Panychida – Haereticalia – The Night Battles – Cursed Records

0007427807_10Party hrajúce pagan metal by som zaradil do dvoch skupín. Prvá skupina sú kapely, ktoré hrajú na veselú nôtu a robia si predovšetkým z veľa vecí prdel, druhá sú kapely, ktoré berú svoju tvorbu predsa len vážnejšie. Práve do druhej skupiny by som zaradil borcov z Plzne Panychida a najmä ich aktuálny album.
Kapelu poznám od ich prvého albumu Paganized a ich prvé dva albumy plus EP Woodland Journey ma svojho času veľmi bavili. Minulý album Grief for an Idol mi nejak zvlášť k srdcu neprirástol, a preto som bol zvedavý, čo predvedú na novinke. Ak mám byť úprimný, na prvé počutie ma album veľmi neoslovil, ale niečo vo mne stále hlodalo, aby som mu dal ešte šancu a urobil som veľmi dobre.
0007427809_10Album otvára symfonické intro nazvané The Wild Hunt Assembly, v ktorom nás detský hlas uvedie do albumu. Neviem ako iným, ale mne pri nasledujúcej skladbe Procession of the Dead automaticky vyskočilo na rozum jedno meno, a to meno švédskych neznabohov Lord Belial. Album sa môže pochváliť súdržnosťou skladieb a celkovo pôsobí veľmi celistvo. Síce mi do uší skladby neudreli hneď tak výrazne, ako to bolo pri prvých albumoch, ale chcelo to iba lepšie počúvať a album začal odkrývať svoje poklady. Ak by som mal vypichnúť svojich favoritov, tak je to štvrtý track Josafat (The Gathering) a najmä dvojica vynikajúcich inštrumentálnych skladieb In Striacium a záverečná Perchtenlaufen. Album je pretkaný orchestrálnymi pasážami, ktoré tvoria naozaj podstatnú a výraznú časť, na úkor ľudových nástrojov, čo mi ale nepríde na škodu. Skladby sa nesú väčšinou v strednom tempe, takže rýchlostné preteky neočakávajte. V šiestej skladbe Hunting the Witches, ako hosť predviedol svoj growl Zdeněk Nevělík z doomových Et Moriemur. Záver albumu tvoria dva bonusy, a to live verzie skladieb Alatyri a Three Pillars, nahrané v roku 2015 pri príležitosti 10. výročia založenia kapely. Do istej miery na mňa album pôsobí ako opus magnum brnenskej legendy Root – Kärgeräs. Možno je to aj tým, že podobne, ako v prípade 20 rokov starého arcidiela Moravákov, prináša aj album Panychidy koncept. Čerpajú z knihy Carla Ginzburga – Benandanti, ktorá pojednáva o prenasledovaní tohto kultu. Krásny, históriou zaváňajúci artwork albumu vytvorila rumunská umelkyňa Luciana Nedelea. Ja by som síce uvítal klasické logo Panychidy na obálke, ale možno by to bilo do očí. V konečnom dôsledku je to výborné tak, ako to je.
Album, myslím, spĺňa najvyššie kritéria a napriek tomu, že sa od zvyšku diskografie líši, svoju cestu k fanúšikom si určite nájde. O tom nepochybne svedčí aj ich tohtoročné na jar absolvované turné po Mexiku v sprievode ďalšej českej kultovky Inferno.

P.S.: Ak sa chcete presvedčiť o kvalite tohto diela, máte možnosť už 29. 10. v banskobystrickom klube Tartaros na Noci Besov.

Hodnotenie: 9/10

Autor: MRKVA

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj