Report – MARDUK, SVART CROWN + supports, 9. október 2015, Bar-Rock-o, Třinec

mmŠvédska škola black metalu je značne odlišná od nórskej. Či už si zoberieme DARK FUNERAL alebo MARDUK (v tomto prípade sa budeme baviť o druhej možnosti), nájdeme poznávacie znaky pre túto podobu. Švédi sa viac zameriavajú na drvivosť gitarových partov, intenzívne a dravé tempá, silu a nekompromisnosť ako tank, satanistickú auru vymenili za vojenskú (teda novšia tvorba) a celkovo vládnu ničivou silou. Nedávne vystúpenie na Brutal Assaulte mi riadne prevetralo sluchovody a potvrdilo mi ich neuveriteľnú čiernu moc. Turné k novému albumu sa nakoniec obišlo bez našej republiky, tak som musel vziať nohy na plecia a vybrať sa do Třinca, do pre mňa neznámeho podniku Bar-Rock-o. Spoločnosť im robila až štvorica kapiel – CVINGER zo Slovinska, thrasheri BIO-CANCER z Grécka, blackeri CREST OF DARKNESS z Nórska a najzaujímavejší mi prišli SVART CROWN z Francúzska. Natankovali sme auto a hor sa za hranice!

WP_20151009_006Čo čert nechcel (v tomto prípade ani samotný Satan), pred Čadcou nastala dopravná nehoda, vďaka ktorej sme uviazli dobré dve hodiny v zápche plnej kamiónov. Keď sa nám z nej už podarilo dostať, prichádzame do klubu až počas setu CREST OF DARKNESS. Už samotný klub mi prišiel zaujímavý, bol rozdelený do dvoch častí – v prvej nájdeme veľký priestor, pivnú a inú socializáciu a druhá, pre nás podstatná časť, obsahuje dosť veľký plac s pódiom pripomínajúcim divadlo, resp. malú scénu v divadelnej terminológii. Teatrálne vystúpenie predvádzali aj Nóri. Spevák a mentor kapely mal na sebe odrodu čarodejného plášťa, tvár vybielenú a z úst tiekla krv. U väčšiny týchto kapiel je viac imidžu ako muziky, čo tu platí tak na polovicu. Hudobne to bol klasický nórsky black metal so všetkým dobrým aj zlým, akurát to bolo okorenené elektronicky a až vesmírne znejúcimi klávesmi (space black metal?). Dokonca gitarista v polke setu vybalil sólo ako PINK FLOYD – s pískačkami a prešmyčkami. Keby sa viac zamerali na túto stránku a odpútali sa od satana, mohlo by ísť o zaujímavú „podívanú“, takto to dopadlo len z polovice.

WP_20151009_022Zaujímavou bola však nasledujúca kapela. Už fakt, že pochádzajú z Francúzka, mi napovedalo, že pôjde o niečo svojské, magické a netradičné. Presne tak to aj bolo. SVART CROWN disponuje veľmi osobitou tvárou, ako keby sme zmiešali silu a groove od GOJIRA, pridali black metalovú tajuplnosť DEATHSPELL OMEGA a k tomu ešte disharmonický a zvrátenou atmosférou nasiaknutý GORGUTS. Ťažko si to dať dokopy, no naživo to malo mystickú atmosféru, silu black/death metalu a neurotickú náladu. Pritom chalani pôsobili veľmi sympatickým a odviazaným dojmom, ich postupy a zvraty, to je prstozapletal a krkolomnosť sama o sebe. Bonus k tomu dávali aj svetlá, ktoré dodali magický efekt, keďže kapelu príjemne zakrývali, vďaka čomu ich hudba pôsobila ešte viac tajuplne. Mimoriadna a nezvyčajná dávka francúzskeho death/blacku plná neurotickej a silnej atmosféry.

WP_20151009_032Pódium sa razom zatvára pomocou divadelnej opony, až kým sa neobjavuje ujo (zrejme technik), ktorý si vyžiada tmu. Spúšťa sa intro, ktoré sa na nás valí ako hromada tankov, následne sa zvukový tank zhmotní a MARDUK spúšťa svoje drvivé tóny. Začiatok setu patrí novým veciam a to titulnej „Frontschwein“ a hopsavej „The Blond Beast“, ktoré ukazujú melodickejšiu tvár tejto švédskej mašinérie. Akonáhle sa zvrtlo kormidlo ku starším veciam ako „The Black…“ či „Slay The Nazarene“, ich absolútna ničivosť nemá medze. Škrípavé a vojnové tóny do nás narážali silou tankodrómu a rýchlosťou stíhačky, ktoré povolali do boja aj poriadny kotol. Vytvoril sa priamo pred pódiom a odzrkadľoval to, čo sa dialo na ňom (po koncerte dokonca ostalo aj pár ohnutých tyčiek, ktoré oddeľovali ľudí od pódia). Mortuus pôsobí náramne charizmaticky a jeho vokál má riadnu silu, čím ešte pridával väčšie grády už i tak vražednej energii. Skazonosnosť nemala pauzu do konca vystúpenia. Vytlieskaný prídavok padol na úrodnú pôdu v podobe skladby „Panzer Division Marduk“, pri ktorej som sa ani ja neudržal a nechal som sa pohltiť kotlom. Jediné mínus koncertu prišlo následne, keď sme očakávali „Baptism by fire“, ale už sme sa nedočkali ani tónu navyše. MARDUK ukázali, že ich sila je ešte viac ničivejšia naživo a v klube tento element vystúpil na najvyššiu úroveň. Dúfam, že ich čoskoro privítame aj u nás a príde na nich toľko ľudí, koľko sa nazbieralo v Třinci (okolo 250)!

Fotky berte ako ilustračné, keďže môj mobil nie je na nič lepšie stavaný.

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj