Recenzia – LAID TO WASTE – Counterattack (2015, Support Underground)

Na začiatok trocha všeobecného infa ku kapele. LAID TO WASTE sú štyria chlapíci z Plzne, ktorí sa venujú trash/speed metalu ako vystrihnutému z 80tych rokov. Na konte majú zdá sa už aj nejaké to živé  vystupovanie a „Counterattack“ je debutový full length počin tejto kapely. Predtým sa ešte stihli ukázať na EP-čku z 2011, ktoré sa dá vypočuť na ich bandzone. Dosť bolo teórie, poďme si pustiť novinku!

„Counterattack“ otvára inštrumentálka „Instru-mental“ a že je to hneď jazda. Veľmi silný začiatok albumu, kde Vám ani jeden moment nedá vydýchnuť a ja sa zamýšľam, prečo som už dlho nepočul inštrumentálne skladby. Kedysi veľká súčasť metalových albumov sa zdá sa vytratila a práve LAID TO WASTE mi pripomenuli, aká to vie byť sranda. Nekompromisné.

Práve nekompromisnosť je slovo, ktorým by som opísal asi celý album. Chalanom to neskutočne šlape a veľkým plusom kapely je skvelá práca s dynamikou skladieb. Našlapané slohy, zapamätateľné refrény, pomalšie hutnejšie prechody a zbesilé sóla. Máte radi „Kill´em All“ od METALLICY? Alebo prvé albumy kapiel ako MEGADETH alebo PANTERY (v jej speed metalovom období)? Baví Vás nová  vlna thrash metalu? LAID TO WASTE majú takýto thrash zmáknutý na jednotku.

Možno riskujem až prehnaný ego boost, ale najlepšou zložkou albumu sú gitary. Za toto tvrdenie sa ospravedľňujem bubeníkovi a basgitaristovi ak to budete náhodou čítať , je mi jasné že gitaristi už majú určite dosť veľké ego. Teraz ale bez srandy, mnohé riffy tu naozaj vyčnievajú, námatkovo spomeniem napríklad ústredný riff skladby „Counterattack“. Kto ma pozná vie, že prakticky už neviem vystáť klasické metalové sóla. Česť výnimkám, ktorou je v tomto prípade aj LAID TO WASTE. Až sa mi tomu nechce veriť.

Správny metalový album však nemôže klapať bez dobrého bubeníka a chlapíkovi tejto kapely ten thrash zdá sa naozaj koluje v žilach. Neúprosne tlačí skladby vpred v zbesilých rýchlostiach a popritom nešetrí veľmi vkusnými prechodmi. Skladba „Moshed To Death“ pre mňa fungovala prakticky iba vďaka bicím. V budúcnosti ale dúfam, že kapela dá väčší priestor basgitare, pretože tento nastroj asi najmenej vytŕča na celom albume. Svoju prácu si basgitarista splnil dobre, frekvencie ktoré tam majú byť tam sú ale osobne by sa mi páčilo trocha viac práce s týmto elementom.

Posledná zložka, ktorej sa musím povenovať sú vokály. Spev na „Counterattack“ je… dobrý. Čo je trocha škoda, lebo spevák sa vie do toho oprieť, niektoré pokriky a aj pasáže sú výborne ale väčšinu času je jeho vokál držaný akoby na úzde. Viac afektu, preháňajte ľudia! A kľudne aj viac druhého speváka, v „Oldschool Nostalgia“ im to fakt dobre funguje.

Vďaka správnej stopáži a dobrému zvuku je „Counterattack“ naozaj sympatickým thrashovým počinom, ktorý určite poteší každého kto uznáva old school thrash a kapely ako MUNICIPAL WASTE alebo GAMA BOMB. Asi jediným naozaj výrazným mínusom sú pre mňa texty. Klasické párty thrash a sociálne témy bez nejakej výnimočnej invencie a s momentmi, prí ktorých som sa musel usmiať (rým „We don´t give a fuck“ a „So shut the fuck up“ je proste zlato). Na druhej strane, tento typ thrashu bol vždy tak trocha cheesy, takže určite Vás to nemusí odradiť. Uvidíme čo kapela ukuchtí nabudúce, dúfam že otáčky pôjdu ešte vyššie.

7,5/10

laid_to_waste_web_1

Avatar photo

Autor: Sarkast

Zdieľaj