Report – Krst Mortally Infected, Brute a Heaving Earth, 16.05.2015, U Očka

Krsty CD u death metalových kapiel nebývajú „každý piatok“, veď predsa len death metal patrí k záležitostiam undergroundovým. Preto nové prírastky v tomto žánri vždy potešia, o to viac, keď sa tak udeje po dlhšom čase ako v prípade Mortally Infected. Kapela je už na slovenskej scéne dlhšie. Posledný album vydali v roku 2008, odohrali množstvo koncertov, tour s Origin, zmenili zostavu (na poste speváka), udialo sa toho skrátka veľa a nakoniec došlo aj na vydanie nového albumu. Na krst si Mortally Infected prizvali dve podľa môjho názoru k sebe pasujúce death metalové spolky – Heaving Earth z Prahy a Brute až z východu Slovenska – Vranova nad Topľou. Bratislava sa tak stala pomysleným stredom medzi východom a západom a parádny večierok, plný death metalových melódií sa mohol začať!
Všetka sláva sa mala odohrať v klube U Óčka v Bratislave – 16.5.2015. Do klubu som dorazila okolo 19:30 a trochu ma zaskočilo, že okrem účinkujúcich kapiel tu ešte neboli takmer žiadni diváci. Brute mali zvukovú skúšku a v prvom momente som sa pravdu povediac zľakla, že už hrajú pre prázdne publikum. Týždeň pred krstom (08.05.2015) sa u Očka konal koncert kapiel ONO, Nevaloth, The Infinite Within a Holotropic. Ľudnatosťou prevyšoval už pri mojom príchode, no hlavne zvukovo mal ďaleko od dnešného koncertu. Nepredbiehajme však udalosti. Po predošlom týždni som prišla s istou nedôverou, hlavne voči zvuku. Moje obavy sa však rýchlo rozplynuli, keď sa na pódium postavili už spomínaní východniari – Brute.
Krst 2Ak ste ešte túto kapelu nemali možnosť počuť, ani o jej existencii náhodou netušíte, prinášame Vám krátky pohľad do jej histórie. Skupina vznikla už v roku 1998, no po krátkej existencii sa v roku 2000 rozpadla. Po takmer 8 ročnej pauze sa zakladajúci člen Steve (ex-MORTURA) snaží BRUTE vzkriesiť aspoň ako jednočlenný projekt. Vo februári 2008 vzniká nové promo „Furious pictures and agony“. Do roku 2010 do bandy postupne pribúdajú ďalší členovia. Kapela prešla do roku 2015 rôznymi personálnymi zmenami na takmer všetkých postoch (okrem Steva) no zastaviť ju, je už nemožné (v dobrom slova zmysle). V decembri 2011 nahrali v štúdiu TRETRADROT dlho očakávané debutové album „Sophisticated atrocity“, ktoré vyšlo na jar 2012 pod hlavičkou českého vydavateľstva NICE TO EAT YOU Records. Album sa stretol s veľmi pozitívnymi ohlasmi v rámci metalovej scény. Vyššie spomínané personálne zmeny mali za následok aj zaujímavosť, o ktorú sa s Vami radi podelíme. Na jar 2014 nahrala kapela svoj druhý album „PILLORY“ na ktorý nahral bicie Jirka Zajíc (HEAVING EARTH, INGROWING…). Album vyšiel v slovenskom vydavateľstve GOTHOOM PRODUCTIONS a bol dokonca nominovaný na cenu rádia FM v kategórii Hard and Heavy. Avšak, vráťme sa späť na sobotňajší koncert. Brute začali introm z Pillory. Bola to tým pádom ideálna príležitosť na posledný glg z piva, či nealka lebo viete, že o chvíľu to vypukne na plno! V sále počas intra pomaly poprichádzali ľudia, čo bolo výborne, každý mal dostatok osobného priestoru, žiadna tlačenica. Po pol minútovom intre Brute spustili prvú pieseň z albumu Pillory – Hiding behind god. Nasledovala pieseň zo Sophisticated atrocity – Cesspool of lies. Kapela hrala na striedačku raz nový, raz starý album, dokopy odohrali deväť piesní. Presný play list uvádzam na konci tohto reportu a zároveň sa chcem poďakovať Stevovi z Brute za jeho dodanie. Dobrý zvuk bol po minulotýždňovej akcii pre mňa úľavou. Podľa mňa sa Brute podarilo urobiť veľmi hutný zvuk. Občas sa mi zdalo, že možno basa prerážala až príliš do popredia, no mne osobne táto vec vôbec nevadila. Kvalitou celého setu som bola viac ako nadšená. Ani som sa nenazdala a kapela skončila.
Krst 3Po zhruba pol hodinovej prestávke sa na pódium dostavili hlavné hviezdy večera – Mortally Infected. Príbeh o kapele si v tomto reporte odpustím. Mnoho informácií sa môžete dozvedieť aj z MetalExpressu (rozhovor s MI napríklad) a samozrejme aj zo stránok samotnej kapely na FB, či bandzone.cz. K najväčšej novinke oproti minulosti patrí striedanie sa hlavného vokálu s vokálom bass gitaristu. Chalani odpálili svoj set skladbou z nového albumu – Untrue. Skupina prítomným postupne predstavila všetky skladby z nového albumu – Towards the apocalypse. Pred pódiom sa zaľudnilo a pár ľudí aj začalo točiť hlavami, či vrážať do svojich susedov a hecovať ostatných k pohybu. Rada by som sa pri tejto príležitosti vyjadrila opäť aj ku zvuku. Z môjho pohľadu mali všetky účinkujúce kapely dobrý zvuk, taký, aký možno počuť na ich nahrávkach. Zvuk Mortally Infected sa tým pádom líšil od Brute, bol omnoho surovejší, brutálnejší. Ešte predtým ako sa dostanem k tomu najpodstatnejšiemu, prečo sa tento koncert konal si dovolím poznamenať len jednu krátku poznámku. Neviem, či sa mi to zdalo, ale pre mňa bolo zaujímavé sledovať zmeny na vokáli počas celého koncertu. Zaujímalo by ma, či si túto vec všimol aj niekto iný, ale na konci sa mi zdalo, že vokál akosi stráca na sile a má inú farbu ako na začiatku.
Plynulo sme sa prehupli k najzaujímavejšej časti večera, ktorou bol samotný „obrad“ – krst nového CD. Ak ste tipovali, že krstným otcom bude niekto z kapely Brute, stavili ste dobre. Stal sa ním totiž práve gitarista – Steve. Tí, ktorí trochu poznajú kapelníkov z Mortally Infected osobne, asi tušili, že sa nebude krstiť ničím iným ako borovičkou. Nerada by som nepresne citovala Steva, takže v skratke zaprial novému albumu všetko dobré! Po tomto „obrade“ nám kapela zahrala ešte dve piesne – Sickness of the soul zo staršieho albumu a Orthodox (cover od Krabathoru). Keďže som mala nedávno možnosť počuť túto istú pieseň aj od samotných tvorcov, mohla som si urobiť porovnanie. Dúfam, že sa na mňa nikto nenahnevá, ale v prevedení Mortally Infected to malo väčšie gule!
Krst 6V miernej eufórií a plná nedávnych zážitkov som vybehla von, do času, kým sa nenachystala k vystúpeniu posledná kapela večera – Heaving Earth. Nakoľko som ich ešte nemala možnosť nikdy vidieť na živo, bola som na nich dosť zvedavá. Najprv som si myslela, že mám deja vu, keď sa na pódiu objavil spevák z Brutally Deceased. Priznávam, že často krát nesledujem, či pôsobí ten ktorý hudobník vo viacerých kapelách a tak sa stáva, že bývam potom v tomto smere prekvapená. Posledná kapela bola pre mňa osobne čerešničkou na torte vydareného koncertu. Publikum opäť zredlo, ale aspoň bol väčší priestor v pokoji si vychutnať hudbu. Ak som správne zachytila, väčšina piesní bola z nového albumu Denouncing the holy throne. V skratke a niekoľkými slovami vyjadrené – bol to technicky na špičkovej úrovni odohratý koncert! Ako som už niekde vyššie spomenula, zvuk ani v prípade tejto kapely nepokazil celkový dojem. Myslím, že ich prirovnávanie k velikánom typu Immolation či Morbid Angel, nie je ani zďaleka prehnané. Nemám veľmi čo dodať, len toľko, že ak budete mať možnosť vidieť Heaving Earth, určite ju nepremeškajte!
Na záver by som sa rada vyjadrila k celkovej nálade počas a po koncerte. Prišlo síce pomenej ľudí (odhadom okolo 80), ale myslím si, že to ani zďaleka neubralo skvelej atmosfére, ktorá panovala počas všetkých vystúpení aj po nich. Tak ľudskú, priateľskú, rodinnú atmosféru som ja osobne už dávno nezažila. Kapely nemali problém prehodiť zopár slov s fanúšikmi, popíjalo sa (samozrejme s mierou) a vo vzduchu bolo cítiť obrazne povedané zjednotenie prítomných death metalistov! Bol to jeden z večerov, na ktorý budem myslím ešte dlho spomínať. Ďakujem všetkým zúčastneným za veľmi príjemný večer!

Autor: Mrtvolka
Photo: Marek Džupin

Krst 5

Avatar photo

Autor: Sarkast

Zdieľaj