Recenzia – GOHOLOR – „In Saeculis Obscuris“ (Symbol Of Domination Prod./Schattenkult Produktionen, 2016)

goholor - coverZamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo niektoré žánre priam prekypujú kapelami a o iných ledva nájdeš informáciu? Pozrime sa nato slovenským metrom. Žánre rýdzich hodnôt, ako death metal, grindcore, black metal či doom metal a melodické sekcie, ponúkajú celkom pestrú paletu kapiel. Prevažne death metal. Naše končiny ponúkajú úrodnú a plodnú pôdu pre tento žáner, aj keď tomu fanúšikovia na koncertoch veľmi nenasvedčujú. Taktiež, ak máš doma prehrávač na kazety (MC), tak sa k black metalovým nahrávkam dostaneš pomerne ľahko. Samozrejme, ak vieš, kde máš hľadať. Keď začneme ohýbať žánre na rôzne strany, napríklad – slamming brutal death, technický death metal alebo depressive black, či post-black, tak nám tých kapiel podstatne ubudne. Ak však zájdeme na samotné dno, tak sme radi, že nájdeme jednu kapelu. Človek, ktorý si fakt nájde toľko času, aby prehrabal aj takéto hlboké vody nášho UG, berie kapelu ako svoj poklad a vzácnosť, čím sa zároveň aj odlišuje od bežného konzumného „fanúšika“. Najlepšie jedlo vždy neprichádza na striebornom podnose!

Litre potu a driny prichádzajú ako predzvesť kapele GOHOLOR. Pot netiekol len kapele z čela pri tvorbe materiálu, ale aj fanúšikovi, kým sa k nej dostal. To ešte nehovorím o tom, koľko poslucháč vypotí energie počas počúvania. Neviem, či som sa niekedy stretol s tak ráznym, priamym a agresívnym nátlakom na uši počas tak krátkej doby (určite nie v rámci našej krajiny). EP s názvom „In Saeculis Obscuris“ zosobňuje krvilačnú jazdu plnú vnútornej temnoty a neuchopiteľnej agresie.

goholor - ludiaPrv, ako sa pozrieme na ich hudobné prevedenie, musíme mať jasno v tom, že black/death nie je to isté ako death/black. Prvú variantu zastrešujú prevažne blackové kapely, aj po lyrickej stránke, ktoré si od death metalu prepožičali nejaké tempo alebo riffy. Najlepším príkladom je BELPHEGOR. Keď hovoríme o death/blacku, musíme zájsť hlboko do histórie ku koreňom temnôt ako INCANTATION či IMMOLATION, ktorí death metal previedli na temnú stránku a vytvorili z neho veľmi zlostnú a intenzívnu hudbu plnú tém, ktoré naháňajú hrôzu. V dnešnej dobe v tomto duchu hrajú DEAD CONGREGATION či GRAVE MIASMA. V rámci našej krajiny, majú k tomu najbližšie INFER. Podobne aj naši GOHOLOR vytvárajú uprostred krutých death metalových témp tajuplnú a tiesnivú atmosféru (tu je to najväčšie načuchnutie k black metalu), ktorá skrýva v sebe zdesenie a zlo.

Vokálne sa tiež nebránia temnoty, priam naopak, hrdo ju šíria ďalej. Ústredným motor je hlboký, potemnený, až miestami rituálny growl, ktorý nesie v sebe strašnú tajuplnú silu. Sekundujú mu uštipačné a zlovestné škrekoty v duchu čierneho kovu. Obidve vokálne elementy sa medzi sebou prepájajú a pôsobia náramne ucelene, vďaka čomu, ich hudba naberá viac na atmosfére, ale aj na celkovej údernosti.

Veľa našich kapiel znejú ako „slovenské“, pri niektorých je to plus, u niektorých pravý opak. Pri GOHOLOR to vôbec neplatí. Už len samotným žánrom nás odvedú na sever, alebo rovno za veľkú mláku. Tomu nasvedčuje aj zvuková stránka, ktorá je vymakaná (na pomery prvého EP priam až výnimočne). Gitary sú ako stavané pre tento žáner – potemnelé, mohutné, intenzívne, zároveň však hlboké a na prvé počutie neodhalia všetko, čo v skutočnosti predstavujú. Bicia formácia drtí jedno kruté tempo za druhým a pritom neruší riffy ani celkovú plynulosť hudby, skôr je jej motorom. Vokálna stránka je kúsoček vyššie ako zvyšok, čo však len hrá do kariet Michalovčanom a tým vás úplne pohltia. Ako klinec na rakve pôsobí veľmi mystický cover, ktorý vás zavedie k neidentifikovateľnému obratu, ktorého ste vlastne už svedkom od prvého zapnutia albumu.

Už dlho sa mi nestalo, že hneď prvé EP od novej kapely a ku tomu z našich končín, prinesie tak dospelú, ucelenú a jasnú víziu o zlovestnej hudbe. Postačí im úplne šestnásť minút nato, aby vás rozsekali na kašu a pritom zatemnili vaše duše tým najstarším zlom! Neostáva Vám nič iné, len sa nechať pohltiť.

Hodnotenie: 9/10

Linky na kapelu:
http://goholor1.bandcamp.com/releases
https://www.facebook.com/Goholor-1580773882183906/

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj