Report – BEYOND THE STRUCTURE, THORWALD, THE SEARCH, 8. október 2014 Collosseum Club, Košice

beyondObčas sa objaví akcia, ktorá vás i napriek svojej malej prestíži (aspoň pre tých, ktorí sa s týmito Estóncami nestretli) mimoriadne poteší. BEYOND THE STRUCTURE i napriek svojmu pôvodu hrajú dosť moderne a nestratili by sa vo svete. Technicky precízne zahratý death metal, ktorý si silno koketuje s deathcore-om. Tak som bol zvedavý, ako to chalani zvládnu. Výnimočný okamih nastal aj na domácej pôde, THORWALD predstavujú nového bubeníka – Filipa, pre ktorého bol tento koncert skúška ohňom. S Prešovčanmi THE SEARCH som sa ešte nestretol a šiel som na nich „naslepo“. Tak si poďme posvietiť, ako to dopadlo.

Prešovčania THE SEARCH, i napriek malej účasti, spustili razantný set. Moderné vlny sa pri nich rovnako nedajú zaprieť. Zaznel deathcore zväčša melodickejšej fúzie, zablúdenie do švédskych vôd melodického death metalu (čo je pomerne častým javom pri podobných kapelách). Moderné sekačky najviac pripomenú CARNIFEX, skôr novšiu éru a spevákovi títo páni taktiež silno padli do oka. Čiže poriadne nasekané, občasná hra s melódiami, no v konečnom dôsledku energické a milé predstavenie. Keby som chcel byť veľmi kritický, tak by som chybičiek krásy, v tomto prípade skôr chybičiek v rytmike a ladení, našiel hŕstku. Netreba to brať nejak záporne, skôr pritlačiť v cvičení, veď nikto učený z neba nespadol (možno preto, že by to neprežil) a treba cvičiť, pretože cesta len začína.

Nastala kratšia pauza, počas ktorej sa počet ľudí navýšil, no treba to brať s rezervou, dokopy platiacich bolo niečo menej ako 30, čo vôbec nie je pozitívne. Ľudia, spamätajte sa! THORWALD v klasickej zostave s dvoma vokálmi, ale ako som spomínal, s novým bubeníkom, spustili svoj set. Ako prvé, čo mi vošlo do uší, bola transfúzia moderny od Filipa. Ráznejšie (triggerové) bicie, siahajúce až do brutal death metalu, vďaka čomu ich hudba nabrala väčšiu razanciu a dalo by sa aj povedať, že pritvrdili (aj keď mi to príde smiešne, keď sa tu hovorí o grindcore kapele). Kto sa ešte s pánmi nestretol, čo by mal hneď napraviť, tak košickí junáci hrajú poväčšine grindcore, siahajúci do powerviolencových naklepaných a zbeslivých rytmov, ale nájdu sa tu aj závany tanečných pasáží. Práve o tom bola nová pieseň, ktorú zahrali rovno dvakrát, keďže Filip si viac nestihol nacvičiť, no zato potešila a utíšila hlad publika po prídavku. Ja sa budem tešiť na ich ďalšie vystúpenie, pretože ich energia mi opäť dobila baterky na plný výkon.

Ľudí sa trochu zredukovalo, no Estóncov to nijak nerozhádzalo, asi sú už zvyknutí. BEYOND THE STRUCTURE, ako som spomínal v úvode, hrajú veľmi moderne. Áno, deathcore tam počujeme, ale tu ide skôr o technickú a s prižmúrenými očami by sa dalo povedať o komplikovanú death metalovú nálož (zmeny rytmov, bohatá štruktúra skladieb na tóny, prešmyčky a výživné harmónie sú na dennodennom poriadku). Naživo im to šliapalo mimoriadne skvelo, bravúrna zladenosť, energická búrka a hotová devastácia ušných bubienkov (samozrejme, v dobrom slova zmysle). Človek by ani nepovedal, že fungujú spolu len nejaké dva roky, síce bubeník a basák si už spolu niečo odohrali v CEREMONIAL PERFECTION. Kľudne by sa mohli zaradiť medzi popredné spolky v žánri, možno nemajú tak dozreté nápady ako THE FACELESS alebo nedávajú takú kanonádu tónov ako NECROPHAGIST, ale zato to predajú neuveriteľnou dávkou nasadenosti.

Škoda, že takéto akcie bývajú ľuďmi dosť ignorované a pritom svojou kvalitou nezaostávajú za veľkými. Niečo menej ako 30 ľudí je dosť slabé číslo na takýto vyspelý spolok a ani THORWALD si to nezaslúžia. Pamätám si, keď aj na naše kapely chodilo podstatne viac ľudí a keď sa to spolu zmiešalo s niečím zahraničným, tak išlo o poriadnu nálož ľudí. Kde sú tie časy? Neostáva nám nič iné, len vydržať a veriť, že sa to zmení. Lucas, Collosseum crew a spol., ďakujem za parádnu akciu a držím palce do budúcnosti, pretože bez vás by tvrdšie sféry u nás boli chudobnejšie.
Autor: Lukáš “Bukáčo“ Polák

Autor: admin

Zdieľaj