Report – Nero di Marte – Dyshrythmia – Psycroptic – Gorguts, Bratislava, Randal Club, 12.4.2016

Gorguts0002Gorguts sa pred dvoma rokmi v Bratislave predviedli vo veľkom štýle ako support Death (DTA). Tento rok prišli do nášho mesta ako hlavní headlineri, aby nám predstavili svoje nové EP s názvom Pleiades´ Dust. Novinky zo svojej tvorby však predviedli aj ďalšie kapely tohto večera. Na úvod sa musím priznať, že tento report sa mi píše vskutku ťažko, nakoľko všetky skupiny večera predviedli podľa môjho názoru skvelé výkony. Celé toto podujatie bolo pre mňa úžasným hudobným zážitkom a atmosféra koncertu presne zodpovedala hudbe a zostave koncertu. Skvelo namiešaný „kokteil“ kapiel. Obrovská pochvala patrí tiež organizátorom, Obscure Promotion. Koncert začal takmer na minútu presne, všetky hracie časy boli dodržané, organizácia ako sa na zabehnutú agentúru patrí! Ďalšou doménou tejto akcie bol podľa mňa aj zvuk, ktorý bol myslím pri všetkých kapelách dobrý a po skončení koncertu mi dokonca nepískalo v ušiach dva dni po ňom. Za dobré nazvučenie hovorí aj to, že drvivá väčšina piesní znela ako zo štúdiových nahrávok. V neposlednom rade však musím čitateľov upozorniť, že tento report bude aj jemne subjektívny, pretože dané skupiny patria medzi mojich obľúbencov a tým pádom môžem ich hudbu vnímať tendenčne. Avšak, dosť bolo chvály, treba napísať, ako vlastne večer prebiehal.
Gorguts0004
Ako som už písala vyššie, takmer na minútu presne o 19:40 sa postavili ako prvá skupina, Taliani – Nero di Marte, v štvorčlennej zostave. Spustili na nás svoje pomalé valivé melódie, plné mólových akordov a ťahavého, takmer čistého vokálu za doprovodu presných bicích. Svojim štýlom mi pripomínali napr. trochu Gojiru a skupiny tohto razenia. Ich melancholická hudba nás (teda minimálne mňa) pripravila na vlnu, ktorou sa mal tento koncert s výnimkou Psycroptic uberať. Ako prvá kapela navodzujúca celkovú atmosféru si úlohu splnili na sto percent. Akosi som nepostrehla nejaké výrazné chybičky krásy, no oproti ďalším skupinám sa mi zdali byť „najslabší“, v tom zmysle, že kvalita nasledujúcich kapiel sa už len zlepšovala.
Gorguts0089
Nasiaknutí ťaživou, trochu depresívnou náladou sa po veľmi krátkej pauze (max. 15 minút) dostavili druhí v poradí, kolegovia Gorguts, resp. bočný projekt basáka – Kanaďania Dyshrythmia. Ako napovedá samotný názov, vyznačujú sa disrytmiou. Na pódium prišli bez slova a pri takmer úplnej mlčanlivosti zostali až do konca svojho setu, ktorý trval vyše pol hodiny. Títo páni sú charakteristickí tým, že hrajú len inštrumentálnu hudbu a hudobníci sú to samozrejme excelentní. Je to hudba oplývajúca rôznymi melódiami, na ktoré je potrebné mať určitú „náladu“, je to kompozične náročná hudba, ktorá nezapasuje širším masám. Vnímam ju ako dosť okrajový, no za to osobitý produkt na metalovej scéne. Musím sa priznať , že sa niekedy sama strácam v ich nápadoch. Podobne ako pri Neo di Marte sa ich hudobné podanie vyznačuje ťaživými, no ešte o stupeň technicky náročnejšími skladbami.
Gorguts0090
Opäť krátka pauza a na pódium prichádzajú Austrálčania Psycroptic, aby rozpútali inferno so svojím technickým death metalom v mrazivo rýchlych tempách. Aké bolo naše prekvapenie, keď sme zistili, že za mikrofónom toto turné s Psycroptic ťahá súčasný spevák Origin (Jason Keyser). V Psycroptic-u však využíva trochu iný vokál ako v Origin, čo svedčí o jeho flexibilite a speváckom talente. Opäť len poznamenám, že koncert bol odohratý excelentne! To nasadenie a energia, ktorú dali do vystúpenia bol zážitok a zároveň títo páni oživili niektorých pomaly zaspávajúcich účastníkov koncertu (aj keď pri nich by ožila asi aj mŕtvola hehe). Čo sa týka štruktúry piesní, išlo aj o staršie kúsky ako napríklad Ob(servant), či o mladšie z albumu Psycroptic. Po ich sete nasledovala trochu dlhšia pauza, nie však viac ako 20 minút a na pódiu sa už vynímal charizmatický Lucas so svojou „partiou“ – Gorguts.
psy
Pódium sa ponorilo do šera a spustili sa prvé tóny. Po odohraní dvoch piesní z posledného albumu – Colored Sands, nastalo v radoch fanúšikov napätie (aspoň tak som to vnímala), pretože Lucas ohlásil, že nám idú zahrať zo svojho nového EP. Bola to kompozične podľa mňa dosť náročná skladba, ktorú si budem musieť ešte pustiť doma v pokoji a poriadne ju rozanalyzovať. Myslím si, že každý jeden tón má svoju váhu a bol dobre premyslený, niekoľko krát konzultovaný s jednotlivými spoluhráčmi. Čo ma vždy doslova šokuje na Gorguts je, že je to jedna z mála extrémnych progresívnych death metalových kapiel (minimálne ma teraz pri písaní žiadna iná nenapadá, takže sa ospravedlňujem), ktorá pracuje aj s tzv. piano – forte, alebo inak povedané striedaním „hlučnosti“. Na skladbe z nového EP to bolo podľa mňa veľmi citeľné. Lucas mi miestami pripadal ako dirigent. Po odprezentovaní najnovšieho materiálu sme sa presunuli do dôb dávnejších počinov tejto kapely. Na záver sa s nami Gorguts rozlúčili s piesňou Obscura z albumu s rovnomenným názvom, ktorá myslím mnohých potešila.
Jediné čo mi zostáva konštatovať, že po tomto koncerte som zostala ešte aj nasledujúce dni ako „obarená“. Pre mňa to bol jeden z najlepších hudobných zážitkov za poslednú dobu, v podstate som ani iné nečakala.
Gorguts0285

Za fotografie ďakujeme Martinovi Mayerovi.

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj