Report (Sobota) – GOTHOOM open air fest 6,66, 29. júl – 1. august 2015, Ostrý Grúň

32. Wastage (5) webDnešný program opäť začínal raňajkami, ktoré boli naservírované až o 12. hodine. Slnko nám ich poriadne zohrialo a gothoomske pódium naložilo na tanier. Otvárak dňa patril Košičanom WASTAGE, ktorí postúpili z druhého miesta v hlasovacej Divokej Karte. Budíčkové tóny boli upečené v hardcorovom ceste s thrash metalovou náplňou. Preložiť to môžeme ako stred moderných postupov s old schoolovým podaním, aj vám to príde bijúce? Mne tiež, ako keby sa moderna vydala na zápas so staroškolským crossoverom. Živé prevedenie mi prišlo rozpačité, no svoju údernosť a energiu to malo, čo prilákalo aj pár ľudí pred pódium.

33. Psychotic Despair (3) webZ Prahy nám prišiel predviesť poriadnu dávku death metalu – PSYCHOTIC DESPAIR. Na špinavých kameňoch postavený death metal, ktorý pôsobí jednak surovým dojmom (rýdzo death metalové riffy), ale na druhú stranu skrýva kopu zaujímavých a melodických partov, ktoré okoreňuje niekedy až grindovým tempom. Na živé vystúpenie zablúdilo dosť málo ľudí, no tí, čo došli, boli obdarení živelným a svižným koncertom, kde sa kov smrti sypal na tony!

34. Assimilate (3) webDosť bolo starých trendov, z Nórska nám modernú školu prišli predviesť ASSIMILATE. Predstavte si MNEMIC, len ho viac zkomerčnite a pridajte si kameň úrazu týchto moderných kapiel. O čom točím? O speve, kde dominovala melodická stránka, ktorá miestami uletela ďaleko od čistých tónov (zase až také zlé ako pri INSOMNIUM to nebolo, ale o tom potom) a hlavne si to dával príliš vysoko, kde mu nato nestačilo hrdlo. Uškriekanú stránku mal už na tom lepšie. Mohol ju aj viac používať. Melódie padali z každej strany, sekalo sa pravidelne a celé sa to obaľovalo do elektronického pozadia (aj keď ho veľmi nebolo počuť). Svieži vietor zas až tak neprevetral naše uši tým pravým vánkom.

36. Disangelium (4) webNa rade bola dvojkombinácia českých kapiel, ktoré zastrešuje naša Gothoomska stajňa. ŠTÁB ZS–CO nesie v sebe metalocorovejšie pozadie, ktoré občas skĺzne do thrashových postupov s melodickým podtextom. Naživo ma to však nebavilo, chýbala tomu šťava a určité nabudenie a hlavne mi to prišlo nevýrazné, k čomu prispel aj zvuk. Aj keď ma riffovo zo štúdiovky bavia. Aspoň na nich vyšlo viac času, než minulý rok, kde stihli zahrať len nejaké tri piesne. Druhý dostih zo stajne vypustili DYSANGELIUM z Pardubíc. Opäť sa vraciame ku koreňom žánru. Rýdzo riffový death metal, sem-tam ubzikne do thrash metalu, navodil svižnejšiu show ako pri predchádzajúcom vystúpení, no stále si nemôžem pomôcť, že by sa zišlo ešte viac pritlačiť na pílu a poriadne to vyšťaviť. Riffy nato majú, len im chýba väčšia dravosť a nespútanosť. Každopádne ľudí si to našlo a v budúcnosti som zvedavý na pokrok.

37. ČAD (2) webNadišiel čas na našich miestnych zabávačov. Nie, nechystala sa žiadna stand-up comedy, aj keď som si tak miestami pripadal. To len na rade boli Pišta Vandal s Valérom, opäť vo dvojici, Baška má ešte stále iné „rodinné“ povinnosti, no Pišta nám sľúbil, že nabudúce ich už uvidíme aj s ňou. ČAD vo dvojici je oveľa väčší, surovejší a drsnejší náklad, asi predsa len ženské pohlavie s tým robí svoje. Slovenské texty (v tomto smere asi jednotka v našej metal league) v thrashovo-crustovom podaní pôsobia stále výnimočne, svojsky a nenapodobiteľne. K tomu Pišta je showman, rozprávač a humorista v jednom, čiže po každej pesničke nasledovala vtipná vsuvka, kde sme sa mohli zasmiať a následne si vytočiť naše kotrby. Zábavná a parádna jazda, ako je u ČAD už zvykom.

39. Tortharry (7) webOldschoolisti PANDEMIA z Chebu nám poriadne zašpinili tóny, zarezali tempá a death metalom rozprúdili krv. Chytľavé riffy, ľudský prístup a oddanosť žánru, to sú stavebné kamene tejto kapely. Na scéne sú už 20 rokov a stále nezaháľajú, i keď nejaké tie pauzy mali. Drvilo sa jedna radosť, občas by sa zišlo zvýšiť tempo, inak nemám čo vytknúť. Skutočná česká smršť prišla však teraz. TORTHARRY v trojici predviedli skutočné death metalové peklo. Zabijácky a rezavý riffing plný zlovestných melódií, ako keby sme čítali z učebníc death metalu. Miestami sa približujú k svojim, zrejme najväčším idolom VADER, začo môže hlavne hlboký a mohutný growling, ktorý nesie podobné pekelné posolstvo ako od poľského ancikrista Petra. Naživo pridali riadne obrátky a mleli, koľko im sily stačili. Dravé a poctivé death metalové remeslo, ktoré sa na nič nehrá a úprimne naservírované pre nás. Slasť!

40. Loudblast (2) webNasledovala chuťovka pre skutočných pamätníkov. Francúzi LOUDBLAST fungujú už od roku 1985, kde sa zapísali do učebníc metalu, ako jedni z prvých death kapiel vo svojej krajine (ak nie úplne prví). V novom tisícročí sa na dlhšie odmlčali, no začiatkom nového desaťročia prišli opäť s plnými silami a vydali dva nové albumy. Hlavne z nových nám naservírovali svoju hudobnú výpoveď. Vystúpenie mi prišlo z jednej strany veľmi poctivé, úprimné a na nič sa nehrajúce, ale na druhú stranu tomu chýbala šťava a nasadenie. Drive a poriadny ťah na bránu by neboli na škodu. Death metal v kombinácii s thrashom tak zafungoval len čiastočne. Pamätníci si určite prišli na svoje, no my – mladšie ročníky, si to poriadne naštudujeme a potom budeme súdiť.

41. Rotten sound (5) webNasledujúcemu vystúpeniu rozhodne nasadenie nechýbalo. Fíni ROTTEN SOUND vedia ako má znieť poriadny severský metal, resp. grindcore. Chrapľavé a drsné (crustové) gitary a basa, na štýl ranných death metalových kapiel á la ENTOMBED či DISMEMBER, k tomu tempo vytiahnuté na plné obrátky, kde sa prekonáva hranica medzi death metalom a grindcorom, rázne a krátke skladby a celé to vrhnúť na nás so 110% energickým nasadením. Pritom to nie je len odbúchaný grind, bez hlavy a päty, všetko má svoje miesto a ani na technické prevedenie sa nezabúda, i keď je pravda, že drvivosť a masaker prevláda. Takej intenzite sa nedalo vzpriečiť a v kotli sme mohli stretnúť aj speváka z WORMED, či členov HOLOTROPIC, GOD DEFAMER a SUBURBAN TERRORIST. Proste zdrvujúce a nekompromisné vystúpenie, ktoré sa s nikým a ničím nesralo. Pure massacre!

42. Septic flesh (4) webPo tejto náloži to budú, resp. mali headlineri ťažké. Pódium zahaľuje plachta SEPTICFLESH s motívom ich posledného albumu „TITAN“ a po bokoch bannery. Dym sa rozprašuje na všetky strany a postupne prichádzajú členovia, kde zástup ukončuje hlava kapely – Seth. Talentovaný a všestranný umelec tiahne túto démonickú úderku od začiatku, vďaka čomu si vybudoval um a charizmu. Len by to nemal preháňať. Ich piesne sú plné atmosféry a čarovnej aury, ale pokiaľ sa narušuje častým „hey, hey…“, či „My dear friends“, tak sa čaro rýchlo rozplynie. Zároveň som pri piesni „Pyramid God“ trochu zacítil vychladnutie a chýbalo mi väčšie nakopnutie, pretože tá skladba má veľmi valivý a mocný potenciál. Na Brutali pred 4 rokmi mala aspoň trojnásobne väčšiu silu. Netreba zase len haniť, ich symfónie sú dokonale premyslené a majú hlavu aj pätu, vidno, že Seth je aj študovaný, škoda, že naživo musia ísť zo samplov, azda sa raz dočkáme vystúpenia aj s orchestrom. Mohol by to byť výnimočný zážitok. Popri všetkom má ústredný démon veľmi svojský a charizmatický growling s prvotriednym frázovaním a diabolským vyznením. Nedávno povolali do svojich radov aj rakúskeho bubeníka Krimha (ex-DECAPITATED), ktorý zapadol a ukazuje svetu svoje nadpriemerné kvality. Setlist bol vytvorený z novších vecí, najďalej sa zašlo len do obdobia „Communion“, škoda, ich ranná tvorba skrýva tajuplné a mystické ódy. Škoda zbytočných hecovačiek, ktoré šli skôr na úkor tvorby atmosféry a Seth by mohol viac hrať na base, väčšinou ju mal len zavesenú, aj keď je pravda, že jeho dominancia je inde. Inak šlo o veľmi vydarený set, aj keď z mojich troch videní (Brutal pred 4 rokmi a Gothoom pred 3 rokmi) si myslím, že najslabší.

43. Insomnium (4) webSeverské melódie prišli predviesť Fíni INSOMNIUM. Ich avizovaný 90 minútový set sa nám trochu skrátil, ale vzhľadom nato, že Niilovi Sevänenovi diagnostikovali vážnu chorobu v rodine, za to, že vôbec zahral, má u mňa jedno veľké plus. U mňa má ich tvorba svojské miesto, keďže ich melódie sú skôr smutné, nevnútené a prirodzenejšie, žiaden prehnaný optimizmus. Aj keď nový album „Shadows of the Dying Sun“ je nasmerovaný skôr ku komerčnejšiemu vyzneniu, vďaka pridaniu častých melodických spevov. Naživo však čistý vokál strašne trhal uši, keďže bol zverený doprovodnému gitaristovi a miestami som mal pocit, že keby ho vypli, tak je koncert oveľa lepší. Inak sa ich ťahavé melódie príjemne rozplývali a vytvárali príjemnú náladu, zároveň mali svoju čarovnosť a pôsobili až poetickým duchom. Príjemné vystúpenie, až na melodický spev.

44. Obscure sphinx (4) webZáverečné vystúpenie sa nám oddialilo kvôli technickým problémom a tak OBSCURE SPHINX začínajú svoju ťažkotonážnu hudbu valiť okolo pol 2 v noci. Už prvé tóny sa rozliali veľmi zdrvujúcim efektom a pomalými tempami (zato poriadne vygradovanými) sa do nás valili. Atmosféra by sa dala krájať a intenzita a prepojenie medzi kapelou a nami bola neuveriteľne silná a priam nenarušiteľná. Wielebna je frontmanka na správnom mieste, vie sa nechať pohltiť atmosférou natoľko, že vás do nej vtiahne a vypustí, až keď dohrá posledný tón. K tomu má spevácky/vokálny register na vysokej úrovni, cez melodické spevy, scream, dravý growl až po poriadne hĺbky. Post-metalová atmosféra spojená s ťaživosťou sludge-u tu funguje na 100% a my sme boli obdarení prvotriednym zážitkom.

Čo dodať na koniec? Potlesk patrí hlavne Peťovi Beťkovi a spol. za všetko, čo robí pre náš metal a držíme mu palce, nech mu to vydrží! Za mňa osobne najlepšie výkony predviedli WORMED, CRYPTOPSY, ROTTEN SOUND a OBSCURE SPHINX, kde zničili headlinerov festu. Veľmi potešili aj mladé slovenské kapely ako HOLOTROPIC a MORNA, či stálisti ako TYPHOID, TORTHARRY, GOD DEFAMER… bolo by toho veľa na rozpisovanie, všetkému som už venoval svoje miesto. Ľudí sa nazbieralo niečo cez 1100 a dúfam, že na rok budú konečne pukať rekordy v návštevnosti!

Foto: Werdza Photography

O rok sa vidíme aj s tebou!

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj