26.3. SCHLOSS TEGAL + rbnx + MAGADAN + PORENUT + 900piesek + 777 BABALON + NOCNI PROVOZ + SVJATOGOR

” Boh je mŕtvy ” (F.Nietzsche) – toto sú slová ktoré vystihujú tento deň a najmä jeho obskúrne atmosférické zakončenie v bratislavskom klube Fuga.
V1

Zatiaľ čo ľudia podrobení  tisícročnými dogmami pálili sviečky a pripomínali si smrť Krista a jeho zostúpenie do pekla, my sme ” pálili naše duše ” (podaktorí aj sluchovody) a zostupovali do temných kútov mysle, transformovaných do chladných slov, mohutných dizonantných frekvencií a premietaním videí rôzneho druhu, ktoré boli akousi projekciou samoty, ničoty bytia, či niekedy poukázaním na utrpenie ľudí a vydania sa na ponurú púť….

 

Akcia rozhodne nebola pre ľudí, ktorí sú otvorení iba konvenčnej hudbe. Tento večer bol dedikovaní atmosfére a tím, čo majú chuť sa do nej ponoriť, možno občas nechápať ( môj prípad ) a inač užiť si večer iného charakteru než bežný koncert.

 

Celý večer na mňa vplýval celistvo – o to viac, že hneď pri vstupe do útrob Fugy začínala obrazová výstava Svjatogora. Bola to prehliadka jeho temných diel pre undergroundovú scénu, z ktorých spomeniem moje najoblúbenejšie : Art ku albumu “TheAntagonist” od kapely “Nevaloth”.
Svjatogora sme zároveň mohli aj vidieť hrať s dvoma zoskupeniami tento večer. A to s “777 Babalon” a “Porenut” na poste bubeníka. V skutku talentovaný to človek.

Celkovo bolo 6 vystúpení z ktorých som mal možnosť zhliadnúť prvých 5.
Nebudem sa venovať jednotlivým aktom, pretože akcia mala ucelené smerovanie a to som popísal v riadkoch vyššie. Skorej spomeniem iba určité postrehy z tohto večera.

 

Začal by som asi spomenutím, že hoci sa akcia niesla v duchu elektronickej hudby, tak predsa jedna kapela nám ponúkla inštrumentálny black metal a to v naozaj v rýdzej forme. Kapela Porenut predviedla dobré vystúpenie z ktorého ma iba zamrzela absencia basgitarovej linky asi pri polovici skladieb. To ale bolo vynahradené surovosťou tohto “čierneho kovu”, ktorý bol hlavne našlapnutý vďaka linke bicích, ktoré sa mi naozaj páčili.
Ak by som mal vybrať to najobskúrnejšie z tohto večera, tak rozhodne by to bolo vystúpenie 777 BABALON + 900PIESEK…  Chalani ponúkli vizuálnu projekciu, ktorá mohla prísť nezainteresovaným zvláštna, avšak sa jednalo o premietanie hororovej hry vytiahnutej z “deep-webu”, v ktorej beháte v temných uličkách ( esencia klaustrofóbie +) a sú vám neočakávane premietané obrazy zneužitých / zavraždených ľudí. Pri uvedomení si tejto skutočnosti, atmosféra nabrala nové a desivejšie rozmery. Ak to niekoho zaujíma viac, tak hra sa volá “Sad Satan” (https://en.wikipedia.org/wiki/Sad_Satan ) . Musím vypichnúť moment, keď do tohto rituálu vstúpili bicie a celok ktorý z toho vznikol, bol absolútne mrazivý. Rozhodne najobskúrnejšie vystúpenie celého večera.
Zvyšné akty mi prišli už veľmi podobné a nie až tak strávitelné, teda okrem zoskupenia Magadan, kde bol dunivý elektronický kolos doplnený o vokálnu linku – tie umocňovali celkovú atmosféru.

 

Musím sa priznať, že niekedy som sa strácal a nevedel som pochopiť,, čo má byť divákom / poslucháčom odovzdané… ale možno som len silou mocou chcel vidieť niečo viac za celkom. Ľudia čo mali chuť na “výlet bez slnečných lúčov”, si prišli na to svoje.

 

Už iba malý dodatok – ak máte radi temnú atmosféru, tak rozhodne neprehliadnite Hradby samoty (https://www.facebook.com/Hradby-Samoty-230307297058091/?fref=ts)

Avatar photo

Autor: Vaco

Zdieľaj