Report – Extreme Noise Terror – Bolesno Grinje – Škoda 120 – Fleshless – 9.9.2016 – Randal Music Club

ent-bratislava-2016-bolesno-grinje-6Extreme Noise Terror v minulom roku vydali eponymne nazvaný album a pri tejto príležitosti sa patrí aj nejaká tá seba prezentácia! Však už sú tu nejakú tú dobu, konkrétne až 30 rokov. A tak sa nám flákajú kade tade po Európe, odohrali napríklad aj na Obscene Extreme Festivale a nejakou náhodou sa ocitli aj na Slovensku. Ups, to nebola náhoda, pretože koncert bol ohlásený už niekedy na konci mája alebo v júni. Vo štvrtok si spravili títo legendárni crusteri zástavku v Prahe a v piatok „pristáli“ v Bratislave.

Nie všetko sa nám vždy vydarí podľa plánu a tento piatok bol ukážkou toho, že aj „majster“ (resp. ja) sa občas dokáže dopliesť na plnej čiare. Inak povedané, keď sa darí, tak sa darí. Začalo to mojim príliš skorým príchodom do Randalu, ešte pred siedmou hodinou. Nejakí ľudia tu už síce sedeli, no nabehla som ako veľká voda do koncertnej miestnosti a tam nikto. Zľakla som sa, či som si nesplietla deň a dátum, ale potom som pozrela na rozpis kapiel a obavy boli preč. Odpratala som sa teda ešte na chvíľu domov, keďže bývam neďaleko. Pred ôsmou nasleduje druhý pokus. ent-bratislava-2016-bolesno-grinje-3To však stretávam jedného človeka, ktorý mi tvrdí, že idem opäť moc skoro, že však koncert má začať až okolo 20:45. Nechávam sa ovplyvniť zneistená predchádzajúcim failom a sedím štyridsaťpäť minút ako na ihlách. Čo satan nechcel, na druhý pokus už síce stretávam pri vchode aj organizátora a ľudí, no v zapätí sa dozviem, že som zmeškala koncert prvej kapely – Škoda 120. Nesmierne ma to zamrzelo, keďže túto kapelu som videla naposledy niekedy v roku 2006 a veľmi som sa na nich tešila. Čitateľom sa preto za moju doslova hlúposť ospravedlňujem. Po koncerte sa povrávalo, že odohrali dobre, chcelo by to však detailnejšie informácie. O dôvod na viac, odskočiť si nejaký ten koncert ku susedom, keď už to dnes nevyšlo. Z tohto všetkého teda vyplýva, never nikomu, len sám sebe, aj keď si občas popletené jelito.

Nejako som rozdýchala neúčasť na prvej kapele, keďže čochvíľa na pódium prichádza závan chorvátskeho vzduchu – Bolesno Grinje. Títo páni sú tu už od roku 2000, no vidím ich po prvý krát. Ich poriadne energický grindcore pritiahol pred pódium už ako takú hŕstku ľudí. Zvuk bol na Randal dobrý. Bolo vidieť, že kapela má už čo to odohrané, takže pôsobili na mňa prirodzene a uvoľnene. Spevák Angeri mi svojou dravosťou, energiou a celkovým výrazom pripomína trochu Miša z Attack of rage. Opäť podobne ako Mišo sa nám pár krát aj prihovoril a spomenul aj názvy niektorých skladieb. Pre mňa teda koncert začal peknou náložou grindcore a ich vystúpenie ubehlo ako voda.
ent-bratislava-2016-extreme-noise-terror-22
Na rad prichádzajú Headlineri – Extreme Noise Terror. Najprv si teda o nich poďme čo to povedať, aj keď predpokladám, že nasledujúce informácie ich skalní fanúšikovia dávno majú v merku. V súčasnosti je jediným pôvodným členom kapely Dean Jones. Druhý pôvodný spevák, Phil Vane už brázdi pódia niekde tam hore a tak si kapela zavolala na pomoc Bena McCrowa, ktorého môžete počuť aj na nahrávkach The Rotted. Na bicie to odbúchal tento večer Joe z Antisect, gitaristu Olieho nahradil Richard Moore z kapely The Drowning a zostavu uzatváral basák Andi.

Nebudem na tomto mieste opisovať pražský koncert deň pred Bratislavou. Predpokladám, že tí, čo tento report čítajú si už video s padajúcim, resp. ničoho neschopným spevákom pozreli. Dovolím si však tvrdiť a poviem natvrdo, že Přaha tohto pána v rokoch nedorazila len kvôli alkoholu, domyslite čo ešte všetko to mohlo byť.
ent-bratislava-2016-extreme-noise-terror-15
Ale poďme späť k dnešnému koncertu. Par krát som Deana zahliadla, pohybovať sa v Randali a pred ním, na moju radosť ešte stál, ale nevyzeral, že by sa mu to moc páčilo, iste by si radšej zdriemol. Turné však bývajú tvrdé a zvlášť v tom prípade, ak to zoberiete ako Dean, na štýl hviezdy, crust-punk – sex and drogs. Na pódium teda priplachtil v podobe homo sapiens spolu s „kolegami“. Už Praha dávala tušiť, že koncert sa bude niesť v podobnom duchu, držím sa však hesla, že vidieť raz, ale na vlastné oči je viac ako cez kameru na youtube. Človek sa mohol počas vystúpenia Extreme Noise Terror zamerať až na dva aspekty. Jednak na hudbu a jednak na scénické divadlo, ktoré sa dialo na pódiu. Hudobne odohrali na úrovni im hodnej, ak teda nerátam zúfalý vokál Deana. Zvukovo to tiež nebolo nejaké tragické. Príjemne prekvapil aj prierez celou tvorbou, napr. „Human Error“, „Dogma, Intolerance, Control“, „Bullshit Propaganda“, „Fucked up system“, „Religion is fear“….Väčšiu skladieb uvádzal Ben, keďže Dean neartikulovane brblal občas do mikrofónu slová, ktorým rozumel asi len on sám. Uškŕňal sa, potácal po pódiu, občas skoro trafil po hlave Bena so stojanom, keď mal spievať svoje party, akosi sa mu to nedarilo, tóny z neho vychádzali len veľmi ťažkopádne. Na ostatných členoch kapely ste mohli čas od času badať úškrny a na Benovi bolo vidieť, že je zo situácie s Deanom trochu rozčarovaný. Niekedy som mala pocit, že už mu pretekajú nervy a najradšej by mu jednu vrazil. Dean na mňa pôsobil ako bábka, ktorá sa nám prišla vysmiať do ksychtov a ukázať, ako s nami zatočil. Prišli sme, aby sme ich videli, ale nič také sme nedostali. Dostali sme pohľad na feťáka, takého akí pobehujú na festivaloch ako najväčšie socky, až na ten rozdiel, že tento ešte má nejaké peniaze (snáď). ent-bratislava-2016-extreme-noise-terror-1Príkladná ukážka ako z filmu Cid a Nancy, až na to, že toto bola realita! „Drogy jsou špatný“, povedal si možno nejeden divák (či už to bolo príliš veľa alkoholu, či niečoho iného). Myslím si, že väčšina ľudí sem došla skôr kvôli hudbe, bordelu, poriadnemu kotlu vpredu, tí zostali zaručene sklamaní! Hoci sála bola naplnená, dav len postával a nemo civela na celý tento úkaz.
Na druhej strane, táto kapela odjakživa šokovala, aj v jej názve je slovo extrém a ten extrém tu bol. Možno to nebolo každému po vôli a mnohým určite Deanové správanie celý koncert znechutilo, no treba to podľa mňa rozdýchať, keďže hudobne to aj napriek nepodarenému druhému spevu znelo tak ako malo! Okrem toho sa v podstate teším, pretože možno to bol môj posledný koncert Extreme Noise Terror s pôvodným spevákom. Aj menej vydarené koncerty patria k životu!

Crusteri si mohli vydýchnuť, dávka tejto hudby bola na dnes večer vyčerpaná a tí, ktorí vládali sa vrátili späť do death grindových vôd so skupinou Fleshless. Pre mňa osobne veľmi vítaná zmena, nakoľko predošlé divadlo na mňa zapôsobilo trochu desivo. ent-bratislava-2016-fleshless-16Ako vždy sa na pódiu nachádzali aj dva banery s motívom z posledného albumu. Pri Fleshless som ešte nezažila asi zlé vystúpenie! Je to jedna z českých stálic, ktorá ma už síce neprekvapí, ale je stále rovnako kvalitná a profesionálna. Celému zoskupeniu jednoznačne dominuje vokalista Vladimír Prokoš, no charakteristický a pre mňa nezameniteľný je aj gitarista ostrihaný na „Jágra“, Luděk. Bez týchto dvoch postáv by to proste nebolo ono! Samozrejme netreba zabúdať, že kapela je aj druhý gitarista a výborný bubeník Vitys. Dojmy však bokom! Zvuk, super ako vždy. Výber setlistu? Taktiež potešilo, zahrali všetky najväčšie „hity“ a keď sme ich volali, nech ešte zahrajú prídavok, zahrali D-Flesh. Nasadenie celej kapely aj napriek pokročilej nočnej hodine, skvelé! Koncert považujem za vydarený po všetkých stránkach.

Dovolím si už len malé zhrnutie na záver. Aj napriek tomu, že koncert bol pomerne silne propagovaný a vzhľadom na to, že išlo o kapelu dosť veľkého formátu v tomto štýle, návštevnosť bola nízka. Časť fanúšikov zobralo možno ich vystúpenie na Obscene Extreme festivale, kde ich mnohí videli a neboli s ním žiaľ spokojní. V tomto smere sa im nečudujem, že sa chceli vyhnúť rovnakému sklamaniu. Možno je to nevedomosť mladších generácií. Než už je to akokoľvek, nečudujte sa organizátorom, keď takéto koncerty zrazu „zmiznú“.

Za fotky ďakujeme Luss Mobscene z Valhalla.sk

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj