Rozhovor – DARKTIMES: „Triumph Ov Chaos“ je metafora, ktorá vyjadruje nadvládu a pretrvávanie temnoty vo svete, ako ho poznáme.“

photo_02Z liptovských lesov sa vynorila temnota. Démoni pod jej rúškom sa spojili pod menom DARKTIMES a vypustili black metalový nekronomikon „Triumph Ov Chaos“. Svet je odvtedy pohltený čiernou skazou plnou utrpenia. Ostali zachované len pergameny, kde sú zapísané jednotlivé posolstvá temných postáv. Dozvieme sa ich filozofiu, zjavenia, ale aj veštby o skaze budúcnosti. Prežehnajte sa a nechajte sa pohltiť ich posolstvom!

Zháňať o vás informácie nie je žiadna sranda, po vašom fb či bandzone profile ani stopy. Jediné miesto, kde vás možno nájsť, je bandcamp, aj tam sa o vás veľa nedozviem. Prečo takáto voľba propagácie? Zároveň o vás viem, že prvý koncert ste mali 19. apríla minulého roku na domácej pôde, ale neviem nič viac o vašej minulosti. Mohol by si nám ju priblížiť?

NARAKH: Pokusov založiť kapelu bolo niekoľko už v rannom období, keď sme boli ešte teenagermi, aj s terajšími členmi DARKTIMES. Všetci sme dlhoroční priatelia s rovnakým zápalom pre hudbu. Skúšali sme dať niečo dokopy, ale vždy to na niečom stroskotalo… škola, neskôr práca a podobne. Ako u väčšiny z nás, som dal gitaru bokom na istý čas. Jediný hudobne aktívny zostal Ossa, ktorý hrával v niekoľkých lokálnych kapelách.
Začiatkom roku 2013 v zime som oslovil gitaristu Nebbulusa a basáka Namtara a založili sme DARKTIMES. V trojici sme začali tvoriť prvé skladby, pomáhali sme si automatickými bicími. V tom čase, sme sa už ale obzerali po bubeníkovi. Zhruba po roku fungovania sa k nám pridal Ossa. S jeho príchodom pribudli aj nové priestory na skúšanie. Fungovali sme už ako štvorčlenná kapela a zháňali sa po vokalistovi. Poslednou posilou bol spevák Nrem. Poznáme sa roky, chopil sa mikrofónu a zostava bola tak kompletná.

OSSA: Snažíme sa hlavne pracovať na živých vystúpeniach, zlepšovať sa po hudobnej stránke a skladať hudbu pre nasledujúci album. V prvom rade teda chceme z DARKTIMES spraviť životaschopnú kapelu. Do budúcna nevylučujeme napr. fb profil, ale momentálne to nepovažujeme za najdôležitejšiu vec a všetky dôležité informácie sa k ľuďom určite dostanú.
photo-3_DT.jpg copyPrezentujete sa ako true black metalová kapela z Nórska. Čiže warpaint, ihlice na ruky, nábojové pásy, ohne, reťaze, temný výraz. Ako ste sa k tomuto rozhodnutiu dostali a prečo práve tento vyhradený žáner?

OSSA: Keď sa tak pozerám na nás piatich, nič iné ako black metal mi z toho nevychádza. Akurát by som to upravil na black metal zo Slovenska. Nemáme v úmysle kohokoľvek kopírovať a robíme to tak, ako to cítime momentálne. Samozrejme aj severská scéna bola a je súčasťou nášho hudobného vývoja.
NEBBULUS: Na pódiu sa kapela prezentuje nielen po hudobnej, ale aj po vizuálnej stránke a myslím si, že takýto image k BM scéne jednoznačne patrí.
NAMTAR: Keď som mal asi 13 rokov, počul som prvé albumy black metalových kapiel, ako MAYHEM, DARK FUNERAL, IMMORTAL či EMPEROR a tento štýl ma okamžite chytil za srdce a stal sa súčasťou môjho bytia. Imidž k tomuto žánru neodmysliteľne patrí.

Z mnohých true black metalových kapiel si robia kvôli imidžu srandu. Prirovnávajú ich k pandám a k neviem akým paródiám. Vy sa nebojíte, že vlna posmechu padne aj na vás? Zároveň, akú úlohu prisudzujete imidžu, asi to pre vás nebude „len obyčajná šaškáreň“.

OSSA: Pre mňa je dôležité, že na prvom mieste je u nás samotná hudba. Za naším image si stojíme.
NARAKH: Prvoradá pre nás je samozrejme hudba. Image ku DARKTIMES patrí, je to každého osobná voľba a cesta umeleckého vyjadrenia. Cítime sa tak na pódiu prirodzene a vo finálnom prejave to umocní atmosféru, ktorú chceme prostredníctvom hudby vyjadriť a prezentovať.
Darktimes cover

Nedá mi to, ale máme ešte jednu otázku k imidžu. Všetci vystupujete tak true, až na vašeho bubeníka, ktorý mi príde, ako keby k vám ani nepatril, resp. by sa stratil v nejakom nórskom lese. Je to jeho rozhodnutie, či celkový nápad kapely, ktorý som nepochopil?

OSSA: Nórskym lesom už putujem dlhé veky. Áno, mohlo by sa zdať, že som sa tu stratil, no počas môjho putovania som stretol mnoho ľudí, ktorí mi povedali: „poď ukážeme ti cestu na pastvinu a hostinnú pláň“. Neveriacky na mňa hľadia keď im odpovedám, prepáč, ale tu sa cítim slobodný, sám sebou a preto tento les je mojim domovom.
NAMTAR: Každý si zvolil image sám.

Vystupujete pod rôznymi prezývkami ako Narakh, Nrem, Nebbulus… Vymysleli ste ich sami, či sú to nejaké reálne/fiktívne postavy?

OSSA: Ossa je z latinčiny a v preklade to znamená kostra.
NEBBULUS: Tento z časti vymyslený pseudonym vzišiel z útrob mojej mysle, keď som si čítal nejaké články ohľadom vesmírnej tematiky. Konkrétne som narazil na výraz “nebula”, čo v latinčine znamená hmla/hmlovina.
NAMTAR: Meno Namtar pochádza z mezopotámskej mytológie, bol pekelným bohom, bohom smrti. Ľudia Namtara obviňovali za všetky choroby a pohromy. Bol vládcom chorôb, ktoré predstavovali démoni, ktorí prenikali do rôznych častí ľudského tela. Ľudia sa snažili chrániť pred chorobami obetovaním Namtarovi.
NREM: Odborne sa pojmom NREM označuje fáza spánku, počas ktorej sa nesnívajú sny. Pre mňa je však NREM systém (stav) temna, kde fyzická schránka je bez života a duša relaxuje opustená v tme.
NARAKH: Definuje pre mňa, slobodu prejavu. Má abstraktný základ. Je to výťažok temnej esencie mojej podstaty a môjho materiálneho ja, skrz ktorý nastavujem modernej spoločnosti odvrátenú tvár. Je to zrkadlo, ktoré mi umožňuje ponoriť sa do hĺbky temných vízií. Je to plameň, ktorý všetko pohltí a z popola vystúpi len temný tieň vo svojej podstate a transformuje sa do čistej energie.
photo_N_01Vydaniu vášho debutu nepredchádzala žiadna reklama, trailery, či postupné uvádzanie piesní. Prišli ste z ničoho nič s úplne hotovým albumom. Kvitujem váš UG prístup, no nebojíte sa, že takto sa dostane k málo ľuďom? Prečo ste sa rozhodli pre takýto druh nárazovej propagácie?

NARAKH: Necítili sme potrebu robiť veľké “haló” okolo toho. Skôr sme sa sústredili na samotné nahrávanie a dosiahnutie čo najlepšieho výsledku, čo zahŕňalo kopec práce, počnúc grafickým spracovaním CD až po samotné finálne zvukové spracovanie. Nemyslím si, že sa tým naša hudba tak dostane k menej ľuďom. Jednoducho sme nahrali album a teraz je správny čas na propagáciu.

Čo sa skrýva za metaforou „Triumph Ov Chaos“? O čom je myšlienkový komplex nahrávky?

NARAKH: „Triumph Ov Chaos“ reprezentuje nás. V preklade z angličtiny “tiumf“ – víťazstvo, charakterizuje cestu, na ktorú sme sa dali, vznik Darktimes a príchod temných časov. “Chaos” je pojem z gréckej mytológie, má niekoľko významov a viac definícií podľa starogréckych filozofov. Mne je najbližšia definícia beztvarej prahmoty pohlcovanej v čase, ktorá je pôvodom všetkého. “Z chaosu” sa zrodil Erebos – boh temnoty. Jeho temnota obklopovala brehy sveta a vypĺňala jeho najčernejšie praskliny. Nyx – bohyňa a personifikácia noci, bola jeho ženou. „Triumph Ov Chaos“ je metafora, ktorá vyjadruje nadvládu a pretrvávanie temnoty vo svete, ako ho poznáme. Sme len hmota plynúca v čase, kde skutočný význam vecí je skrytý niekde pod pokličkou. Nechápeme a len prijímame to, čo nám je dané. Je to pohľad na svet reprezentujúci skazenosť a temnú stránku ľudskej povahy. “Chaos” je všadeprítomný, je to minulosť, prítomnosť, budúcnosť. V textoch pojednávame o temnej stránke človeka, ktorú má podľa mňa v sebe každý zakódovanú od podstaty a nekonečných možnostiach bytia v temných podobách, kolapsoch a o reinkarnácii hmoty a energie. Zároveň to je vyhliadka a úsvit temnoty. Či sa prognózy naplnia, to nám už prezradí druhý album.
d3Album ste nahrávali na vlastné náklady. Čo to všetko v dnešnej dobe obnáša, je to vôbec finančne znesiteľné? Pokúšali ste sa nahrávku posielať aj do vydavateľstiev, či ste sa rovno rozhodli pre túto voľbu?

NARAKH: Vydať v dnešnej dobe CD na úrovni vo vlastnej réžii je dosť finančne náročné. Rozhodli sme sa tak, lebo sme už nechceli s vydaním čakať. Vieme, že v dnešnej dobe to ide s predajnosťou CD dole vodou a takisto vydavateľstvá si vyberajú z množstva kapiel. Teraz je správny čas sa poobzerať po prípadnom vydavateľstve na druhý album.

Zvuk a produkcia albumu je na veľmi vysokej úrovni. Kde ste to nahrávali a kto sa postaral o kompletný zvuk?

NARAKH: Nahrávalo sa v Poprade pod Tatrami u Martina Barlu. Maťo má na svedomí samotné nahrávanie a taktiež sme sa rozhodli mu zveriť mix a master a teda je autorom finálnej zvukovej podoby albumu. Maťo je skvelý človek a producent, spolupráca s ním bola fantastická, čo sa týka profesionality aj ľudskej stránky. Ku všetkému má osobitý prístup a potrebný cit. Sústredili sme sa na detaily aj na celkový výraz nahrávky. Myslím, že sme sa rozhodli správne a spoločnými silami sa nám podarilo docieliť to, čo sme chceli.
OSSA: Rozhodovali sme sa medzi domácim RCR štúdiom, ktoré funguje u nás na profesionálnej úrovni a Maťovým štúdiom. Jeho práca nás oslovila. Myslím, že sme s výsledkom všetci spokojní a boli to príjemné chvíle strávené v Poprade.

Posledná pieseň albumu, „Darkbringer – Cursed In Time“, sa mi líši od zvyšku albumu. Je oveľa viac atmosferická a melancholická. Mne pripomína až depressive/suicidal kapely ala SHINING. Môžem brať túto pieseň ako vyhliadku do budúcnosti, či ide len o jednorazovú záležitosť?

NEBBULUS: Človek nikdy nevie, čo prinesie čas budúcnosti, ale ako vyhliadku by som to určite nebral. “Darkbringer” jednoducho vznikol bez toho, aby to bol nejaký zámer. Áno, je odlišná od ostaných songov, ale nie až tak, ako by sa zdalo. Vynikajúco zapadá do celkového konceptu albumu a spolu s outrom tvorí nenahraditeľný záver albumu.
d2Nrem, škrekot počas celej nahrávky ti ide náramne dobre, ako to zvládaš počas live vystúpení? Máš pred koncertom nejaký tajný rituál? V poslednej piesni „Darkbringer – Cursed In Time“ zablúdiš aj do čistých vokálov, kde mi pripomínaš až Johana Edlunda (TIAMAT) a pod. Kde sa to v tebe skrýva? Vedel si to už dávnejšie, či si to v sebe objavil aj teraz? Plánuješ aj do budúcnosti využiť túto tvár?

NREM: Živé vystúpenia sú náročné, je to o okamžitej reakcii hlasiviek a tie dokážu byť pekné svine. Pred koncertom si pohmkám, nech sa mi troška rozhýbu a potom ich osviežim pivom. „Darkbringer“ bol pre mňa veľkou výzvou, je to song charakteristický svojou atmosférou a chcel som ho nejak ozvláštniť. Čistá spevavá linka ma v podstate napadla až deň pred nahrávaním. Držal som sa svojej predstavy a u Maťa Barlu sme šli naostro. V budúcnosti nie je podmienkou používať čistý vokál, avšak ak budeme cítiť, že si to daný moment vyžaduje, bude to tam. S Darktimes skúšame rôzne možnosti, až kým sa s výsledkom všetci stotožníme.

Podľa informácií plánujete vydať ešte dve albumy, ktoré budú konceptuálne nadväzovať na debut. Čo sa skrýva za celým konceptom a kedy sa ich dočkáme?

NARAKH: Na “Triump Ov Chaos” sme zaradili šesticu skladieb, ktoré nám prirodzene sedeli do celkového konceptu. Nové skladby, ktoré nevošli na “Triumph Ov Chaos”, logicky na ne hudobne nadväzujú, avšak sú sofistikovanejšie, vyspelejšie, preto sme ich už zaradiť nechceli a povedali sme si, že ich zapracujeme do druhej kapitoly a tak vlastne vznikla myšlienka vydať trilógiu. Všetko ide prirodzene. Koncept pre druhú kapitolu je už viac-menej vypracovaný, hotová je asi tretina materiálu na druhý album a stále pracujeme na nových veciach. O poslednej časti by som ešte zatiaľ nehovoril, ale aj tam už je nejaká vízia. Ide o to, že chceme aby jednotlivé albumy pôsobili ako celky a zároveň ich všetky prepojiť. Do štúdia opäť zamierime vtedy, keď budeme s novým materiálom 100% spokojní. Nechceme sa však uponáhľať, toho roku to určite nebude.
d1
Vašou silnou devízou sú aj živé vystúpenia. Vystupujete stále v plne zbroji (warpaint, ihlice na ruky, nábojové pásy, reťaze)? Nevadia vám pri hraní tieto „imidžovky“? Počas koncertu sa určite spotíte, čím sa vám váš warpaint roztečie po tvári. Snažíte sa to nejak napraviť, či už na to kašlete a jednoducho to odignorujete?

OSSA: Koncerty sa snažíme každou skúškou vyšperkovať najmä po hudobnej a technickej stránke, teda aby sme ich v rámci našich schopnosti odohrali čo najkvalitnejšie. Sami vieme, v čom sa musíme zlepšiť a pracujeme na tom dosť intenzívne. Image k tomu prirodzene patrí.
NREM: Tečúci warpaint po tvári zasahuje najviac mňa a Ossu. Ideme naplno s warpaintom alebo už aj bez neho.
NEBBULUS: Pri hraní mi to vôbec neprekáža. Naopak, ja si momentálne neviem ani predstaviť, že by som vstúpil na pódium bez toho. Nebol by som jednoducho Nebbulus. Práve tieto veci zo mňa robia medzihviezdny oblak plynu a prachu, tú nespútanú hmlovinu, ktorá sa nechá unášať tou skvelou atmosférou a pocitom z live vystúpenia. Samozrejme, že sa potíme, ale človek si počas toho koncertného setu ani neuvedomuje, že mu niečo steká po tvári.
NAMTAR: Skôr naopak, dodávajú mi potrebnú energiu.

d4Aké máte plány do budúcnosti, okrem vydania dvoch ďalších albumov? Plánujete aj nejaké menšie turné po SR, či sa pozriete aj za hranice štátu?

NARAKH: Teraz hlavne hrať koncerty a trochu sa zviditeľniť na domácej pôde, možno aj v zahraničí, ak budú nejaké možnosti. Na jeseň by sme chceli zrealizovať nejaké menšie turné po Slovensku, ako si už spomenul.

Ďakujem pekne za váš čas, prajem veľa úspechov do budúcnosti. Nejaké slová na záver?

NARAKH: Ďakujeme za poskytnutý priestor a zdravíme čitateľov Metalexpressu. Podporujte muziku, vidíme sa na koncertoch!
OSSA: Vďaka za priestor a podporu na metalexpress. Nech plameň pochmúrnych vekov horí vo vašich srdciach!

Odkazy na kapelu:
https://darktimesovchaos.bandcamp.com/
https://www.youtube.com/watch?v=HOF3mkxsQZo

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj