Report – BelUSA DEATHFEST vol.8, 18. október 2014 Kultúrny dom Beluša

V malom mestečku vedľa Považskej Bystrice, zvanom Beluša, sa koná pravidelne každý rok ľudová zábava. Ľudová (to si píšte, že veľa ľudu došlo) až folklórna zábava dosiahla ôsme pokračovanie. Isto si hovoríte, čo za hlúposti píšem, no nie je tomu tak. Pretože pre nás je folklór metal a o zábavu tam bolo postarané. Každým rokom sa upgradovala, až tento rok sa nám tu predstavila jednak špička našej scény – stálice ako SUBURBAN TERRORIST, ATTACK OF RAGE, CRANIOTOMY, EMPYRION, potom novšie spolky ako FEEL A CURSE (pri týchto pánoch to platí len sčasti, keďže vznikli z trosiek DESECRATED DREAMS), mladí domáci CALL THE MASSES a z Chorvátska sa k nám dovalili DECOMPOSING ENTITY, ktorí predstavovali pre mňa neznámy pojem, no po tejto akcii už na nich tak skoro nezabudnem, no nepredbiehajme. Ako headliner akcie sa nám predstavili brutal death metalisti z Talianska – HOUR OF PENANCE, ktorí nemôžu byť žiadnemu death metalistovi neznámi. Line-up nabúchaný ako sa patrí, pre celý západ, ale aj pre nás z východu, to predstavovalo mimoriadnu akciu, hraničiacu s povinnosťou. Tak poďme si na to posvietiť.

Príchod pred 17-tou hodinou znamenal dosť skorý príjazd, ani nie tak z hľadiska hracích časov kapiel, ale z dôvodu návštevnosti. Kulturák ešte zíval prázdnotou. Časovo sa nám to asi preto aj trochu posunulo, ale nešlo o nič horibilné. Niečo pred pol 6-tou, už vychrlili svoje prvé tóny CALL THE MASSES. call the masses Prvé, čo mi padlo do oka, bola prítomnosť Tomáša Vačka (SUBURBAN TERRORIST a v tomto prípade aj organizátor), ktorý drtí struny aj v tejto formácii. Beluša, metal….mohlo mi to napadnúť. Tentokrát však nevypadávajú samé drvivé tóny ako pri jeho domácej kapele, ale hudobne sa to presúva viac k hopsavým, modernejším, čiže coreovejším štýlom. Dalo by sa povedať, že išlo o súčasnejší mix groove metalu, thrash metalu a jemne death metalu, taký belušský DEVILDRIVER. Vystúpenie valilo veľmi dobre, malo to šmrnc, energiu, hlava nám všetkým skákala hore-dole, občas sa aj pridali končatiny. Ako úvod som to bral všetkými desiatami. Veľmi príjemný začiatok.

Ďalší na rade boli Liptáci FEEL A CURSE.feel a curse U nich ma hneď zamrzeli dve veci. Prvá bola absencia Maceja na poste druhej gitary, keďže na gothoome to s ním valilo jedna radosť. Ich hudba sa razom naplnila, nabrala väčšiu členitosť a celkovo mala poriadnu silu. Tentokrát mi to prišlo o čosi prázdnejšie a absencia Maceja bola citeľná, škoda, snáď šlo len o ojedinelý prípad a Macej bude s nimi pokračovať naďalej. Druhá bola, že som akosi nepočul bubeníkov vokál, azda šlo o zvukový problém, keďže som to neskúmal a čítanie z pier nie je moja parketa. Čo je tiež škoda, keďže disponuje poriadne hlbokým vokálom a skvele pasuje do ich hudby. Keď si odmyslíme tieto nedostatky, tak im to šlo veľmi dobre. Ich svojskou melodikou a parádnou technickou stránkou ošľahaný death metal stále vzbudzuje samé pozitíva. Nové skladby sľubujú veľké veci do budúcnosti a všetci sa tešíme, ako im to pôjde ďalej.

Pri nasledujúcom interpretovi stále nastáva zaujímavý jav, takzvaný EMPYRIONský efekt. empyrion Čo to zase táram, však? Ide o to, že stále, keď ich vidím naživo, tak ma to zmasakruje, čo ich nahrávka bohužiaľ nedokáže. Ich live vystúpenia sú nevídane valivé, intenzívne a plné temného elánu. Týchto parametrov sa držalo aj toto vystúpenie. Symfónie išli bokom, hlavnú postavu si zahrala sila a vedľajšie energia a živosť. Statické krky nebolo možné dosiahnuť. Škoda, že nahrávka také čaro nemá, ale ich koncerty stále stoja za to. Pomaly si to už žiada aj nejaký nový materiál, na ktorý sa tiež veľmi teším.Na čase bolo predstaviť prvého z dvojice zahraničných hostí.

DECOMPOSING ENTITYChorváti DECOMPOSING ENTITY boli pre mňa niečo, čo ma môže jedine prekvapiť, keďže predtým som si ich zámerne nepustil. Či už pozitívne alebo negatívne, to sa ukázalo až na mieste činu. Jadranskí chlapci začali dávať značne riffovú hudbu, na ktorú sme zvyknutí najmä pri thrash metale, resp. staršej podobe death metalu. Nechýbala k tomu aj melodika a celé to zapečatili dosť hlbokým growlom (dobre, aj škrekot sa tam sem-tam objavil). Ako celok to vyznelo celkom osviežujúco, zaujímavo a nevšedne. Veľmi milé prekvapenie. Jediné čo by som tomu odporučil, aby preradili z trojky aspoň do štvorky, plyn v tejto brandži nie je drahý, tak načo ním šetriť.

Došiel čas, kedy hostitelia museli prezliecť kabáty, v tomto prípade chopiť sa gitár a vrhnúť sa na pódium.suburban terrorist Už asi každý vie o personálnych zmenách v kapele, pre istotu ich zopakujem. Macej opustil rady SUBURBAN TERRORIST a na post speváka prišiel Martin Valkár (PORFYRIA, PROTEST). S odstupom času sa musím priznať, že mi pôvodná zostava sedela viac. Nemôžem si pomôcť, ale „Walkiho“ spev mi príde dosť priamočiary, tuctový a značne nevýrazný, ale zato ako frontman „bez gitary“ si počína skvelo, dáva to toho všetko, čo niekedy nemusí stačiť. Ako náhle sa spevu ujme Tomáš, je to iná liga, poriadne šťavnaté hĺbky, ktoré majú grády a silu. Koncert prebiehal v energickom duchu, čo sa najmä odzrkadlilo pod pódiom, kde to najviac vrelo počas celej akcie. Ďalší vydarený koncert v denníku belušskej vlajkovej lode.

Dvakrát som si pretrel oči, či dobre vidím, ale je to tak.hour of penance Headlinera sme mali za sebou, aspoň si to mysleli ľudia, pretože sa nám akosi vytratili. HOUR OF PENANCE to nevadilo a spustili svoj set. Tento koncert predstavoval pre mňa ich tretiu podívanú, kde pri predchádzajúcich dvoch hral zápornú úlohu zvuk. Do tretice všetko dobré a tento problém sa v Beluši nevyskytol (tu musím pochváliť zvukárov, zvuk počas celej akcie fičal jak má, možno pri FEEL A CURSE to nebolo tak, ako malo, ale Talianov zvládli veľmi dobre). Teraz mi prekážalo (áno, viem, som bars nespokojný), že sa set dosť zameral na nové veci, ktoré nemajú ten „drive“, silu a energiu, ktorá ma valcovala z nahrávok. Tie výlety do Poľska pri nich nekvitujem, netvrdím, že je to zlé, ale toto pre mňa nie sú tí nasratí a nekompromisní HOUR OF PENANCE. Zato keď zabrdli do starších vecí, už to šľapalo, ako malo. Už len ich vrátiť trochu v čase, však?

Náladu mi opäť raz zlepšili naši hlohoveckí brutalisti CRANIOTOMY.craniotomy Ľudí kus zase ubudlo, čo si dobre všimol aj hlavný kanálista (samozrejme tým myslím vokál) Pygo, ktorý burcoval dav, ako len mohol. Postupne sa z toho vytvoril kotol a akýsi „moshpit“, dajme tomu, a všetko frčalo ako má. Ich brutal death verzia žmýkala tričká, Pygove nekompromisné hĺbky (bezkonkurenčný vokál v odbore na Slovensku) majú neuveriteľnú šťavu, mäso, črevá….proste všetko potrebné k prvotriednemu BDM vokálu. Roman rúbal riffy ako mašina, slammy išli na úrodnú pôdu a vyhrávky zdobili koncert. Šampón opäť energický ako pod drogou, síce dal si jednu – metal! Táto droga je mimoriadne dlhotrvajúca, pretože len si utrel čelo a pokračoval s ďalšou kapelou…

…ATTACK OF RAGE.attack of rage Najstálejšia grindcore kapela našej scény. Svoju stálosť nepredstavujú len pravidelnou aktivitou, ale aj parádnymi koncertmi. Pri nich 100% záruka kvality. Nebolo tomu inak aj tentokrát. Hoyas šľapal za svojou bubeníckou stavbou ako hodinky a i napriek pokročilejšej hodine (dobre, ľudí už nebolo veľa) sa fanúšikovia mimoriadne zabávali. Hralo sa od najnovších vecí po staršie, rozdiel v nasadení nebolo vidieť, či nové a či staré, všetko sedelo ako uliate na vypotenie posledných kvapiek potu. Veľmi kvalitné ukončenie prvotriednej akcie!
Tomášovi a spol. sa opäť raz podarila mimoriadne podarená akcia. Organizácia šlapala ako mala, tie drobné časové sklzy nehrali výraznú rolu (z pohľadu organizátora viem, aké to je ťažké udržať všetko načas), kapely šľapali ako mali, na pár drobných pripomienok. Niečo cez 200 platiacich hovorí samo za seba. Kiežby aj u nás na východe boli podporované takéto akcie, to by sa potom u nás inak metalovalo! Každopádne, som veľmi rád, že som prišiel kuknúť do Beluše a odnášam si len príjemné spomienky. Vidíme sa o rok!

Autor: Lukáš „Bukáčo“ Polák
Fotky: Marcco’s Photoart

Autor: admin

Zdieľaj