Rachot týždňa – čo nás omámilo XV.

Veľkonočné sviatky sú upon us a ja bojujem s tendenciou napísať nejakú metaforu týkajúcu sa mužského pohlavného orgánu, verím, že nie som sám. Dostávame sa do druhej štvrtiny tohto už teraz zbytočne dlhého roku – veď už teraz by bolo tak ľahké spraviť zoznam najlepších nahrávok tohto roku, toľko toho vyšlo! Kašlime na to, premenujme Máj na December a užime si tú najhorúcejšiu zimu za posledných trilión rokov. A keďže mám dnes funky náladu, chyťte svoje bublifuky a započúvajte sa do toho najlepšieho, čo vystrčilo rožky za posledné týždne. Dnes je čas pomstiť svoju prokrastináciu minulého týždňa, takže sa pripravte na veľkú dávku!

Začnime hneď na začiatku čerstvou novinkou od progresívnych princov BETWEEN THE BURRIED AND ME, skrátene BMTH… Nová skladba „Memory Palace“ vzdáva hold tým rokom 70tým v tom správnom metalovom háve a ak máte radi správne metalickú progresiu, je táto deväť minútová záležitosť ten správny crunch k raňajkám, obedu či večeri. Nový album „Coma Ecliptic“ vyjde ježišovsky 3 dni po dni nezávislosti SŠS (Spojené Štáty Slovenské, nemýliť si so Strednou Školou Satana).

„It’s a punk-fueled riff monster that eats people with zero fucks given.“ –Laurent Bernard
Takýmito hlbokými slovami opísal novú skladbu GALLOWS gitarista GALLOWS. Myslím si, že čokoľvek čo by som dodal, by bolo absolútne nepotrebné. Už aj táto informácia bola. Aj táto. Aj tá posledná. Bože nech to skončí…

Pre lekárske rozvibrovanie Vašich ctených reprákov predkladáme trocha uprdeného doomu či sludgeu či čo to je. MONOLORD sa svojou skladbou „We Will Burn“ prezentujú ako týpci, ktorí sú schopní 7 minút uctievať BLACK SABBATH, takže ak máte radi pár správne spotených pomalých riffov (v tomto prípade sú tu skutočne iba dva), určite si túto psychedelickosť nenechajte újsť. Ich album „Vaenir“ sa objaví na pultoch predajní už 27. apríla pod záštitou Riding Easy Records.

Čas na inštrumentálku? Vypočujte si vskutku zaujímavú skladbu od zaujímavého projektu NY IN 64, ktorý pozostáva z gitaristu Chrisa Alfana a z bubeníka Setha Rheama, ktorého môžete počuť aj v progresívnych EAST OF THE WALL a z Justina Hocka a Thomasa Schlattera (obaja predtým v YOU AND I). Nová skladba „A Towering Relic“ je vskutku vynikajúca inštrumentálna práca hrajúca emóciami bez toho, aby stratila na tvrdosti, a tak to mám aspoň ja v „post rocku“ rád. Vypočujte si túto skladbu na soundcloude.

Chceli by ste si vypočuť nejaký moderný death metal, ale bojíte sa, aby sa Vám kamaráti nesmiali, že ste pózer? Skúste si vypočuť talianskych HUMAN IMPROVEMENT PROCESS, chlapci to hrajú trocha na kartu DECAPITATED ale majú svoj vlastný vibe a hlavne gule! Veď pozrite si videoklip ku skladbe „Tortured Hands Of Reason“ a posúďte sami. Skladba pochádza z EPčka „Enemies Of The Sun“, ktoré naozaj stojí za vypočutie.

Správne old school metalovú temnotu nám ponúka ďalšia „superskupina“ (*sigh*) TAU CROSS, v ktorej sa mordujú členovia MISERY, VOIVOD či AMEBIX. Tí vydali podľa môjho skromného názoru veľmi vkusné „art video“ ku skladbe „Lazarus“ a skladba ma taktiež zaujala svojou proto metalovou atmosférou a zle znejúcimi, avšak po chvíľke závislosť spôsobujúcimi vokálnymi linkami. Sám neviem, čo sa to vo mne deje.

Ďalšia vec síce nie je novinkou, avšak zhodnotil som, že novinku tejto kapely asi málokto zaregistroval, jednak pretože chlapci nie sú až tak známi a jednak sú z Austrálie a ako všetci vieme, Austrália je ďaleko, takže sa tam veľa vecí po ceste sem stratí alebo umrie. UP DRAUGR sa definujú ťažko, ale možno by som ich mohol teoreticky prirovnať k ULCERATE. UP DRAUGR sú však oveľa pokľudnejší a nehanbia sa sem tam hodiť nám pod nohy aj pekné akustické pasáže. Jednoducho moderný extrémny metal prepchatý emóciami. U mňa body hore aj za ten krásny obal.

Je libo kanadský black metal? Ak neviete odpovedať na túto otázku, odpoveď nájdete práve v skladbe „Clefs Au Chambre De Tristêsse“ od kapely IDOLATRY. Úvod skladby je spievaný vo francúzštine, zatiaľ čo druhá časť skladby obsahuje báseň v hovorenom slove nazvanú „Once Thought Of Webs.“ Zaujímavé je, že skladba nebude súčasťou žiadneho albumu ani epčka, kapela ju vydá osamotene na vinyle. Chúďatko…

Deväť minútovou skladbou sme dnes začali a deväť minútovou skladbou to aj ukončíme. Hudba A.i.(d) je vskutku vždy takmer až filmový zážitok, plný zvratov a absolútne šialených situácií podaných v chutných zvukových mišmašoch moderného metalu a vkusnej elektroniky. Prudko zábavná progresívna hudba, ktorá samú seba neberie vážne.

Ďakujeme aj tentokrát za pozornosť! Dajte nám vedieť v komentoch, či Vás náš výber zaujal a nebojte sa oň podeliť aj so svojimi známymi.

Avatar photo

Autor: Sarkast

Zdieľaj