Report – MINOR 666 UG day č. 2, 7. november 2015, Oldies Bar, Žilina

tMetalový a hlbokoundergroundový chlapík, Miňo (OLD, MINOR666, ex-CELLS, ex-SANATORIUM, ex-LYKANTROP), si opäť nedal pokoj a zorganizoval poriadne nadupanú akciu v „underground“ duchu. Keďže v Žiline sa v poslednej dobe v metalových kruhoch toho veľa nedeje, sú jeho akcie živou, teda po našom – smrtiacou vodou pre lokálnu scénu. Tentokrát akciu pozliepal z rôznych štýlov. Úvod koncertu patril heavy metalu v podaní domácich SCARLET WINGS, z Nitry pricestovali EMPYRION, zthrashmetalovali to FACE OF AGONY z Púchova a záver patril black metalu RAWCVLT zo Senice. Ako môžeme vidieť, akcia bola na žánre mimoriadne plodná a pestrá. Oldies sa k tomu nachádza pod povrchom Žiliny, čiže o poriadnu „undergroundovú“ akciu bolo postarané! Ako to teda prebiehalo?

swPodujatie bolo síce ohlásené na pol siedmu, ale o neoficiálnom štarte (19:00) vedel už každý. Miňo tradične svoj koncert uviedol vtipným príhovorom, kde predstavil kapely a poďakoval všetkým, čo mu s tým pomáhajú a nám fanúšikom za podporu (týmto si môžete aj vy, ktorí ste tam boli, zatlieskať). Začínalo sa zľahka, domáci SCARLET WINGS sa cítia doma v heavy metale, prevažne anglickom v období 80-tych rokov. Niektoré riffy ako keby uvarili samotní JUDAS PRIEST a vyhrávky ako z kuchyne IRON MAIDEN. O dôkladnú riffovú muziku bolo postarané, k tomu na mňa urobil dojem spevák Glorian. Chalan popri gitare zvládal zaujímavé polohy hlasu, cez uškriekané pasáže, tradičný heavy metalový spev, až po „ukvákané“ pasáže, ktoré nám môžu pripomenúť Mike Pattona (FAITH NO MORE), ak teda máme dobrú predstavivosť. Celkovo dobre uvarená hudba, akurát z receptúr od slávnejších šéfkuchárov. V strede setu potešili coverom „Children of the Grave“ od Black Sabbath, kde to posunuli do svojho štýlu a tým to vyznelo celkom sviežo. Príjemný začiatok akcie.

eJemnejších zákutí metalu bolo pre tento večer dosť. Nitrania EMYPRION nám priviezli dávku o podstatne tvrdšiu a razantnejšiu. Už píšem na túto kapelu report asi 8-krát, tak sa budem snažiť neopakovať, aj keď neviem, či je to možné. Pokiaľ teda neviete, chalani hrajú symfonicky ladený black/death s poriadnym tlakom na bránu a drvivým náporom na naše bubienky. Živé vystúpenia im túto energiu ešte pridávajú na obrátkach. Ľudia sa pomaly začali chytať a oprášili svoje vlasy. Odznelo pár piesní z „Mindshifter“ a nejaká novšia vec, no keď sa chystalo na najnovší pokrm, gitaristovi vypadla hlava (gitarová, of corpse) a set sa musel náhle prerušiť, čím sa skrátil pomaly o polovicu. Škoda, mali to našliapnuté skvelo! Novinky sa snáď dočkáme pri najbližšom stretnutí a azda čoskoro aj na nejakom nosiči, tak ich pozorne sledujte!

foaŽánrovo sa vraciame k väčším koreňom, aj keď to u FACE OF AGONY nie je celkom pravda. Vychádzajú síce z thrash metalu, ale idú na to sviežejšie a modernejšie. Koketujú skôr s americkým groove metalom a vokalista Jaro tomu dáva poriadne grády. Prešiel si skupinami ako DEMENTOR a GOD DEFAMER, čím nadobudol poriadne skúsenosti s death metalom, čo sa odzrkadľuje na jeho podaní. Má to poriadnu silu a hlavne „gule“, občas síce ide aj do tradičnejších „uškriekaných“ pasáží, no k prirovnaniu ku KREATOR to má fakt veľmi ďaleko. Chalani prišli zahrať bez basáka, čím mali plytší, ale zato ostrejší zvuk. Energia šla z „pódia“ riadne do ľudí, až to začalo riadne vrieť. Ľudia skákali z baru, kotol bol dravý ako sa patrí, miestami som mal pocit, že pohltí aj nejakého člena kapely. Dokonca došlo aj na gymnastiku a to konkrétne na súťaž v brušákoch, no usúďte, čo tí ľudia už nevymyslia. Atmosféra jak lusk, užívala si to kapela, ale aj my. Výborná dávka thrash metalu za nami. Čoskoro sa dočkáte aj recenzie na nový album „Death Blow“, tak pozorne sledujte naše stránky.

rZáver akcie patril tomu najtemnejšiemu a najčernejšiemu odvetviu nášho kovu. RAWCVLT zo Senice prinášajú black metal ako z učebníc obdobia konca 80-tych a začiatkov 90-tych rokov. Pred začiatkom si pripravili „rituálny“ stôl, kde sme mohli nájsť „kozliu lebku“, sviečky, kahance, pohár s vínom, vodné sviečky (pripomínajúce vôňu z kostola, nie preto, že by som tam chodil) a plachtu na boku s tajuplným symbolom. Do začatia sme si kúsok počkali pri stole, kým sa chalani pripravia (v našom prípade, poriadne namaľujú, no aký by to bol raw black metal bez warpaintu?). Postupne prichádza bubeník, gitarista, basák a samotný spevák, ktorý nám podáva krv (čítaj víno), ktorou sa následne oblieva. Prvým tónom predchádza intro a temnota môže začať. Hudobne ideme do garáží v Nórsku, resp. sme na návšteve u MAYHEM alebo DARKTHRONE, pri točení svojich „Deathcrush“ či „Soulside Journey“. Špinavé, temné, atmosférické a tmavo-melodické. Bez slova rúbali pieseň za piesňou, bez akéhokoľvek príhovoru, až do úplného konca, kde len zložili veci, tomu sa vraví oddanosť žánru. Niekomu možno príde ich tvorba príliš identická a ťažko rozpoznateľná, no aj v tom je svoje čaro a aura žánru. To je podobné ako vysvetľovať niekomu rôznorodosť brutal death metalu, buď tomu prepadneš, alebo nie. Každopádne výdatný a silný záver tejto mimoriadne podarenej akcie.

Miňovi sa aj druhý UG day nadmieru vydaril. Kapely zahrali metal po svojom, no každý nadštandardne dobre, ľudí sa nazbieralo až 100! Áno, aj na takúto akciu vie prísť toľko ľudí! Ostatné mestá by sa mali nechať inšpirovať a Miňovi držím palce, aby sa mu v jeho „dňoch“ darilo aj naďalej!

Fotky: Alexandra Power
Alexandra Power Art

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj