Zotrime prach! Časť druhá: Štyri ťahy jedným písmom!

Po dlhšej odmlke, vzhľadom na dosť veľkú porciu nových albumov, vám prinášam pokračovanie rubriky – Zotrime prach! Ako myšlienka vraví – „Zobrať do ruky prachovku, zapnúť magič a zmiesť z albumov navrstvený prach a predstaviť vám nahrávky, ktoré by si vaše ucho nemalo nechať ujsť.“, v tomto duchu aj pokračujeme. Vzhľadom na dlhšiu pauzu, vám dnes predstavíme rovno štyri čerstvo oprášené nahrávky. Zoberte so mnou prachovku, nalaďte uši, zapojte hifi vežu a spoločne – Zotrime prach!

let them burnLET THEM BURN – „Conqueror“ (Vlastná réžia, 2015)

Na úvod vás hneď naladím poriadnou dávkou death metalu. Chalani z Prahy, LET THEM BURN, si názov prepožičali od skladby kanadských KATAKLYSM, hudobne však smerujú oveľa viac späť. Práchnivé, zahĺbené riffy, ťahavé melódie, občas až koketovanie s black metalovou atmosférou (hlavne titulná „Conqueror“), pochmúrne či nasraté tempá. Stará škola toho najhrubšieho zrna!

Postupy vykopané až zo začiatku 90-tych rokov, občas lopatou zahĺbil až do konca 80-tych. Hlavne striedanie pomalej, zamračenej nálady, ktorá má až záhrobnú atmosféru s ráznou, no skazenou tvárou – práchnivý znak starej školy death metalu. Vokál znie ako keby zrel dobrých šesť stôp pod zemou (dobrých dvadsať rokov). Zlo, zahlbenosť, hniloba, občas mi to pripomína až starú školu – death/doom metalu. Zvukovo nevykračujú zo svojho smeru ani o centimeter vyššie. Gitary poriadne zahĺbené, riffy ostré, basa v pozadí dotvára atmosféru a vokál ide ruka v ruke s celým smrtiacim orchestrom. Starobylosť po každej stránke.

Otázka teda zostáva – „Baví ma počúvať dávno pochované postupy, alebo túžim po niečom novom?“. Ak si odpoviete akokoľvek, ich hrobivosť, pravoverné melódie, či zachmúrenú atmosféru nedokážete ignorovať. Samozrejme, ak vaše srdce bije pre prvú variantu, tak ste na správnej adrese!

Hodnotenie 8,5/10

Linky na kapelu:
http://bandzone.cz/letthemburn
https://www.facebook.com/LET-THEM-BURN-142373339288650/

crouchCROUCH – „Warning Shot“ (Vlastná réžia, 2014)

Čas nabrať iný kurz. Od temných zákutí metalu sa presunieme na slnečné pobrežie New Yorku. Chalani z Brna znejú ako keby poskakovali po pódiách a drvili hardcore práve typický pre túto scénu. Či už vás hneď napadne SICK OF IT ALL či MADBALL alebo AGNOSTIC FRONT, stále budete mať pravdu. Je to svižné, energické a skákajúce ako z dielne ich hudobných otcov.

Oproti svojim koreňom viac stavili na moderný zvuk, smerujúci až ku metalovému vyzneniu. Drvivé a upraskané gitary, rázna basa, dopredu bijúce bicie a štipľavý vokál, spolu s výživným zvukom, robia z týchto chalanov celkom slušnú variáciu NY hardcoru na český spôsob.

Vokály nám diktujú priamo do tváre, zbory v pozadí tomu pritakávajú, aby nám bolo jasné, že ide o reč ulice. Ich devízou je dostať dav do varu. Skoky, otočky, poriadny moshpit či skokani z pódia. To priam srší z nahrávky. Stačí mi zavrieť oči a som zrazu v malom klube, kde to poriadne vrie. Okrem toho, majú cit pre „do uši bijúce“ melódie. Keď to priradíme ku rezkému tempu, tak je o zábavu postarané.

Energiou nadrogovaní CROUCH svojím debutom dávajú najavo, že česká hardcorová scéna s nimi musí rátať všetkými desiatimi. Poskakujúce rytmy, živelná dávka eufórie z hrania, drsný lyrický odkaz a priama reč do vašich uší. Dámy a páni – NYHC v českom preklade!

Hodnotenie: 8/10

Linky na kapelu:
http://bandzone.cz/crouch
https://www.facebook.com/Crouch-126807464051568/

poppyPOPPY SEED GRINDER – Promo ´14 (Vlastné náklady, 2014)

Kormidlom zatiahneme späť a vraciame sa opäť do death metalových vôd. Pod vrstvou prachu som objavil „promáč“ od českých POPPY SEED GRINDER. Ako sa nám predstavili v roku 2014? Pomerne rázne, drzo a nevychádzajúci ani o krok zo svojej cesty.

CANNIBAL CORPSE je stále silno nasiaknutý v ich death metale. Či už postupmi, alebo drzosťou ako nám predať jednotlivé smrtiace riffy hlboko do uší. Okrem tradičných riffov a nadupaných temp, nájdeme aj technické vychytávky, či poriadne zhutnenie tempa (príznačné pre old school slamming), predovšetkým v druhej skladbe „Going Through“.

Po zvukovej stránke môžeme zdvihnúť palec nad kopákmi, ktoré sú príliš za hranicou ľudskosti. Idú veľmi strojovou a neprirodzenou cestou. Zato gitary majú poriadne výživný potenciál. Vokál strieda dva potoky. V jednom ide o rýchlejší a výrečnejší growling, druhý zase zahrabe poriadne do chrapľavých hĺbok.

Necelá desať minútová porcia nám predstavuje, ako vyzerali POPPY SEED GRINDER v roku 2014. Môžeme započuť drvivé tempá, dráždivé riffy, poriadny mohutný vokál, či rýchly a agresívny growling. Tí, čo ich sledujete do dnešná dňa, viete o tom už dávno.

Hodnotenie: 7/10

Linky na kapelu:
http://bandzone.cz/poppyseedgrinder
https://www.facebook.com/PoppySeedGrinder/

vortex coverVORTEX UNIT – „Nec Plus Ultra“ (Gothoom Productions, 2014)

Na koniec sa pozrieme aj na jednu slovenskú nahrávku, ktorá ešte uzrelo svetlo sveta v roku 2014. Gothoom vydal prvé EP kapely VORTEX UNIT, zvesti hovorili o symfonickej podobe black metalu. Skutočný výsledok?

Modernou ovplyvnený black metal, niekedy až s „heavy metalovými“ riffmi, preplnený symfonickými aranžmánmi a výškovým (sirénskym) ženským spevom. Melódie na každom rohu, symfonické pasáže všade vôkol, niekedy až nasilu vsunuté, kde by vystačila gitarová linka („Gnosis“). Niekedy to pôsobí dosť rušivo, inokedy tomu pomôže nájsť cestu zaujímavosti. Treba vedieť, kedy pritlačiť a kedy proste nechať plynúť.

Mužský drsný vokál, nachádzajúci sa v strede na ceste z heavy metalu do black metalu, vyplní charizmou svoje nedostatky. Nežnejšia stránka vokálnej sekcie je dosť diskutabilná záležitosť. Pre mňa je to skôr rušivý prvok hudby, ktorý zbytočne „zjemňuje“ hudbu a vytvára dojem krehkosti a pritom by som skôr chcel opak.

Záverečná (bonusová) „Poser Non-Plus Ultra“ je ako vystrihnutá zo stredného obdobia SATYRICON. Zbytočný odklon z ich vyšliapanej cesty, alebo ide len „nezáväzný“ bonbónik na koniec? To už nechám na každom z vás. Každopádne ide o nádejnú vec do budúcnosti, trochu sa treba pohrať s aranžmánmi, nebrať všetko a hlavne nie všade a robiť to s citom a rozumom. Keď sa to vycibrí, hneď to bude mať inú príchuť.

Hodnotenie: 6/10

Linky na kapelu:
http://bandzone.cz/vortexunit
https://www.facebook.com/vortexunitsk/

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj