Rozhovor – REVENGE DIVISION: „Hráme to, čo nás baví, neškatuľkujeme sa a radi miešame rôzne žánre!“

cover reveModerný vietor zavial aj na Považie a vdýchol do metaluchtivých chalanov svieži vánok. Chytľavé melódie, čerstvé nápady a poriadna dávka energie, to sú hlavné atribúty REVENGE DIVISION! Na kus reči som pozval zakladajúcich členov, Toma (bubeník) a Mateja (gitarista), aby nám otvorili dvere do ich sveta. Týmto Vám podávam klúč!

Na našej scéne ste pomerne mladým úkazom. Čo viedlo k tomu, aby REVENGE DIVISION dospeli k tomu, čím sú? Aké najväčšie prekážky ste museli prekonať a čo považujete zatiaľ za najväčší úspech?

Matej: Začalo to na strednej škole, keď som sa spoznal s Tomášom a Edom a boli sme pobláznení do metalovej hudby. Chodievali sme spolu na koncerty. Tomáš si stále na lavici klepal prstami alebo doma na vankúšoch a vedel som, že obdivuje bubeníkov. Raz na koncerte mu jeden bubeník počas prestávky dovolil zahrať si a keď som to počul, čo zahral (pozn. IRON MAIDEN – Where eagles dare), povedal som si, že si zoženiem gitaru, naučím sa hrať, zarobím si na elektriku a budeme mať kapelu. To sa presne stalo! O rok sme začali skúšať prvé covery. Ja už som mal medzitým aj nejaké veci poskladané a neskôr sme sa rozhodli mať vlastné pesničky. Čo sa týka žánru, tak hráme to, čo nás baví, neškatuľkujeme sa a radi miešame rôzne žánre.

Tom: Heh, na tú príhodu som už skoro zabudol. Ja len dodám, že počas našej púte sme zažili aj úspechy aj pády. Ani by som to nenazval prekážky, ale zrejme najnáročnejšou výzvou bola celková produkcia albumu a všetky veci s tým spojené – nahrávanie, mix, master, vypracovanie grafiky, nájsť label, to bol skutočne dlhodobý a náročný proces, ale dalo nám to veľa skúseností a zážitkov. Zúčastnili sme sa aj pár súťaží – Metalgate Massacre a Wacken Metal Battle, kde sme sa dostali do finále. Výzvou bola aj výmena speváka, čo tiež nie je jednoduchá záležitosť. Vydanie albumu a každý jeden spokojný poslucháč – to považujem za najväčší úspech!

Odkiaľ pochádza váš názov REVENGE DIVISION, čiže pomsta divízie? O akú pomstu ide?

Tom: S názvom kapely to nebolo celkom jednoduché. Dlho sme hľadali nejaký vhodný názov kapely, prvý koncert sme dokonca odohrali bez oficiálneho mena. Robil som to tak, že keď mi niečo napadlo, alebo som natrafil na nejaké zaujímavé slovíčko, poprípade slovné spojenie, tak som si ho zapísal. Medzi inými boli frázy Division of Death a Revenge, tak som to pretransformoval na Division Revenge a predstavil chalanom. Juro navrhol, že to bude lepšie otočiť – a tak sme Revenge Division. Nevolili sme názov kvôli nejakému hlbšiemu významu, len sa nám proste páči.

_007_DSI5677_HQMaťo, popri REVENGE DIVISION hráš v SUBURBAN TERRORIST. V ktorej kapele vidíš svoju prioritu? Nestáva sa, že musíš jednu kapelu obetovať druhej, povedzme na koncerte alebo pri nahrávaní?

Matej: No, netajím sa tým, že mojou prioritnou kapelou je RD a to z dôvodov jednoduchých, ako napr. bol som pri založení kapely, skladám si hudbu, aká sa mi páči, s chalanmi sa poznáme už dlho a stále trávime spolu čas na rôznych akciách a hrám tam na gitare, ktorá mi je bližšia. Čo sa týka SUBURBAN TERRORIST a obetovania sa, tak vždy sa dá nájsť nejaké riešenie, či už zahrať si s oboma kapelami na jednom koncerte alebo s Tomom so ST si vopred hlásime dátumy koncertov, atď…

Už je to nejaký čas, čo vaše rady opustil spevák Jeremy, ktorý s vami nahrával album „The New Generation“. Nesedeli ste si ľudsky, či smerovaním kapely, alebo bol na odlúčenie iný dôvod?

Matej: Ja osobne som si s Jeremym rozumel, hlavne čo sa týka skladateľskej stránky, vedeli sme sa vždy perfektne dopĺňať a to som si cenil na ňom najviac. Bohužiaľ, čo sa týka smerovania kapely a jej vystupovania, mali sme iné predstavy ako on. Občas sa s ním stretnem a pokecáme pri pivku, keď si nájdeme čas.

_004_DSI5687-Edit_HQPodľa nových informácii máte nového speváka. Mohol by si nám ho predstaviť. V čom vidíš jeho prínosy pre kapelu?

Matej: Nový spevák sa volá Marek a pochádza z Bytče (15km od Považskej Bystrice). Jeho obrovským prínosom je, že z neho ide obrovská energia, čo dokazuje či už na skúškach alebo live vystúpeniach. Samozrejme, že musí ešte zamakať, v speve vždy je na čom pracovať a to platí aj pre celú kapelu, samozrejme. Mne osobne sa páči aj to, že pomerne za krátku dobu sa naučil naše texty a mal veľký záujem zdokonaľovať sa neustálym tréningom a to je pre mňa veľmi dôležité!

Tom: Presne tak, je to mladý chalanisko. ktorý sa chce hudbou baviť a z ktorého ide vagón energie, takže skvelo zapadol do našej party. Povedal by som, že nám priniesol nový vietor, energiu a chuť do muziky. Koncerty sú živšie a vie ľudí strhnúť a nahustiť atmosféru v klube. Určite na sebe musí makať, ale v jeho veku má dobre našliapnuté, budeme sa ho snažiť čo najviac podporovať.

Pri živých vystúpeniach vystupujete v „uniforme“. Ako sa zrodil tento imidž a čo predstavuje?

Tom: S chalanmi sme sa zhodli, že treba mať jednotný image, ktorý bude odrážať našu hudbu. Inšpiráciou pre mňa bol film V for Vendetta a konkrétne uniformy zásahových jednotiek, ktoré sa objavili vo filme a vyzerali super. Podľa nich som vypracoval náčrt a následne sme zháňali doplnky ako frčky, hviezdy. Celú noc sme strávili maľovaním RDčiek na naše chrbty, bola to sranda.

Nahrávka je pomenovaná „The New Generation“. Kto predstavuje vami spomínanú novú generáciu?

Tom: Novú generáciu ľudí, ktorí sú už unavení neustálymi vojnovými konfliktami a manipuláciou a nechcú byť súčasťou tejto hry. Chcú žiť svoje životy naplno a spraviť svet lepším, ako v súčasnosti je.

Album je prešperkovaný rôznymi sviežimi vsuvkami. Zaujíma ma najmä, ako došlo k nápadu umiestnenia „operného“ spevu do piesne „Satan´s Bride“. Čí to bol nápad a kto je tá tajomná dáma?

Matej: Myslím, že nápad patrí bývalému spevákovi Jeremymu, keďže študoval herectvo a spev, text pesničky patrí jemu, mal v hlave kopec nápadov, ako by sa dali obohatiť niektoré partie spevu. Čo sa týka výberu tajomnej dámy, volá sa Alenka Krákorová a znásilňuje mikrofón v pražskej blackmetalovej formácii Nocturnal Pestilence. Spoznali sme ju vďaka súťaži Metalgate Massacre ako členku poroty a neskôr sme s ňou stáli aj na jednom pódiu. Z jej hlasu nám behali zimomriavky a vtedy už Jeremy vedel, že ju chce mať za hosťa v niektorej pesničke.

_002_DSI5650_HQ„For Rose/Intermezzo“ rozdeľuje album na dve polovice. Prečo práve takýto ťah? Chcete dopriať poslucháčom kus výdychu, kým spustíte svoju ďalšiu paľbu, či má iný zmysel?

Matej: Vzhľadom na to, že veľmi obľubujem takéto inštrumentálne vsuvky do albumov, som chcel mať aj na našom albume takúto vsuvku. Myslím si, že to troška okorení album a využívame to aj na koncertoch, ak je čas na hranie, nabudzuje to lepšiu atmosféru. Taktiež sme chceli využiť aj iné nástroje, ako len gitaru, basu a bicie.

Tom: Balans a kontrast je pre nás veľmi dôležitý v hudbe, snažíme sa niekde pridať, niekde ubrať. Hráme sa s emóciami a to nás veľmi baví. Mám rád teatrálne prvky v hudbe a na koncertoch, vždy to dodá novú šťavu a nový rozmer. Podľa reakcií ľudí súdime, že sa im to páči tiež.

Album zdobí zaujímavý až industriálne ladený cover. Prečo práve takto ladený? Kto je jeho autorom a čo symbolizuje?

Tom: Autorom podkladu je Lukáš z ISISDESIGNSTUDIO a zvyšok má na rováši David Vereš, sú to vynikajúci grafici a profíci. Hlavne chceli sme iný cover, ako má väčšina metalových kapiel, dôležité je aby ladil s našou hudbou. Zámerne sme nechceli mlynčeky na mäso a potoky krvi. Mali sme predstavu uhladeného jemne futuristického antiutopického konceptu, niečo na štýl filmu Equilibrium alebo Ostrov. Zobrazovať má vplyv moderných technológii a doby na ľudí, čo súvisí s textami. Berieme našu prácu ako jeden koncept – myšlienka albumu, texty, hudba, grafika a image, chceme aby to všetko malo jeden zmysel a pointu. Je už na posúdení ľudí, ako sa nám to podarilo.

V poslednej piesni vám hosťuje Big Boss z ROOT. Ako ste ho presvedčili na spoluprácu a prečo práve on?

Matej: Jiřího sme presviedčať nemuseli, spoznali sme ho prostredníctvom spomínanej súťaže Metalgate massacre a stali sme sa kamarátmi, hlavne Jeremy. Keďže som už spomínal, že obľuboval rôzne svieže vsuvky, presne vedel, koho si tam vie predstaviť, tak sme sa dohodli.

Tom: Nahovoril nám intro do songu „The Temple of Sin“ a úprimne, nikoho vhodnejšieho si presne na túto pasáž neviem predstaviť. Inak spolupráca s ním bola fakt sranda.

Nahrávka vyšla pod stajňou českého MetalGate Productions. Ako ste sa dostali k tejto spolupráci?

Matej: Na spomínanej súťaži Metalgate massacre, kde sme sa umiestnili na peknom 3. mieste, si nás všimli. V Prahe sme spoznali aj nášho producenta, Tonda Smrčku, ktorý prišiel s ponukou, že by s nami rád nahral album. Keď bol hotový, prišla aj ponuka z Metalgate, ktorú sme vzali.

Trochu klišé nezaškodí. Aké máte plány do budúcnosti? Plánujete aj nejaké turné na podporu albumu, či len koncertovanie počas víkendov? O nových skladbách asi ešte nemôže byť reč, čo?

Matej: Už mám rozrobené skladby aj na ďalší album a chceli sme začať nahrávať ešte toto leto, pretože nahrávanie prvého sa strašne ťahalo a chceli by sme sa tomu vyhnúť. Síce mám teraz na starosti bakalárku a štátnice, ale určite by sme ho chceli dokončiť do konca tohto roka. Čo sa týka koncertov, určite chceme spraviť nejaké turné, už sme sa rozprávali s kapelou DISCONSOLATE z Košíc, len treba to poriadne naplánovať.

Tom: V lete chcem začať nahrávať bicie. Zatiaľ sú hotové cca. 3-4 songy a ďalšie rozrobené. Uvidíme, ako to pôjde. Čo sa týka koncertov, radi by sme samozrejme koncertovali, čo najviac. Turné na podporu albumu na jeseň, po festivaloch, by pripadalo do úvahy, ale prioritou je teraz nová nahrávka.

Na záver trochu bulváru. Hovorí sa o vás, že ste považskí MOTLEY CRUE, ako sa staviate k takémuto označeniu?

Matej: Tak to som počul prvýkrát, keď sme boli na pive v Považskej Bystrici. Neviem, prečo takéto označenie, možno kvôli dievčatám.

Tom: Tak toto počujem prvýkrát, beriem to ako kompliment.

Ďakujem veľmi pekne za váš čas, prajem veľa úspechov do budúcnosti! Chcete niečo dodať na záver?

Tom: Ďakujeme tiež! Chceme sa touto cestou úprimne poďakovať každému jednému fanúšikovi REVENGE DIVISION za podporu, nielen nás, ale aj celej hudobnej scény! Vnímame to a veľmi si to ceníme. Vidíme sa na koncertoch! Taktiež ďakujem aj Tebe za záujem, Lukáš! Držte sa!

Odkazy na kapelu:
https://www.facebook.com/revengedivision?fref=ts
http://bandzone.cz/revengedivision

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj