Report – Devils Poison – Frozen Blood – Terrestrial Chaos – Empty Inside

Silvester je úspešne za nami, žiadna apokalypsa stále nedošla (aj keď sa čudujem, haha), všetci sme prežili, takže s čerstvými silami a Novým rokom vchádzam v ústrety prvému metálovému koncertu v tomto roku v Bratislave. Na programe boli štyri kapely, všetky zo Slovenska, tri domáce a jedna z neďalekej Senice. S dvoma domácimi Frozen Blood a Terrestrial Chaos, som už mala tú česť, naopak Devils Poison a Empty Inside dostali priestor na prvý kontakt. Treba povedať, že na organizáciu tohto podujatia sa podujali Loud Farm Booking, celkom nové meno na našej scéne a aj z tohto hľadiska ma zaujímalo, ako to títo chalani zvládnu. Čo sa organizácie týka, minimálne z mojej strany bola táto zložka zvládnutá dobre. Zo začiatku bolo všetko na čas a hoci neskôr už bolo aj menšie meškanie, myslím, že nikomu to neprekážalo.

Večer odpálili Devils Poison, resp. neviem či zrovna odpálili, ale teda tu máte ako som to videla ja. Je to kapela, ktorá začala hrať v roku 2015, pôvodne vo štvorici, tento večer som tam videla však len troch ľudí. Chalani sú to ešte mladí, ich vek sa dá odhadovať od 17 – 22 rokov, ale ak je niekto z nich starší, tak sa teda ospravedlňujem. V každom prípade som bola celkom potešená, pretože nám konečne vyrastá aj nová generácia v Bratislave. Však kto už sa má pozerať stále na tých istých ľudí na scéne (neurážajte sa teraz, myslela som aj seba). Hoci je teraz módna vlna mladších ročníkov, ulietať si na thrashovej muzike, chalani z Devils Poison sa rozhodli skúsiť to radšej vo vodách true pure kult (pardon kvlt) black metálu z konca rokov 80.tych a začiatku 90.tych. Na pódiu sa objavujú ako som už hore písala len v trojici, v zložení gitara a spev, bassa a bicie. Trochu musím opísať aj vizuál kapely. Asi najvýraznejší bol pohľad na gitaristu a speváka v jednej osobe. Roztrhané tričko a okuliare ako z deväťdesiatych rokov, lebo toľko svetla, ako je na pódiu, ťažko znáša každý pravý black metalista. Stále neviem, či to bol akože odkaz na tie roky deväťdesiate alebo je to bolo kvôli tomu, že sa mu lepšie pozeralo na struny. Basák mal na sebe tričko Venom a na rukách pokované náramky. Spoza bicích toho často krát nevidieť veľa, ale nemôžem si odpustiť ksychty, ktoré popri bubnovaní robil bubeník. Počas hry mu totiž hádzalo sánkou z jednej strany na druhú. Takúto vec som ešte naozaj na žiadnom inom bubeníkovi nepozorovala, proste ma to zaujalo a fascinovalo natoľko, že som o tom musela napísať. Poďme však k hudbe. Ako už bolo písané vyššie, do uší sa nám dostával black metal, podobný napríklad Darkthrone, Immortal a pod., kde tu punkové úsečné bicie, kde tu náklepy a veľa počuteľných prešľapov z bubeníkovej strany. Zrozumiteľnosť spevu bola nulová, proste vresky a krátke presekávané ugh, ktoré však mne pripomínalo miestami štekot psa. Zvuk bol čo sa zrozumiteľnosti týka dobrý, aj keď basu by som dala o niečo viac hore. Celkovo to však bolo natoľko nahlas, že jednak bolo počuť každú menšiu aj väčšiu chybičku a jednak ma miestami až uši boleli (tak som už asi precitlivela). Čo sa týka nejakej nápaditosti, satanžiaľ musím povedať, že ma to asi po 20 minútach začalo príšerne nudiť. Ešte tomu chýba väčšia muzikálnosť, viac originality, ale pravda je taká, že pokiaľ sa budú uberať smerom k starej black metalovej škole, veľa sa tam toho nového vymyslieť nedá. Beriem to však tak, že to bol prvý koncert a bude to už len a len lepšie. Určite sa časom hra vykryštalizuje, nápady zhutnia a jednoducho, prajem chalanom, nech im ich snaženie vydrží, chce to len viac koncertov. Svojich fanúšikov už Devils Poison má a páčila sa mi ich podpora!

Dosť však bolo o tejto novej skupine na bratislavskom hviezdnom metálovom nebi, nastupuje totiž stálica, overená a rokmi ošľahaná black death metalová kapela Frozen Blood. Kadejaké zmeny sa tu udiali, ale momentálne vyzerá zostava stabilizovaná a tak sa pomaly schyľuje snáď aj k vydaniu albumu. Súčasná zostava sa skladá z dvoch gitár, bass gitary, spevu a prirodzene bicie. Keďže z posledného koncertu Frozen Blood som počula len poslednú skladbu, ktorá bola cover Amon Amarth, dnes som si musela na chalanov poriadne posvietiť. Po krátkej zvukovej skúške sa rovno išlo na vec. Keď už som pri tom zvuku, bol tiež celkom fajn, ale bicie sa mi zdali byť až príliš vpredu, niekedy až ohlušujúce. Zanikali pod nimi gitary, ktoré zavše nebolo dobre počuť. Asi najspokojnejšia som bola s nazvučením bass gitary, bola pekne počuteľná, ale nie príliš. Toľko v krátkosti o zvuku a čo sa týka hudby. Hralo sa z toho, čo má kapela k dispozícii, napríklad skladba Winter, alebo dvakrát hraná Fog. Celkovo to bolo asi najvydarenejšie vystúpenie Frozen Blood za tie koncerty, čo som ich mala možnosť vidieť. Škoda len toho zanikania gitár a občasných dobre počuteľných chýb, od nezvládnutia tempa u bubeníka, až po menšie prešľapy snáď všetkých nástrojov. Kapela sa mi však zdala byť konečne ako tak zohratá a vo forme, takže snáď konečne tento rok dôjde aj k činom. Bolo vidieť, že ich to jednoducho baví, len by to chcelo ešte viac koncertovania a istoty na pódiu. Pre tých, ktorí s týmto spolkom ešte nemali tú česť, je to zmiešanina výpravného death metalu na spôsob Amon Amarth (nie nadarmo majú aj ten cover) a štipky blackových postupov. Publikum pristupovalo k ich vystúpeniu tiež veľmi vrelo, takže kapela si môže pogratulovať, pretože má minimálne veľa podpory vo svojich radoch.

Na ďalšiu skupinu sme si už museli chvíľu počkať. Kým do vystúpenia „Zamrznutej krvi“ sa fičalo ešte podľa plánu, tak v prípade druhej polky koncertu to asi naozaj niekde zamrzlo. Po asi trištvrte hodinovom čakaní sme sa dočkali aj Terrestrial Chaosu. Naposledy som ich videla v minulom roku v Žiline a veľa sa toho u nich nezmenilo. Skupina sa síce označuje ako experimentálny metál, ale nemôžem si pomôcť, vôbec mi to označenie nesedí. Povedala by som skôr, že ide o black metal, s občasnými death metálovými vokálmi, ultra rýchlymi bicími náklepmi a aby som nekrivdila, aj s celkom výživnými gitarovými vyhrávkami. Spevák využíva dve polohy, hlboký growl a black metalový škrek. Práve ten growl sa mi do ich hudby hodí omnoho viac ako druhá menovaná zložka. Zvuk Terrestrial Chaos na tomto koncerte je kapitola sama o sebe, za mňa hlavne až do mozgu sa vrývajúci vokál a bicie. Na konci som si už len držala uši, aby som neohluchla (ach, tá moja precitlivenosť!) . Pri tejto skupine bolo síce vidieť väčšiu koncertnú vyzretosť ako u predošlých Frozen Blood, no akosi som tomu nevedela dôjsť na chuť, však možno nabudúce. V každom prípade, odozva ľudí pod pódiom na túto kapelu bola myslím dobrá, takže z tohto hľadiska sa kapela nemá na čo sťažovať.

Poslednej kapele sa akosi nechcelo ísť na pódium, alebo možno aj áno, ktovie, ale začali až niekedy pred polnocou. Empty Inside bolo pre mňa celkom zaujímavé prekvapenie. Opäť sa nevyhnem aj malému opisu kapely. Podobne ako Devils Poison vznikli v roku 2015, v súčasnosti je to pätica, dve gitary, bicie, basová gitara a teraz pozor, aj spev a druhý ženský spev. Na pódiu sa teda ukázali dve ženy. Hlasové kapacity oboch týchto dám sú naozaj dych vyrážajúce. Slečna, ktorá mala na starosti black metalový škrek a občasné hlbšie growly by kľudne mohla zastúpiť speváka z Devils Poison (sorry chalani nič v zlom), naozaj klobúk dole, pretože to bolo dravé, brutálne a zároveň aj trochu ženské. Druhá speváčka spieva operným hlasom a zároveň hrá na bass gitare. Čo sa týka rozsahu hlasu, dávno som tiež podobne silný a hlavne nefalošný spev nepočula! Neviem či táto slečna aj operný spev študovala, aj by som povedala, že áno, pretože spievať vie. Aj napriek tomu, že o ženách je známe, že vedia robiť dve veci naraz, v prípade tej bass gitary to až tak neplatí, pretože miestami, keď sa naša operná diva sústredila na spev, ako keby trochu pozabudla, že v ruke drží aj basu. Okrem už vyššie spomínaného bolo aj na čo pozerať, hlavne ak zoberieme do úvahy prevažne mužské publikum (myslené v dobrom). Čo by som hodnotila ako mínus je, že zvyšní hudobníci zostávajú popri dvoch spomínaných dámach „v tieni“. Druhou slabinou, aspoň podľa mňa je, že takmer všetky skladby majú veľmi podobnú štruktúru a tak už viac menej dopredu viete, kedy sa zapojí operný vokál. V každom prípade nám tu vyrastá slovenský Fleshgod Apocalypse, ktorý je však ladený viac ako do death metalu, skôr na black metalovú nôtu. Aj keď nie každému musí zásadne sadnúť operný vokál, myslím si, že táto kapela má dosť veľký potenciál, pretože šokuje, zaujme! Keď počas predošlých kapiel sa mnohí ľudia zdržiavali aj mimo koncertnej sály, pri vystúpení Empty Inside bolo okolo baru a v ďalšej miestnosti prázdno. Snáď už len táto skutočnosť dokazuje, že zaujali väčšinu prítomných nielen vzhľadom, ale aj svojimi výkonmi.

Tak, aby sme si to zhrnuli! Kto sa dostal v čítaní až sem, musí uznať, že tento koncert bol vcelku rôznorodý, mal svoje klady aj zápory. Na záver teda ďakujem organizátorom, nech sa darí aj naďalej v organizovaní koncertov a vzhľadom na celkom dobrú účasť, verím že sa aj bude!

Fotky poskytol Palo Hudec – PH_otography
Viac fotiek čoskoro na www.musicborders.com

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj