Report (Piatok) – GOTHOOM open air fest 6,66, 29. júl – 1. august 2015, Ostrý Grúň

Ranný budíček prichádza zavčasu, ani nie tak kvôli teplu, skôr ranné alkatá čvirikajú k tekutým raňajkám. Veď, kde sa lepšie preberajú pocity a zážitky z uplynulého dňa? Každopádne treba pomaly pomastiť žalúdok a dať sa dokopy, obed nám naservírovali MEAN MESSIAH. Trojica s nežnejšou stránkou za basou spustila svoje strojové dielo. Industriálne podchytené sample, strojové bicie, rázna rytmika, nehovorí vám to niečo? FEAR FACTORY jak vyšitý. Trocha originality by sa síce zišlo, ale ako ranné prebudenie a začlenenie sa do kovových tónov to poslúžilo vierohodne.

21. The Zygoma Disposal (2) webAby už bol každý svieži, nastal čas prevetrať si hlavy poriadnym masakrom. CONSPIRASHIT drtí svoje struny na poriadne dravých tempách, grindcore s crustovým podnebím, staroškolsky ladený, väčšinou v uškriekaných polohách, ale na hĺbky sa tiež nezabudlo. Energia i napriek teplu sálala z pódia a drvilo sa vo výdatných, ráznych tempách. Naproti tomu THE ZYGOMA DISPOSAL spustila značne technickú jazdu. Djent v kombinácii s death metalovým vokálom, občas kus blacku, drvil riadne. MESHUGGAH sa môže i napriek tomu smiať popod fúzy. Technicky vyšperkované na jednotku, rytmika šlapala ako po masle, valivosť postupne narastala, občas sa nám to zasekalo až do deathcorových vôd, ale v značne prepracovanejšom duchu. Aby toho nebolo málo, chvíľami nám to uletelo až do mathcore vôd, kde si zase fanúšikovia THE DILLINGER ESCAPE PLAN prišli na svoje, či sa to len tak atmosféricky lialo. Veľmi výdatný múčnik za obedom.

22. Gutted (5) webSusedia z juhu k nám dovalili riadny death metalový tank. GUTTED sú starí vyznávači brutal death metalových postupov s dávkou techniky. Celkovo ich hudba vyznie veľmi mocne, mohutne a prepracovane. K tomu šťavnatý a hĺbkami okrášlený growl, ktorý dával riadne grády už i tak dosť našliapanej hudbe. Žalúdok sa nám pomaly napĺňa. Jednu brutal death metalovú veľkoleposť vystriedala druhá. Hlohovskí CRANIOTOMY nedávno vydali novinku „Overgorged Flesh Flies Dying Slowly“, na ktorú recenziu nájdete v inej časti tejto stránky. Recenzia síce dopadla nadpriemerne, no vystúpenie sa kvôli zvuku až tak nepodarilo. Hlavne Pygov vokál bol strašne nízko, keď dával svoje „prasačiny“, tak sa k vašim ušiam nedostali. Celkom škoda, ešteže to Šampón zachraňoval výletom do publika, kde si zobral na svoje ramená vlajkovú loď kotla a poriadne prevetral uložený prach na zemi.

24. Angerseed (7) webANGERSEED oproti svojim maďarským kolegom na to idú značne oldschoolovo a od podlahy, miesto miestnych škôl radi navštevovali tú floridskú. CANNIBAL CORPSE, jemný závan MORBID ANGEL a dredatý pohoďák Peter, ktorý sa na pódiu menil na zviera. Frázovaný growling dával s poriadnou dávkou šťavnatosti. Každopádne za svojimi dravejšími kolegami zaostávali.

26. Hideous Divinity (3) webČas dozrel a my sme sa dočkali aj prvého zvučného mena zo slnečných pláží Talianska – HIDEOUS DIVINITY. Oproti kolegom HOUR OF PENANCE idú viac do melodiky, s vyzretejšími harmóniami a svojským rukopisom. Technickú stránku majú tiež zvládnutú v malíčku a práve tak vyzeralo ich vystúpenie. Technická ekvilibristika prepojená s melodikou, občas sa to síce strácalo v zvukovom šume, škoda basgitary, ktorá krásne ozvláštňuje ich hudbu. Imidžovo sa zhodli v čiernych košeliach s logom na ramene, zladenosť nielen na poli hudby, ale aj na strane vizuálu. Milá a svojská prevetrávka hlavy plná tónov a farebnosti death metalu!

27. Debauchery (6) webPódium zapĺňajú nahé ženy v kožených a plynových maskách, prepichnutá blondínka na stojanoch na mikrofón, či lebky obkolesené okolo stojanu. Hell Show? Tematicky veľmi približujúce, hudobne však nie. DEBAUCHERY prichádzajú poliati krvou, imidž sa im proste musí nechať. Avšak ako spustia prvé tóny, o poriadny death metal tentokrát nepôjde. Povoľnejšie a ľahšie tempo, ktoré sa len vlieklo a o nejakom drive sa tu nedá ani hovoriť. Trochu tvrdší a drevenejší rock´n´roll, ktorý sa prezliekol do death metalu. Atmosféra sa postupom vytrácala a zostala len slasť pre oči, uši išli bokom. Tento tromf veľmi nevyšiel.

28. Wormed (3) webEšteže prišiel zázrak zo Španielska, ktorý nám napravil sluchovody na tú správnu nôtu. WORMED majú radi sci-fi problematiku, rôzne zákutia vesmíru či otázky ľudskej evolúcie – všetky tieto zaujímavé témy ukrývajú ich texty, hudobne to však nie je žiaden psychedelic. Poriadne najebaný, ničivý a devastujúci brutal death metal. Štruktúry skladieb netvoria žiadne nezmyslené slammingy, všetko je pekne ucelené a prepracované do detailu ako hviezda smrti! Slammingy padali na úrodnú pôdu a dávali celému vystúpeniu poriadnu šťavu. Ku tomu maličký, viac ako 160 cm by sme mu rozhodne nenamerali, zato vlasy sa 1 m dĺžke dali prirovnať – vokalista Phlegeton – dával zo seba hĺbky jak pán, rozhodne majster svojho remesla a top tvrdý vokál festu! Síce, čo to zbytočne rozpitvávam, zrejme najlepšie vystúpenie festivalu, ktoré sa môže pasovať jedine s nasledujúcimi…

29. Cryptopsy (2) webCRYPTOPSY. Tí tiež vedia ako predviesť poriadne technickú smršť tónov. Tóny, rytmy len tak lietali, kde sa len dalo. Škoda, že už hrajú len s jednou gitarou, občas by sa to zišlo lepšie vyplniť, no i napriek tomu to bolo mega nahustené a natlakované. Matt sa už pomaly svojím vokálom začleňuje do radov, frázovanie stále nie je jeho dominancia, on skôr vie, ako sa do mikrofónu dávajú hĺbky a poriadna dravosť. Celé toto monštrum zastrešuje bicie cisárstvo Flo Mounier, ktorému sa tempá nikdy nezastavia, jeden úder nepadne nazmar a atómové hodinky sú oproti nemu nepresné! Setlist zamerali skôr na novšiu tvorbu, pomaly opúšťajú staršie zákutia, čo vôbec nie je na škodu, dokonca sme sa dočkali aj dvoch nových výplachov, ktoré nám nasvedčujú, že novinka nevypadne z masívneho tempa. Nekompromisný a pritom nadmieru technický prieplach, ktorý musel prevetrať všetky krky vôkol.

30. SPPS (1) webPosledný z headlinerov bol projekt Martina Schirenca (gitaristu a vokalistu PUNGENT STENCH), ktorý ho nazval prosto – SCHIRENC PLAYS PUNGENT STENCH. Povolal k sebe basáka s poriadnymi kotletami a bubeníka zo svojej ďalšej kapely HOLLENTHON. Od prvých tónov a počas celého setu mi prišlo ich vystúpenie ako keby hrali nasilu a s opovrhnutím. Ako keby si to chceli čo najrýchlejšie odbiť a pobrať sa kade-ľahšie. Škoda, ich oldschoolovo ladený death metal má svoje čaro a spolu s gore tematikou patril k jedným k najzvrátenejším. Nasilu to však nejde.

31. Contrastic (7) webPoslední na rad prišli Česi CONTRASTIC. Ich elektronikou a až tanečnými samplami prepojený grindcore nabral riadne gule. Elektronika v zmesi zhubných a devastujúcich riffov pekne pred spánkom prevetrala hlavy. Zvláštne bolo vidieť organizátora Brutalu a Obscure Promotion, Tomáša Fialu, za basou. Netradičný zážitok, no po hudobnej stránke poriadne masívny, v šialenom elektronickom kabáte. Kus sa nám ochladilo, najvyšší čas sa vydať spať, pretože zajtra nás čaká posledný deň plný headlinerov.

Fotky: Werdza Photography

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj