť, aby mi to následne vrátil pomocou svalovky, ktorá ma neprešla do dnešného dňa (report píšem vo štvrtok). DEFEATED SANITY začali hneď nekompromisne, ako sa na túto špičku patrí. Zároveň môžem povedať, že išlo o najtechnickejšiu kapelu koncertu, tie ich sekané zvraty a vyhrávky by mohli premietať a hlavne vyučovať na nejakej metalovej odrode konzervatória. Spevák sa ku svojim spoločníkom pridal asi po dvoch minútach a tým spečatil túto mašinériu svojím neuveriteľne pestrým výlevovým vokálom, o ktorom už kvalitatívnu stránku zbytočne spomínať, resp. už na dnešné vokály bolo písané veľa chváľ a tento by som mohol spokojne zaradiť medzi ne a zároveň by som z nich ťažko robil rebríček. Darmo mali sme tu extra triedu.

Na tento koncert sa bude dlho spomínať. Kapely od prvej až po poslednú predviedli perfektné sety, kde by som ťažko vybral tú najlepšiu, aj to svedčí o kvalite tohto koncertu. Ľudí sa nazbieralo fakt málo, už z toho začínam byť veľmi skeptický, kam to bude smerovať. Preto hlavne ďakujem Lucasovi a Collosseum clubu, že ešte pre nás robia takéto koncerty, ktoré nás zahrejú pri srdiečku a zároveň sa nám postarajú o poriadnu svalovku na krku. Takže moji drahí death metalisti, polepšite sa, a dôjdite na SIX FEET UNDER, bo nám začne fakt hroziť vyhubenie a koncerty podobného ducha sa prestanú robiť!

Autor: Lukáš “Bukáčo“ Polák
Fotky: Pavol Šubert

Autor: admin

Zdieľaj