Report – Roxor Thrash Fest 2014

Thrashová akcia roka! Najväčší thrash metalový koncert na Slovensku a pod. Aj takéto prívlastky mal ROXOR THRASH FEST, koncert thrash metalových kapiel, ktorý sa uskutočnil v Košickom klube Collosseum. Môžem iba potvrdiť, že skutočne šlo o prierez toho najlepšieho z našej krajiny, pokiaľ nerátame slovenské kapely, ktoré sa držia hesla DARKTHRONE alebo MASTERS HAMMER – „na živo nikdy!“

Než začnem o samotnom koncerte, opíšem najprv klub. Dovolím si povedať, že som pochodil hudobné kluby vo viacerých mestách a krajinách, od punkových squatov až po nóbl podniky, a myslím, že klub Collosseum by sa v SK top trojke určite usadil. Dve poschodia, dve pódia, veľké priestory, veľa vchodov, zákutí a uličiek, kde sa človek už po pár pivách mal problém orientovať, skrátka totálny underground! Tak isto klub ponúkal aj rôzne schody a balkóny, z ktorých bolo lepšie vidieť na pódium, no a v neposlednom rade tam bolo aj mnoho barov (malé rady = veľké plus); backstage, ktorý bol vlastne ďalší podnik v podniku s luxusnou samoobsluhou. Skrátka perfektný undergroundový metalovo-punkový klub s veľkým pódiom aj sálou, a priam geniálnymi priestormi pre návštevníkov ako aj pre kapely. Také miesta žeriem!

Ezkator (2)

 

 

Roxor Thrash Fest začal presne podľa plánu, o piatej hodine podvečer. My sme akurát dorazili niečo pred piatou, rýchlo vybalili distro, dali si po 7,5 hodinách cesty prvé pivo (EXORCIZPHOBIA stihla už počas jazdy asi 20 pív) a išlo sa na prvú kapelu. Tou boli mne už známi mlaďasi EZKATOR zo Zlatých Moraviec. EZKATOR vystúpili na malom pódiu a zahrali celkom staro znejúci a celkom rýchly, neohrabaný thrash metal, aj keď na nahrávke znejú pomalšie a uhladenejšie. Možno to bolo aj zlým zvukom, ktorý si prvé kapely takmer vždy odnesú. Ale pre mňa jedna z tých OK kapiel večera, nenudil som sa.

 

 

 

Anstratus (2)

Po Ezkatore nasledoval ANSTRATUS, opäť školou povinný thrash metal, tento krát z Banskej Bystrice. Túto kapelu, keď som videl pred pár rokmi prvý krát, som bol z nich hotový, „To je jak starý KREATOR, čo Ti je*e?!“ Avšak od ich nového počinu išli akosi dole vodou. Teraz by mi asi väčšina oponovala argumentom, že vyhrali Wacken Battle a podobne, ale to pre mňa ešte nič neznamená, hudba je to hlavné, veď aj GLADIÁTOR sa dostal na MTV! A teda k tej hudbe – zbesilé riffy a štekot sa stratili niekde v čase a ja som mal pocit, že stojí predo mnou iba ďalšia „METALLICA“, ktorú mám síce rád, ale som už alergický na Slovenské METALLICA- revivaly. Nemôžem povedať, že by to tak bolo počas celého setu, zahrali našťastie aj staré a svižné songy, ale to, čo som na nich žral pred tým, som tam teraz už vôbec necítil. Čo je škoda, ale keď ich to takto baví, OK. Čo ale rozhodne nemôžem spochybniť, je ich hráčsky um, chcel by som v ich veku vedieť tak hrať! Takisto, aj zvuk bol jeden z najlepších z večera.

 

Radiation (1)

Na malom pódiu sa už zbroja bratislavskí RADIATION, ktorí sú po absolvovanom turné značne rozohratí a bolo to aj vidieť. Tu bol ale zvuk už fakt zlý, z reprákov sa valia iba kilá výškových gitár a z bicích dominuje kopák, našťastie, ale dôverne poznám každý prd a ston tejto kapely, takže som sa pohodlne orientoval, avšak tí, čo nemajú také šťastie alebo nemajú vedľa nich skúšobňu, museli bádať každý tón v tejto zvukovej bubline. K hudbe samotnej sa budem výnimočne vyjadrovať čisto objektívne. Stále čoraz zohratejšia kapela, ich špinavý old school thrash metal s hnilobnými vplyvmi príbuzných žánrov si čoraz lepšie osvojujú a aj keď občas skĺznu k „riffovej vykrádačke samých seba“, našťastie, to vždy vyladia nejakým nápadom, ktorý tam človek nečaká. Srať na poučky a bibliu, toto je RADIATION! Na záver dali cover od SODOM „Outbreak of Evil“, ktorý som si mal chuť ísť zaspievať s nimi, ale to teplo čo tam bolo ma ubíjalo a členov kapely taktiež, bola tam sauna že Vrana skoro odpadol a ostatní k tomu nemali ďaleko. Ale bola to skutočná radiácia, viem si predstaviť, že keby niekto naozaj odpadol, zdalo by sa mu, že je rok 1986 a nachádza sa práve v Černobyle a prežíva prvé krásne chvíle, keď sa spustil alarm!

 

 

Majster Kat (2)

Na veľké pódium práve vstúpil MAJSTER KAT! Títo thrasheri sú z Bratislavy a hrajú na tomto feste asi najzložitejší a najtechnickejší, no zároveň najmelodickejší thrash metal, samozrejme s prívlastkom old school! (éra 1985-90). Pri tých prívlastkoch aj kľudne ostanem, pretože MAJSTER KAT sú naozaj perfektná, zohratá kapela, ich hudba je plná nápadov, zvratov a originálnych melódií a jedinečného spevu, ktorý bol sprevádzaný basákom Tapýrom a gitaristom Losom. Spevák Slymák sa naozaj vytiahol aj na najnovšom albume „Memento…“, z ktorého aj kapela v Košiciach odprezentovala niekoľko songov. Zahrali moju srdcovku „Posledný deň“, zazneli aj „Zapáľte Ohne“, „Spoveď Kňaza“, „Pod Gilotínou“ či hymnický „Smutný Odkaz“ (majster Kannibal by bol na nich hrdý ha!) Z titulov je jasné, že kapela má texty len v slovenčine, čo si väčšina fanúšikov pochvaľuje. Zvuk opäť na jednotku, o kvalitách kapely sa nemusím rozpisovať, keďže vystúpenie bolo ako vždy na výbornú. Aby to nebola iba samá chvála, v jednom songu sa raz Kati stratili, ale Los sa s bubeníkom Petrom „počkali“, takže si to skoro nikto nevšimol!

 

Catastrofy (3)

 

Po Katoch nasleduje opäť na malom pódiu (a našťastie naposledy, vzduch tam prakticky už nebol a mohlo sa začať vyberať vstupné ako do sauny) posledná bratislavská kapela CATASTROFY. Tomuto ich politicko-sociálnemu thrashingu textovo moc nerozumiem, preto sa zameriam na hudbu. Je to opäť pre mňa kapela, ktorá ma starší materiál lepší ako ten novší. Ich prvé EP ma bavilo, ale na živo hrali tuším iba nový materiál. Zvuk mali asi najlepší spomedzi kapiel hrajúcich na malom pódiu. Treba uznať, že vymakávajú obaly, merch, CD prevedenia a máju chytľavé refrény („Tento štát sa musí zničiť!“) s ktorými chcú zrejme nakŕmiť masy, takže bolo vidieť, že v Košiciach majú ako takú základňu fanúšikov. Čo ma milo prekvapilo, boli občasné klepačky, ktoré zazneli, takisto aj sympatický spevák zabával publikum, ktoré si CATASTROFY značne užívalo.

 

 

Exorcizphobia (1)

 

O tomto čase som začal viac menej pobehovať medzi distrom, vega gulášom, barom, backstage-om, takže som už nevenoval kapelám všetok čas. Odteraz sa hralo už iba na veľkom pódiu takže kapely si dávali prestávky a ja s nimi tiež. Na EXORCIZPHOBIU som prišiel asi v polovici ich setu, ale užil som si to dostatočne. Táto kapela je prvá zahraničná, pochádza z českého Trutnova, a pozorujem tu zmenu v zostave, resp. je o gitaristu menej. Možno sa stratil v aute v tej tone plechoviek, ktoré vypili po ceste do Košíc. EXORCIZPHOBIA pôsobí imidžom ako ten „party“ Thrash metal o surfingu, bbq a podobných blbostiach. Aj keď ich texty neovládam, hudba je to rozhodne pestrejšia než pre mňa inak nudný rýchly prevráteno-šiltovkový thrashing. Takže všetko OK, navyše bádať okultné kérky na hudobníkoch, dokonca aj kérku SAINT VITUS, takže hádžem ten výraz :-C a idem blbnúť dopredu.

 

 

 

Altrosa photography

 

Česi odsurfovali do zákulisia a na pódium sa chystá E-FORCE namiesto avizovaných MORBID CARNAGE, ktorí majú problémy sa sem dostať. E-FORCE má na konte tri štúdiovky a po pravde netuším, z ktorých albumov hrali (ale teraz im vyšiel posledný album „The Curse“, takže zrejme hrali hlavne z neho), ale hudba samotná rozhodne nebola zlá ani nudná. Kapela evidentne ťaží od kapely VOIVOD, ktorej členom bol onoho času aj Erik Forest z E-FORCE, a to po všetkých stránkach. Na druhej strane som tiež práve neskákal z pódia a nehádzal sa o zem, teda až do momentu, kedy nezahrali cover od VENOM „In League With Satan“.

 

 

 

 

 

Morbid Carnage (2)Pódium prišli ako poslední rozbiť MORBID CARNAGE. Ako som už spomínal, kapela pochádza z Maďarska, a pozostáva z členov viacerých zverských kapiel, ako GRAVECRUSHER, NECROSODOMY, CONCRETE, atď. Táto kapela mala už svoju premiéru v Bratislave tento rok, takže sa väčšina západných návštevníkov na nich tešila, vrátane mňa. MORBID CARNAGE hrajú besný thrash metal ako najatý od nemeckých spolkov DESASTER, DESTRUCTION, NOCTURNAL, PROTECTOR či HELLISH CROSSFIRE. Čo mňa osobne veľmi baví, teda SODOM je SODOM! Ale títo Maďari (špeciálne gitarista Disguster, vokalista Blasphemy či bubeník Arpi ktorý si fakt ani neoddýchol jak drtil) hrajú naštvaný „rocknrollový“ black/thrash metal, totálne starý štýl metalu a v našich končinách celkom okrajový typ thrash metalu. Špeciálne by som vypichol gitaristu Disgustera, ktorý naozaj robí zázraky so svojím nástrojom, zmáknuté sóla, s prehľadom si užíva a „pára“ gitarou všetkých prítomných. Aj som ho patrične uctieval pod pódiom! Pre mňa najlepšia kapela večera!

 

Po ich asi 40 minútovom sete mali zrejme všetci thrashingu na dnes dosť, a program prišiel ukončiť ešte sám Roxor, ktorého prezývka niesla názov akcie, keďže jeden Roxor Fest už mal byť, no bol zrušený, tak sa spojilo príjemné s užitočným. Roxor ukončil akciu tombolou, zavtipkovalo sa, porozdávali sa veci, poďakovalo sa a tí, čo ešte neležali pod stolom, sa utekali doraziť. Párty sa nám podarilo ukončiť cca o piatej ráno, odkiaľ sme sa presunuli spať do bytu, kde spali aj všetky kapely.

Akciu Roxor Thrash Fest hodnotím rozhodne ako najthrashovejšiu akciu roka, resp. posledných rokov! Košice síce sklamali svojou účasťou, bolo cca 65 platiacich, z toho som narátal tak cca 15 fanúšikov, čo prišli podporiť zo západu, takže ak Košičania nadávate, že nemáte koncerty, teraz vidíte, prečo. Organizátori budú musieť opäť stráviť nejaký čas na rožkoch a paštéte, lebo vaše pohodlné „rite“ opäť nedokázali vstať od elektroniky, a ísť na čerstvý vzduch a za dobrou muzikou.

Autor: admin

Zdieľaj