Koncert – Goblin, Persona Grata, 18. marca 2015, Ateliér Babylon, Bratislava

GOBLINTalianska kultová kapela Goblin príde na Slovensko v rámci svetového turné „Profondo rosso „, svoju premiéru tu absolvuje po boku úspešnej skupiny Persona Grata 18. marca v Ateliéri Babylon v Bratislave.
Meno Goblin je mnohým fanúšikom filmovej hudby a prívržencom rocku dobre známe.
Z dielne tejto kapely, hrajúcej symphonic a progressive rock, pochádzajú soundtracky k najslávnejším filmom Daria Argenta, režiséra milovaného a obdivovaného veľkým Quentinom Tarantinom, a to najmä vďaka hororom, radiacim sa dnes už ku klasikám svetovej kinematografie. Hudba Goblin je však nerozlučne spätá aj s filmami iných významných režisérov ako Bruno Corbucci, Joe D’Amato a tiež so “Zombiem” Američana George Romera.
Veľký úspech zaznamenal soundtrack k filmu “Profondo rosso” (dnes má už 40 rokov). Len počas prvého roku od vydania bolo z neho predaných milión kópií, pričom v rebríčkoch Long Playing sa udržal 52 týždňov, z toho 16 týždňov figuroval na prvom mieste.
V 70-tych rokoch Goblin spolupracovali s Eddiem Offordom, producentom Yes, Emerson Lake and Palmer či Gentle Giant, ktorý sa okamžite po vypočutí ich demo nahrávky podujal na produkciu ich albumu.
Skupina je mimoriadne aktívna aj na koncertnom poli, v posledných rokoch títo muzikanti absolvovali niekoľko úspešných svetových turné so zastávkami napr. v Japonsku, Kanade, USA a v Európe, kde ako headlineri vystúpili na viacerých festivaloch.
Goblin ovplyvnili hudobnú produkciu početných skupín v štýloch rock, heavy metal a dark, mnohí mladší hudobníci kapelu zaraďujú medzi svoje vzory a inšpirátorov. V roku 2014 Goblin dostali možnosť zahrať aj na festivale MITO, kde sa stretávajú najlepší interpreti a tvorcovia klasickej a súčasnej hudby.
Na bratislavskom koncerte vystúpia v zostave – Claudio Simonetti (klávesy), Bruno Previtali (gitara), Federico Amorosi (basgitara a Titta Tani (bicie).

Persona Grata je progrocková skupina z Bratislavy, ktorú ako jediného slovenského interpreta v rámci žánrovej komunity uznávajú fanúšikovia na celom svete. Tvoria ju Nina Sivošová (spev, flauta), Martin Stavrovský (spev, gitara), Peter Luha (gitara), Matej Mikloš (klávesy), Ján Šteňo (bicie, perkusie) a Timo Strieš (basgitara).
Do širšieho povedomia sa Persona Grata dostala minulý rok po vydaní svojho debutového albumu Reaching Places High Above, obsahujúceho výber piesní z dlhoročnej tvorby. Vyzretá nahrávka okamžite zaznamenala vynikajúce ohlasy nielen v slovenskej progrockovej komunite, ale hlavne v zahraničí.
Hudba bratislavskej kapely je síce najčastejšie zaraďovaná do spomínaného štýlu, ale sami členovia ju popisujú ako zmes altrocku s prvkami metalu, fusion a miestami aj jazzu. Možno teda povedať, že Persona Grata do progresívno-rockového štýlu prináša nové kvality. Pod vplyvom domácej artrockovej produkcie kapiel ako Collegium Musicum, či Fermata si vybudovala vlastný zvuk charakterizovaný invenčnou kompozíciou a komplexnými rytmami, a aj vďaka tomu sa jej vo svete rockovej hudby podarilo etablovať ako jednému z najlepších nezávsilých projektov v strednej a východnej Európe.
Začiatkom roka 2014 si Persona Grata vyslúžila uznanie na profesionálnej scéne v USA, konkrétne zo strany značky InsideOut Music, keď bola prizvaná na festival Progressive Nation At Sea. Festival sa konal v Miami v štáte Florida a Persona Grata tam ako jediný zástupca strednej Európy zdieľala
pódium s najväčšími rockovými hviezdami.

Vstupenky: http://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=20445
Info: www.iicbratislava.esteri.it/IIC_Bratislava
FB event: https://www.facebook.com/events/328103894057762

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj