Report – HOUR OF PENANCE, BEHEADED, CHRIST AGONY, DISCONSOLATE, 11. marec 2015, Collosseum Club, Košice

hop2Košice nás po zimnej odmlke poriadne prebudili thrash metalovou akciou na konci februára a teraz bol čas zabrdnúť aj do tvrdších kalibrov. Už po tretíkrát našu východoslovenskú metropolu navštívili talianski majstri ultra rýchleho brutal death metalu (ďalej BDM) HOUR OF PENANCE. Nedávno vydali album „Regicide“, ktorý pozvolnil tempo a začal zavoniavať poľštinou (BEHEMOTHské ťahy). Nedávno som bol svedkom ich vystúpenia na BelUSA Death feste, kde nepredviedli veľmi očarujúci výkon, ktorému, opäť raz, neprispel zvuk. Neviem prečo, ale ešte ani raz sa mi nepodarilo vidieť týchto talianov s čistým a prehľadným zvukom. Čas na nápravu! Podarilo sa? Uvidíte nižšie. Maltskí BEHEADED navštívili východ Slovenska po druhýkrát, žiaľ nie s podporou nového albumu, ktorý by už bolo načase spraviť. Aspoň sme dostali menšiu ochutnávku čias budúcich. Chutilo nám? Nebojte, aj to vám prezradím. Trochu odveci mi prišli poľskí black metalisti CHRIST AGONY. Black metal medzi haldou death metalu? Zapadlo to? Tiež vám to vyklebetím. Domáce rady zastupovali a zároveň koncert otvárali DISCONSOLATE, ktorí nám postupom času rastú do krásy. Samozrejme do tej death metalovej. Žiadalo si to ich vystúpenie na poriadnom pódiu. Ako sa teda predviedli? Dobre, už máme nejak veľa otázok. Čas na odpovede!

Prvá hneď prichádza z radov organizačných. Kapely si dali načas a prišli hodinu pred vystúpením, tak sa nám čas štartu posúva na siedmu hodinu. Všetko nastavené a ponosené do hodiny. Tomu sa vraví výkon. Košičania sa už bez zbytočných rečí vrhli na pódium a začali svoj energický set. DISCONSOLATE na čele so vzrastom malým, no výkonom vysokým, Štefanom (Pištom po domácky)pozmetali prvé pavučiny na pódiu. Ich death metal položený na old schol postupoch, so sviežim nádychom a hravými melódiami nabral opäť riadne grády. Energiou sa nešetrilo, nasadenie (i keď pod pódiom sa toho veľa nedialo) skvelé, všetko klapalo (sťa víchor), ako malo. Košičania zrejú ako víno. Na záver pridali ochutnávku novej porcie košického death metalu a chutila teda nadmieru dobre. Melodikou a poriadnym ťahom na bránu bude ochutený nový album, na ktorý si bude treba zaostriť uši!

christ agonyČas na pozvolnenie z death metalu do kruhov black metalových. Keď už pre nič iné, tak nech je to pestré. CHRIST AGONY v trojici spustili svoj tradične ladený (s dôrazom na zlovestnú melodiku) black metal. Nórsko pri tejto formácii hromžilo len okrajovo, skôr to šlo do ich rodnej zeme, do Poľska. Napriek pohybovej stagnácii predviedli úctyhodný výkon plný sypačiek, atmosferických hier, melodikou ošľahaných riffov a celé zahrané veľmi dôstojne. Hanbu si v death metalovej konkurencii neurobili, síce trochu vyčnievali, no zato osviežili line-up koncertu. O zvuku som sa zabudol zmieniť, ten od prvých tónov Košičanov šľapal na plné obrátky, všetko bolo pekne čitateľné a vyplnené. Začínalo to vyzerať nádejne i s HOUR OF PENANCE, no nepredbiehajme.

beheadedMaltské levy BEHEADED opäť vniesli do koncertu poriadnu dávku nespútaného death metalu. Pomenovanie „levy“ som im nepridelil len tak z brucha, ich vystúpenie mi prišlo ako vypustenie levov z klietky, obzvlášť hlavného ťahúňa, Franka Calleja. Svojimi kučeravými vlasmi, pohybmi po pódiu a dravým growlom rozpútal pravé death metalové peklo. Škoda, že ľudí sanad hranicu 50ks opäť nevyzbieralo. Malťania musia mať o nás názor. Aj keď tu boli pred dvoma rokmi s PYREXIA-ou, návštevnosť ustála na päťdesiatke. Death metalovému UG sa u nás veľmi nedarí. Každopádne to ostrovanom neprekážalo a išli na plné obrátky. Novšie veci drvili brutal death metalovými nájazdmi, staršie oldschoolovou pachuťou a došlo aj na ukážku novej tvorby. Tá smeruje do vĺn BDM v plnej paráde s poriadnu zlovestnosťou. Máme sa načo tešiť.

hop1Došlo na samotné rozuzlenie. Prvé tóny nám hneď prezradili, ako bude prebiehať celý koncert. Nebudem vás teda napínať, HOUR OF PENANCE spustili svoj set riadne dravo. Zvuk sa nám udržal a bol najčistejší zo všetkých spomínaných koncertov tejto talianskej svorky. Pri niektorých hyper blasting pasážach to i tak trochu upadalo do machule, ale zato to malo silu ako parný valec. Novšie „pomalšie“ (u nich je tento pojem o úplne niečom inom) veci vyzneli celkom zrozumiteľne. Najväčšiu paľbu spustila „Paradogma“, ktorá bola mimoriadne dravá, nespútaná, až mi šlo krk vylomiť. Takto si predstavujem poriadnu BDM nádielku vysokého stupňa. Palec hore za akciu a dole za účasť!

Na všetky otázky z úvodu môžem teda odpovedať kladne. DISCONSOLATE sedí väčšie pódium, z ktorého vedia vyťažiť maximum. CHRIST AGONY pekne osviežil playlist, BEHEADED všetkých odstavili dravosťou a HOUR OF PENANCE zaklincovali nespútanou jazdou túto parádnu akciu. Nabudúce sa snáď vidíme vo väčšom počte, pretože metal si to zaslúži!

Fotky: Laci Schürger

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj