Report (štvrtok) – GOTHOOM OPEN AIR FEST 7 – 21.7. – 23.7.2016 – Ostrý Grúň

Gothoom web (7)Gothoom open air festival otvoril svoje brány po siedmy krát vo štvrtok 21.7.2016 Black metal dňom. Pripadá mi až neuveriteľné, akou cestou prešiel tento festival, ktorý stále nestratil svoju tvár a pohodu. Po druhý krát sme nasledujúce tri dni trávili v nádhernom prostredí Ostrého Grúňa, takmer stále bez signálu, no mnohým to určite vôbec neprekážalo, keďže bolo o čom rozprávať. V minulom roku som žiaľ nemala možnosť festival navštíviť, bola som preto príjemne prekvapená areálom. Veľmi pekne prostredie obklopené lesom, dostatok priestoru pred pódiom, v stredných radách aj po bokoch. Škoda, že sa festival bude na budúci rok sťahovať. Okrem zlého mobilného signálu nemal pre mňa z pozície diváka a návštevníka žiadnu chybu. Počasie nám tento rok tiež prialo. Štvrtkové ráno ma v hlavnom meste uvítalo slnečnými lúčmi, ktoré zotrvali až do večera. Na tohtoročný Black metal day bol naplánovaný vyvážený a zaujímavý program. Headlinerom a najväčším lákadlom pre mnohých fanúšikov bol určite Marduk, no v programe figurovali aj ďalšie pozoruhodné zoskupenia.
Gothoom web (9)

V čase keď som prichádzala, už areál festivalu okupovalo množstvo ľudí. Dorazila som na začiatku vystúpenia otváracej domácej kapely zo Zvolena – Nevaloth. Časť ich setu som žiaľ strávila vybaľovaním, no to čo som videla ma celkom prekvapilo. Chalani hrajú zmes progresívneho atmosférického black metalu. Zvukovo to bol asi ich najlepší koncert, veľké pódium im dobre sadlo, snáď lepšie ako klub. Jediné, čo mi občas pripadalo menej výrazné bol vokál. V každom prípade to bol zvukovo najlepší koncert Nevaloth, vynikli všetky aspekty ich pomerne komplikovanej hudby. Keďže posledný album Nevaloth vyšiel v roku 2013, hralo sa hlavne z The Antagonist, čo to zo starších vecí, no zahrali nám aj jednu novú pieseň, nazvanú Epitaph (ak som ten názov dobre zachytila). Úvod ako má byť, aj napriek slnečným lúčom malo vystúpenie týchto chalanov atmosféru a celkom početný zástup aj v diváckych radov.
Gothoom web (26)
V programe nasledujú pekelníci z Košíc – Infer. Pre mňa je Infer stelesnením neúprosne rýchlych bicích, ktoré sú snáď na každej nahrávke veľmi dominantné, charakteristické. Oproti nasledujúcemu Inferno sa veľmi s image nehrajú a tak na seba upútajú skôr hudbou. Tento krát im žičil aj zvuk, ktorý je pre mňa pri nich základ, nie vždy som bola v minulosti spokojná. Počas svojho setu nám zahrali napr. skladby zo staršieho Anti-human, či pieseň Vengeance. Všetko bolo ako má byť, pekelné, asi jedno z najlepších vystúpení Infer aké som zažila. Táto kapela má však aj svoju tienistú stránku a tak ako sú Infer dobrí hudobníci, dojmy z hudby môže pokaziť jeden z členov. Je zbytočne rozpitvávať ďalšie detaily, ale názor si mohli urobiť všetci, ktorí zažili jeho piatkové rošambo.
Gothoom web (45)
Aby toho pekla nebolo málo, prečo nepriliať do kotla. Inferno som naposledy videla na Gothoome 2014, kedy sa po ich koncerte strhlo doslova inferno. Opäť sa teda zjavujú na pódiu v čiernych rúchach, s dominantným spevákom potretým „krvou“, aby nám odohrali svoj „Oltář Zvrhlosti“(Altar of Perversity). „V Slzách Krve“, pozerám ich set, zdá sa mi, ako keby som bola späť na Gothoome 2014, slnko začína pomaly ustupovať a Inferno dohráva v tieni. Kapela si zachováva svoj rokmi overený štandard black metalovej hordy.

Slnko nám pomaly naozaj zachádza, keď sa v posledných lúčoch objavujú Harakiri for the sky pochádzajúci z Rakúska. Priznám sa, že to bola jedna zo skupín tohto večera, na ktorú som bola zvedavá. Ich atmosféricky black metal zmiešaný s post rockom sa veľmi dobre počúva na nahrávkach a rovnako som bola spokojná aj so živým vystúpením.Gothoom web (58) S ubúdajúcimi svetelnými lúčmi to bola výborná predohra pred Bölzerom. Harakiri for the sky majú svoje piesne pomerne dlhé, čiže hovorím o ôsmych až desiatich minútach, dokopy nám tak odohrali asi šesť piesní z najnovšieho albumu III: Trauma (Calling the rain napr.), albumu Aokigahara ako aj z prvého Harakiri for the sky (Dancing in debris). No, neviem či ten dážď trochu neprivolali, keďže počas Bölzeru sa na nás naozaj spustila menšia sprcha. Nech už je to akokoľvek, vystúpenie Harakiri for the sky bolo pre mňa jedným z vrcholov večera, niekedy stačí totiž málo k dobrému zážitku.

Bölzer sú kapela, ktorá sa môže pochváliť naozaj veľkou hudobnou zručnosťou. Nahrať skladby tak, aby zaujali takmer celý black metalový svet a mať pritom k dispozícii len bubeníka a gitaru, to chce naozaj šikovnosť. A to nemajú ešte vydaný ani jeden full album, len dve EP a jedno demo. Bölzer teda oplýva ťažkým raw zvukom, skôr v pomalších tempách, vokálom, ktorý je čistejšieho charakteru, v niektorých piesňach využívajúci aj chrapľavejšie hĺbky, a s pre mňa typickými black metalovými rifmi. Na image a veľkolepú show si veľmi nepotrpia a tak na pódiu pôsobili trochu opustene, ako dvaja bojovníci v zbroji proti celému svetu za pomaly padajúcich kvapiek dažďa. Človek naviac im však vôbec nechýba, je to surové, energické a black metalové. Ten spomínaný dážď mi ich vystúpenie trochu pokazil, lebo som sa na chvíľu presunula do úkrytu, trochu z dohľadu na kapelu, kde na mňa nepršalo.
Gothoom web (61)
Headliner večera, Marduk sa stáva realitou, aby nás prevalcoval so svojou légiou tankov. Marduk som mala možnosť vidieť už niekoľkokrát, pre mňa osobne bol práve tento koncert nepočúvateľný. Názory na ich vystúpenie na Gothoome sa však výrazne odlišujú a tak sa s mojím názorom nemusíte stotožniť. Čo teda vadilo mne? Bicie aj napriek majstrovstvu a skvelému výkonu Widigsa boli spolu s basou Deva tak nahlas, že mi zanikala gitara a miestami dokonca aj vokál. Pár notoricky známych skladieb som mala problém rozoznať. Pre mnohých skalných fanúšikov však bol tento koncert zážitkom. Gothoom web (70)Vystúpeniu nechýbalo nasadenie, brutalita, štipka temnoty a agresia len tak sršala okolo nás, ako guľky z guľometov. Samozrejmosťou bol klasický image Marduk, ktorý snáď pozná každý fanúšik black metalovej hudby. Okrem zvukového aspektu, ktorý mne osobne nevyhovoval, bol koncert odohraný naozaj dobre.

Čo by to bolo za ukončenie black metalového večera bez poriadnej nesvätej omše. Skupina Batushka sa objavuje znenazdajky minulý rok so svojim počinom „Litourgiya“ a spôsobila okolo seba dosť veľký rozruch. Bolo to zrazu niečo nové, po hudobnej stránke aj po stránke koncepcie. Nedajte sa popliesť, aj napriek veľmi presvedčivému image, ktorý by mohol zviesť mnohých pravoverných kresťanov, sú to neznabohovia ako sa patrí. Na pódiu sa objavujú v pre nich charakteristických „mníšskych“ habitoch. Pódium bolo osvetlené na červeno, striedalo sa so zeleným osvetlením, v pozadí horeli svietniky so sviecami, kadidlo, v popredí dominoval stôl pre „kazateľa“. V pozadí stáli traja mnísi, ktorí čas od času dopĺňali hudbu svojimi vokálmi, alebo zvonením. Ako rušivý element mi pripadali niekedy až moc sekané biele svetlá. Výber tejto kapely ako poslednej bol naozaj dobrý nápad. Neviem si predstaviť, že by hrali niekedy poobede. K tejto kapele patrí tma ako snáď k žiadnej inej. Gothoom web (82)Batushkovci odohrali pre mňa osobne atmosférický, nádherne temný set, ktorý nebol úplne bez chyby, no kto by im to neodpustil. Pekné zakončenie štvrtkového večera!

Pokračovanie čoskoro!

Galéria a foto by Werdza!

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj