Report – BUDÍK, 12. september 2015, Apollo Music Club, Považská Bystrica

budíkLetné a teplé počasie nám skončilo. Prichádza čas školy, zaspatého počasia, opadaných listov a sychravých dní. Na metal si však ani jeseň netrúfne. Po dlhšej dobe sa metal prebúdza aj v Považskej Bystrici, aby spojil príjemné s užitočným. Tým príjemným je donáška kvalitného metalu do lokálneho baru – Apollo. Úvod mal patriť (dozviete sa prečo) českým death metalistom – ADNIHIL. Z Nitry došli symfóniou obkľúčení death/black metalisti EMPYRION, uctievači slovanských božstiev a tradícii – RAMCHAT pricestovali z Martina (no, skoro všetci). Trenčianske vlajky prišli zastúpiť klasici – DEPRESY a záver večera patril západným susedom NAHUM. Na užitočnú nôtu sa zahralo na detskom oddelení v miestnej nemocnici, kde šiel výťažok z vyzbieraného vstupného. Čím viac metalistov došlo, tým väčšia zábava, ale aj príspevok na dobrú vec! Tlčú v metalistoch dobré srdcia? Samozrejme!

WP_20150912_004Všetko nejde ako po masle, ani keď sa veľmi snažíte. Svoje zažili aj tunajší organizátori z lokálnej kapely – WARD, keď bez slova, resp. bez akejkoľvek správy nedošli ADNIHIL, škoda, vyzeralo to na slušnú dávku death metalu, vďaka čomu sa nám čas posunul o hodinu. Zatiaľ sa mohli zvučiť EMPYRION. Niečo po siedmej hodine aj spúšťajú svoju jazdu. Ich live-ky stále nakopávajú do zadku. Ich hudba sa poriadne zhustí, natankuje toho najžeravejšieho paliva a vypúšťa tóny ťažké ako olovo. Spevák tomu pridáva ešte poriadne tony svojím mohutným a zrelým growlingom. Dokonca klávesy nepôsobia rušivo, ale dopĺňajú hudbu dávkou temnoty a atmosféry. Jediné, čo by som už zaviedol, je nejaká nová skladba, ktorá by playlist osviežila, stavím sa, že sa už v Nitre kuje poriadne železo.

WP_20150912_011Z Martina pricestovali RAMCHAT (pozor, žiaden Remčet!). Teda, až na nového speváka Maťa Valkára, ktorý svoj vokál predstavuje aj v domácich kapelách – PORFYRIA a SUBURBAN TERRORIST. Ako zapadol jeho prednes do metalových ód Slovanov? Z jedného hľadiska ich hudba nebrala prudký death metalový smer. Bolo to o veľa tvrdšie, ráznejšie a živšie. Musím povedať, že by bola z tejto kapely parádna death metalová úderka s jemným odbočením do black metalu (aj škriekanie mu celkom ide). Avšak vytratilo sa frázovanie a hlavne zrozumiteľnosť, rozumel som snáď len refrénom v skladbách „V ríši vlkov“ či v záverečnej „Mor ho!“ a pár predslovom. Inak ich hudba má parádny ťah na bránu, svojskú melodiku a dokonca vám Hirax pred vystúpením predvedie aj striptíz (teda prezlečenie sa do tuniky s logom „kolovratu“). A to sa oplatí! Ľudí si ich hudba našla tiež a pred pódiom to začalo riadne žiť. Došlo aj na dve sľubované novinky, z ktorých ma prvá upútala svojou melodikou, ale aj silou a driveom (za názov sa ospravedlňujem). Čoskoro sa chlapci poberú do Zvolenskej Slatiny ku pánovi Grapowovi nahrať nový album. Január bude v znamení pohanských metalových tónov!

WP_20150912_023V slovenskom metalovom podsvetí sa klebetí o nových elégiách od Trenčanov DEPRESY. Tento svieži vietor by som náramne privítal s otvorenou náručou, keďže mi ich posledné vystúpenie na Gothoome prišlo až nasilu, bez chuti a zápachu, a hlavne nudné. Prvé tóny mi hneď navodili lepšiu náladu. Konečne to malo poriadne grády, silu a drvivosť, na akej táto kapela stavala. Celé okorenené melodikou a až teatrálnym vokálnym prevedením. Neviem, či je to tým, že sa predsa len niečo nové chystá (tónu sme sa nedočkali), ale ako keby nabrali druhý dych a opäť to poriadne kovovo iskrilo. Takže nám neostáva nič iné, len dúfať, že klebety sa stanú skutočnosťou.

WP_20150912_033Čas sa nám veľmi posunul a tak bez zbytočných rečí prišli túto vydarenú akciu zaklincovať Česi NAHUM. Prečo vydarenú? Pretože tu bola hlava na hlave. Hranica 200 kusov bola na spadnutie. Pred vystúpením Ostravčanov to pri prvej piesni vyzeralo, že únava predsa len dopadla na ľudí, no stačilo chvíľku počkať a zrazu sme tu mali najdravejší kotol akcie. Moshpit sa točil na plné obrátky, ľudia skákali z pódia, dokonca aj pár dievčat a každý ich náruživo chytal (aby náhodou nespadli). Za biciu súpravu zasadol domáci drvič bubnov – Tomáš z REVENGE DIVISION a musím povedať, že poriadne to nabúchal. Neviem, či je to jeho pričinením, ale nové skladby znejú prudšie, tvrdšie, ráznejšie a riffovejšie. Na maznanie nebude čas! Môžeme ich označiť za nasratú thrash metalovú kapelu, ktorá rada koketuje s death metalom. Oddnes začína aj nahrávanie nového albumu. Čas si poriadne vyčistiť uši!

Prvotriedna akcia, kapely dali zo seba, čo vládali. RAMCHAT, musím povedať, že stúpli aspoň o ligu vyššie oproti minulému roku (dokonca ani Hirax už nedáva falošné backing vokály). DEPRESY opäť dostali chuť hrať, EMPYRION už pečie nové veci a NAHUM nabral riadne grády. Ľudí prišlo nad očakávania, keby sa robila akcia s týmto line-upom napr. v Košiciach, tak by návštevnosť klesla desaťnásobne. Chválim všetky zastúpené sily, predsa to niekedy s metalom nevyzerá až tak zle a dokonca ani na detičky v nemocnici sa nezabudne.

Ospravedlňujem sa za fotky. Môj mobil robil, čo vedel.

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj