Report – DECAPITATED, WASTAGE, RESONANT OF MIND, CHEMICAL CANCER, 24. apríl 2015, Košice, Collosseum club

deKošickí thrashcoristi WASTAGE už dlhodobo stavili na masívnu reklamnú kampaň. Mohli sme si kúpiť ich tričká s demom „Right Now“, alebo na nový rok dokonca kalendár. Či už je to vhodná kampaň na podporu metalovej kapely, nechám na každého z vás. Každopádne debutový album už silno zabúchal na dvere a tak sme sa 24. apríla dočkali jeho pokrstenia. Nesie meno „Slave To The System“ a ako hostí si povolali poľských technikov DECAPITATED. Zostavu doplnili hardcorovo ladené spolky – RESONANT OF MIND a CHEMICAL CANCER. O zaujímavý piatkový večer bolo postarané.

Koncert začína načas, ako prví na rad prišli CHEMICAL CANCER. Zmes melodického death metalu šmrncnutá do hardcorových vôd s prevažne ukričaným spevom. Mladíci navodili atmosféru príjemnou a sviežou dávkou energie. Ľudia sa pomaličky zbierali. Zvuk už od začiatku zafungoval ako mal, všetko pekne čitateľné a pritom rázne. Začiatok akcie vyzeral zaujímavo.

rČo mi však vyčarovalo „Immortalovský“ otočený smajlík na tvári, bolo vystúpenie RESONANT OF MIND. Ich teenagersky ladený hardcore mi prišiel značne mimo misu. Teplé a nevkusné melodické spevy, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani Justin Bieber, „okrášlovali“ vrieskaním. Keď chcete mať jemnú predstavu, zoberte si speváka z PERIPHERY, Spencera Sotela, a šupnite ho do nejakej tuctovej hardcorovej kapely, ktorá chce publikum ohúriť emóciami z rozchodu. Toto fakt nie. Poďme niekde, kde to má zmysel.

wPódia sa chopili Košičania WASTAGE a hneď bolo vidieť, že tu máme konečne metal. Aj keď len sčasti. Thrash metal pomixovaný s hardcorom, ovplyvnený značne starou školou, no občas sa dalo naraziť aj na moderné vsuvky, resp. došlo k určitej bitke tých dvoch protipólov. Ako keby sa jeden predbiehal na úkor druhého. Nebojte sa, od MESHUGGAH to má ešte veľmi ďaleko a o FEAR FACTORY sa len obtrie. Koncert prebehol v dravom dychu, energia aj zohratosť narástla. Vidno, že nehrajú kratšiu dobu, ako chalani pred nimi. Spevák Bohuš, zjavne hlavný modernista, ide na to pekne živelným štýlom. Na krst sa tiež nezabudlo, prišli pokrstiť chalani z DECAPITATED a bývalý bubeník. Oproti predchádzajúcim kapelám značný nadpriemer, no oproti Poliakom slabšie.

decTitul hlavných hviezd večera Poliakom neprischol len tak. Ich technicky vyšperkovaný death metal, podaný v surovom a veľmi masívnom duchu, zarezával, kde sa len dalo. DECAPITATED vyvrhli na svet šesť kvalitných albumov, niektorí im vyčítajú, že siahajú MESHUGGAH na päty. Určité prvky nezakryjú, ale celkovo viac smerujú do death metalu. Koncert prebiehal vo veľmi valivom duchu, došlo aj na pár skokanov, energia striedala mohutnosť a malo to neuveriteľný ťah na bránu. Opäť premasírovali bubienky každému z nás. Prvotriedny výkon, nadpriemerne nasadenie a čaro veľkosti, ktoré našim kapelám ešte chýba. Nazbieralo sa pomaly 150 ľudí, mohlo byť aj viac, pretože takýto výkon by si zaslúžil aj dvojnásobok!

Fotky: Laci Schürger

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj