Report – PROCESSION, DREAD SOVEREIGN, NYMPHA, 11. november 2014, Collosseum Club, Košice

dread-souvereign-plagat-kosiceV strede novembra sa črtala veľmi zaujímavá akcia. Doom metal sa východu Slovenska dosť vyhýbal, preto akcia nadobudla špecifický charakter. Ako headlineri, teda podľa hracích časov, sa predstavili švédski PROCESSION, ktorí berú doom metal veľmi tradične. Avšak hlavná pozornosť smerovala na skupinu DREAD SOVEREIGN, ktorú svojím hlasom obdaroval Alan z PRIMORDIAL. Hudobne tiež ide o epické výpravy, no tentokrát v starobylých doom metalových chrámoch. Predskokanov v tomto žánri žiaľ nemáme, aspoň teda nič špecifické, tak sa organizátori uchýlili k pozvaniu Popradčanov NYMPHA, čo vôbec nebol nešťastný ťah. Žiaľ, ľudia to vôbec neocenili, vlastne ako aj celú akciu. Ako to myslím? To vám hneď rozpoviem.

934856_615641831878413_1346088991042292537_nPôvodný čas začatia musel byť presunutý o nejakých 45 minút kvôli meškaniu kapiel. Aj tak o siedmej hodine sa ešte nikto nepotácal v horných priestoroch Collossea. Horšie je, že ani o tých 45 minút sa to nezlepšilo a tak Popradčania museli svoj set odpáliť pred pár ľuďmi. NYMPHA, to sú skúsení junáci (a dve slečny) spod Tatier, ktorí sa na určitú dobu stratili z dohľadu. Tento koncert nám však dal na vedomie, že odteraz na nich bude padať väčšia pozornosť. Možno sa pýtate, prečo. Skvelo progresívne zahratý sčasti death metal (jemne ovplyvnené OPETHovské pasáže), ale aj black metal, ktorý svoju dominanciu ukázal v atmosférickejších pasážach. Hlavne tá atmosféra, štruktúrne vyšperkované pasáže, výrazná basová linka a hromada orientálnych prvkov. To sú dominancie tohto spolku. Na posledné tri skladby sa nám prišla predstaviť nová speváčka. Meno som však nezachytil. Bolo z nej cítiť dosť trému, očká na pána (ktorý vystúpenie zaznamenával), či milé úsmevy a prikyvovanie padali dosť často. Vokálne to až také zlé nebolo, spolu s tvrdšou mužskou stránkou hlasu vytvorili pekný kontrast. Len ešte bude treba na tom dosť popracovať. Vskutku veľmi zaujímavá porcia hudby, škoda, že to veľa ľudí nepočulo.

Pri pohľade dozadu som si uvedomil, že kvalitu tohto koncertu veľa ľudí neocení, i keď som tajne dúfal. Veď mi povedzte sami, či je dačo cez 20 platiacich adekvátna vizitka vysokej doom metalovej ligy? DREAD SOVEREIGN hrajú doom metal značne ovplyvnený bájnymi BLACK SABBATH. Inak to asi ani nejde. Ťahavé a mohutné riffy, epický náboj, valivosť a celé pod taktovkou Alana (PRIMORDIAL, mám to ešte vlastne spomínať?). Práve on bol ťahúňom vystúpenia. Tentokrát však bez warpaintu a s basou (ešteže mal tradičnú kapucňu). Jeho hlas je umelecký zážitok sám o sebe. Keď spustil svoje výpravné tóny, jeho epičnosť hlasu strhla celú pozornosť na seba (rovnať sa snáď môže len Quorthonovi). Kreativitou a zaujímavosťou hudby pre mňa nepresiahla nasledujúce vystúpenie, ale o tom potom. Zvukovo nastal problém s ľavým reprákom (z môjho pohľadu), ktorý chrapčal, to sa však pri ďalšom vystúpení urovnalo. Každopádne išlo o veľmi vydarený set, ktorý by si zaslúžil aspoň 5-násobné publikum.

O náraste publika som prestal mať ilúzie a tak som už celú pozornosť venoval nasledujúcej kapele PROCESSION (žiadne pokukovanie, či sa niekto nový neblíži). Tí hneď spustili svoj majestátny set. Riffy ťažobné ako olovo, valivosť sťa tank a pomalé burácajúce tempo, ktoré strhlo všetko so sebou. Najlepšie popísal svoju hudbu sám frontman, slovami: „Slow, deep and heavy!“. Veru, miestami mi to až prišlo, ako keby som počúval nový album BLACK SABBATH, akurát s pozmeneným vokálom. Filipe ide na to značne melodickou cestou, ktorá sa môže blížiť skôr prejavu CANDLEMASS. Zvuk bol riadne mohutný a ťažký, proste tony a tony závaží pre uši. Smelo môžem povedať, že táto kapela má vybehnuté za prvou ligou žánru. Pokiaľ ste sa k nej ešte nedostali a nebodaj ste zmeškali tento koncert (srandujem, samozrejme), čím skôr to napravte.

Na záver chcem prehovoriť do duše ľuďom, ktorí si nevážia, že organizátori (v tomto prípade Lucas a Collosseum Club) ťahajú sem aj kapely z takýchto žánrov, nielen surový mainstream. Z môjho uhla pohľadu práve takéto kapely stoja za zvýšenú pozornosť, stačí sa len prísť pozrieť a nikdy neviete, čím vás to prekvapí, ako teraz mňa práve táto akcia. Ďakujem pekne ľuďom, čo za tým stáli, dúfam, že sa to zlepší, aj keď asi naivne.

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj