Report – FLESH PARTY 21, 28. február 2015, Kino Leopoldov

atmo3Politická situácia v Leopoldove zaviala pozitívnym vetrom a tak, síce narýchlo, sme sa dočkali aj klubovej FLESH PARTY! Dvere kina Leopoldov sa opäť otvorili a privítali samé chuťovky toho, čo máme najradšej, čiže poriadnej dávky brutal death metalu a grindu! Svedkami čoho sme boli na 21. pokračovaní tejto už kultovej akcie? Objavili sa chuťovky z domácej scény – trnavský death metal EPISTEMY, čistokrvných grind maniakov EMBOLISM, košický death/grind buldozér KILLCHAIN a stálicu nášho brutal death až slamového neba CRANIOTOMY. Lučenecké goregrind komando COCK2PUSSY na poslednú chvíľu odvolalo účasť a miesto nich nastúpili českí goretajnostkári TOP SEKRET. Spoza západnej hranice k nám zavíta tanečná goregrind zábava SLUP a samotní králi najhlbších hrdiel DEEP THROAT. A to nebolo všetko! Ako headlineri tejto akcie sa predstavili poľskí grindcoholici SQUASH BOWELS! Viac ako 20 rokov drvia poriadny grindcore a nezastavia sa pred ničím, aj posledný album „Grindcoholism“ potvrdzuje, že sú stále v tej najlepšej kondícii! Zostava bola opäť, i napriek časovej tiesni, nadupaná po samý strop. O zábavu bolo postarané a to ani neviete, o akú veľkú! Nebojte, hneď vám všetko prezradím.

atmo1Ako to býva zvykom, pred kinom sme v rôznych maskách (jeptiška, víla, sovietsky vojak, mäsiar…či tradičný ružový zajac) stretli svojich kamošov a známych. Pod rúškom domácej atmosféry sa každý bavil s každým, úsmevy a šťastné (nebojte sa, nebolo v tom nič nelegálne) tváre na každom rohu. Jednoducho, stretávka fanúšikov najtvrdších žánrov prebiehala, ako keby sa stretla jedna veľká rodina pokope. Keď sa poklábosilo a čo-to aj vypilo, bolo treba zájsť dole po schodoch kina a započúvať sa do prvých tónov akcie.

Ako prví na paškál zaujali svoje miesta Trnavčania EPISTEMY. Dávka európsky ladeného, zväčša strednotempového, death metalu, trochu BOLT THROWER (toto berte s veľkým nadhľadom) s príjemnou dávkou melodiky a hlbokého growlingu. Na konci sa pobrali aj do doom/death metalu, svetadiel neopustili, niekde smerom na sever, ako vzor môžeme použiť SWALLOW THE SUN. Zo začiatku sprevádzali vystúpenie neisté tóny, ale časom nabrali na istote a odvialo ich do víťazného konca. Spevák zaujal popri vokáli aj hustými vlasmi, škoda, že nám už taká objemná hriva neraší na hlave, asi starneme. Každopádne išlo o veľmi vydarený začiatok akcie. Dokonca pár ľudí si začalo pomaličky všímať, že sa tu niečo začína diať a čo malo neskôr vypuknúť do obrovskej zábavy.

deepDeath metal na chvíľu ustúpil gore grindovej zábave. Podľa slov hovorcu kapely DEEP THROAT – pornotanečnej zábavy. Veru, nie jedno dievča nemuselo byť nadšené z názvov piesní tejto smečky (posúďte sami či názov ako “Resuscitace kundy“ vám príde vkusný). Našťastie ide o hudbu, ktorú musíme brať s nadhľadom a brať ju ako čistokrvnú zábavu, čiže nikto urazený nemohol ostať. Vystrojili sa do sadomaso masiek, spevák zobral reťaz aj poriadny efekt na vokál a rozpútali prvé pohyby aj pod pódiom. Hudobne od tradičnej českej školy sa to neoddialilo, i keď ma najviac potešil cover od MORTICIAN – „Annihilation“, ktorý zahrali veľmi dobre. Zábava začínala gradovať!

cranioNielen počas hrania kapiel to vrelo pod pódiom, ale aj počas zvučenia, kde do tónov napr. Boney M alebo „I like to move it, move it“ zapojili svoje boky „tanečnoladení“ a vytvorili rôzne tanečné kreácie, dlhého hada či v sprievode „Mandarinky, Darinky“ kolečko. Pripadal som si občas ako na nejakej retro párty, alebo ako keby som sa preniesol časostrojom až do škôlky. Viete, čo to má spoločné? Mimoriadnu dávku zábavy! O to tu predsa ide.

Po tanečnej vsuvke prišli na rad domáci CRANIOTOMY. Neboli jedinými, kto vyplával z domáceho prístavu. Z hlbokého sedačkového mora sa sem dopravil veľký modro-žltý nafukovací čln, ktorý sa stal akýmsi „maskotom“ akcie. Ľudia na ňom surfovali, využívali na „stagedowning“ alebo si, v najhoršom prípade, obili kolená. Dosť bolo odbočovania od hudby, poďme späť. Kým to šlo, domáci predváczali poriadne natlakovanú dávku slamming BDM (snáď každý rozumie tejto skratke, inak nechápem, prečo číta tento článok). Došlo aj na novinkovú porciu hudby, ktorá sa v tomto čase varí a pečie v českom SHAARK štúdiu. Vyzerá to opäť brutálne. Čo námorník nechcel, loďka nám stroskotala do kapely a nasledoval rad technických problémov, ktoré ukončili koncert predčasne. Škoda, ale na druhej strane za ten kratší čas nám naservírovali poriadnu dávku hudobných brutalít.

squashNa rad prišiel drvivý set našich severných susedov. SQUASH BOWELS sa ujali roly headlinera so všetkou parádou (i keď si zo začiatku trošku ponadávali). Vrelo to na pódiu, ale aj pod ním. Klepačky, hopsačky, dravé gitary, skazonostný growl či bravčoviny s ofinou za mikrofónom. Všetko tam bolo, ako malo byť. Nie nadarmo sa títo poliaci považujú za legendu grindcoru, hrajú to s chuťou, precízne a hlavne mocne! Technickým problémom sa tiež nevyhli, stále bolo treba niečo doladiť, alebo pridať, ale brali to s humorom. Akcia naberala na riadnych grádoch. A to sme boli ledva v polke.

killchainNasledovali východoslovenskí zástupcovia KILLCHAIN. V júni im vyšiel veľmi vydarený a riadne nadupaný album „Where Is Your Saviour…“, ktorý nakopáva a bude dlho nakopávať rite. Kto si nechcel poriadne vyfarbiť pozadie, napriahol uši smerom k pódiu. Tam nastal kameň úrazu, zvuk sa počas celého setu zlieval dokopy, no i napriek tomuto silnému handicapu odohrali živelný set. Gabi v rámci terajšieho zdravotného stavu zvládal svoje dupanice a pobehávanie po pódiu s prehľadom, až som si miestami myslel, že je to len fáma. Je to borec. Hudobne to išlo k novodobej podobne death/grindu pri menách ako MISERY INDEX či ABORTED, aj keď neviem, či práve tu bolo tomu dostatočne rozumieť. V rámci možností odohrali veľmi vydarený set. Teším sa, keď ich uvidím v top stave.

emboZ Kanianky došli moji obľúbení EMBOLISM. Na nich mám najradšej, že ich grindcore vychádza z najhlbších koreňov žánru, bez prímesi, ale pekne od podlahy a poriadne dravo. Niekde okolo NAPALM DEATH či možno trochu BRUTAL TRUTH. Speváka majú už dlhšie požičaného z ATTACK OF RAGE, alebo je to naopak, to už neviem. Každopádne je to výhra pre obidve strany. Poriadne nasratý a urevaný vokál to celé rozohnal ako divoká svorka. Hudobne to šliapalo na plné obrátky, drvivlo sa, sekalo, riffovalo, proste všetko padalo na úrodnú pôdu. Strašne energické a vydarené vystúpenie.

top sekretTOP SEKRET sa predbehli pred SLUP, obliekli plášte, plynové masky…asi niekde uniká plyn…ale čoby, iba poriadna dávka eufórie z akcie. Šialenstvá počas ozvučovania neprestávali, zapájalo sa čím ďalej, tým viac ľudí, hadík sa vypracoval na anakondu. No, poďme k veci. S kamarátmi z DEEP THROAT by si mohli podať ruky, čo sa týka textovej náplne, ale asi je to zbytočné riešiť v tomto žánri. Goregrind je už raz taký. Obzvlášť český – úchylčina, rázne tanečné rytmy, prasiatka za mikrofónom, a obrovská párty pod pódiom. Zároveň na nich padla šťastena a mali asi najdrvivejšie gitary, každé jedno reznutie do strún bola riadna tlaková vlna. Pre mňa najlepší goregrind večera. Predbieham, ale čo už so mnou.

slupNa záver sa predstavili SLUP z Brna. Ľudia už čerpali z posledného, aj kotol sa varil už len aby nevychladol. Chalani si síce nezobrali žiadne masky, ale spustili celkom osobitnú podobu goregrindu s prímesou hardcoru (skoro až punku). Došlo aj ku hopsačkám, nátlakom, vokál tiež pestrý, cez zrozumiteľné až hardcore vresky (spojené s backingom), krochkanice, až po kúsok growlu. Príjemné zakončenie akcie.

Srandy bolo kopec, energia sa dala krájať, loďka, dúfam, že doplávala aj do Seredského prístavu. Zdalo sa mi, že ľudí sa nezbieralo o niečo menej ako býva zvykom, no o to viac rozpútali zábavu. Hudobne ma najviac rozsekali EMBOLISM a milo prekvapili drvivosťou TOP SEKRET. Už len si poznačiť do kalendára dátum – 19. a 20. jún a pobaliť kufre do Serede, kde to opäť raz BRUTALne ožije!

Fotky: Sickm Exhumed Photography

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj