Koncert – THERION + support LACRIMOSA – 18.10.2015, Bratislava, MMC

therion-2015-poster-web

JEDNA Z NAJVAČŠÍCH UDALOSTÍ  NA HUDOBNEJ SCÉNE !!! THERION PRVÝKRAT NA SLOVENSKU !!! EXKLUZÍVNA SHOW !!!

Na Slovensko prichádza po prvýkrát jedna z najvýraznejších svetových symphonic metalových kapiel-  švédska metalová legenda THERION predstaviť slovenskému publiku( nielen jemu) svoju doterajšiu tvorbu.

Kapela bola založená v roku 1987 Christoferom Johnssonom, najskôr pod názvom Blitzkrieg, neskôr bola skupina premenovaná na Megatherion. Názov Megatherion má svoj pôvod v starej gréčtine „To mega therion“ čo je prekladané ako veľké zviera a je taktiež spomínané v Biblii v Zjavení svätého Jána ako číslo šelmy/beštie.  Po krátkej dobe bol  názov Megatherion skrátený len na Therion. Lídrom Therionu je spomínaný Christofer Johnsson, ktorý je zároveň aj mozgom celej kapely.

Prvé vydané demá a albumy ako Of Darkness a Beyond Sanctorum boli v znamení death metalu. Na ďalších albumoch Symphony Masses – Ho Drakon a Lepaca Kliffoth sa začali prejavovať prvky vážnej a orchestrálnej hudby, vplyvy perzskej a arabskej kultúry v kombinácii s death metalom, kapela začala používať viac klávesov a dokonca na albume Lepaca Kliffoth už angažovala v 3 piesňach aj operných spevákov.

V roku 1996 vydala kapela kultový album THELI, ktorý odštartoval ich symphonic metalovú éru. Tento album si získal veľké množstvo fanúšikov po celom svete, zozbieral veľmi pozitívne hudobné kritiky a ovplyvnil veľa kapiel. Od vydania kultového Theli uplynulo už 19 rokov a kapela odvtedy vydala 10 albumov, 2 kompilácie a niekoľko live albumov. Therion je veľmi špecifická kapela tým, že každý album je výrazne odlišný od predchádzajúcich a je inšpirovaný inou tématikou napr. album Secret of the Runes je inšpirovaný severskou mytológiou, výborný album Gothic Kabbalah je pre zmenu venovaný osobe Johannesa Bureusa a božskej kabbale či posledný album Les Fleurs Du Mal  je vo  francúzskom jazyku a je to pocta francúzskemu básnikovi Charlesovi Baudelairovi.

Tvorba Therionu je ovplyvnená  rôznymi mytológiami, mágiou, históriou, kultúrami a tradíciami, pretože Christofer je členom magického rádu Dragon Rouge a jeho veľkou záľubou je práve história. Kapela je rešpektovaná nielen medzi metalovými fanúšikmi, ale aj vo sfére vážnej hudby. Pri nahrávaní albumov sa zúčastňujú rôzne malé či väčšie orchestre napr. pri nahrávaní  dvoj albumu Sirius b a Lemuria sa zúčastnila aj pražská filharmónia. V roku 2006 skupina vystúpila v Palace Hall v Bukurešti s Rumunským národným orchestrom, koncert bol odvysielaný Rumunskou štátnou televíziou. V júni 2007 mal koncert pokračovanie, tentokrát v Miskolci v Maďarsku, kde skupina vystúpila v rámci operného festivalu s Maďarským symfonickým orchestrom. Z tohto koncertu bolo vydané DVD + 2CD.  Therion v súčastnosti pracuje na prvej rock (metalovej) opere.

Ich live vystúpenia sú pre fanúšikov nezabudnuteľným zážitkom okorenené divadelnými prvkami, výbornou metalovou hudbou skombinovanou s nádhernými ženskými opernými vokálmi a úžasným mužským tenorom, ktorý reprezentuje Thomas Vikstrom – veľmi známa švédska muzikálová a metalová osobnosť. Na koncerte odznejú najväčšie hity skupiny ako napr. Rise of Sodomah and Gomorrah, Lemuria, To Mega Therion či krásne francúzske šansóny prerobené do metalovej podoby nachádzajúce sa na ich poslednom albumu Les Fleurs Du Mal. Kapela možno predstaví aj niečo z pripravovanej rock (metalovej) opery prípadne pripravovaného albumu. Ich prvá slovenská show sa uskutoční 18.10.2015 v MMC a bude to veľkým sviatkom pre všetkých milovníkov kvalitnej metalovej hudby. Ako špeciálny hosť vystúpi poľská progresívno doom metalová legenda LACRIMA.

Avatar photo

Autor: Sarkast

Zdieľaj