Rozhovor – Froozen Blood – „Hlavne by sme chceli vydať album, pracovať na nových songoch a zlepšovať sa…“

Hneď v úvode vás trochu zasekám faktami tejto skupine. Froozen Blood vznikli v roku 2007 v Bratislave. Ich úmyslom bolo hrať black-death metal, aspoň tak hovoria. V súčasnosti je zostava tvorená piatimi členmi – gitara a vokály, vokál, druhá gitara, bass gitara a bicie. Čo sa po rokoch od kedy fungujú zmenilo, čo sa u nich deje, čo nového a čo po starom, čo plánujú do budúcnosti, na to všetko som dostala odpovede od dvoch členov kapely – Ragnara a Meška a týmto im ďakujem :)! Ak ste ešte o tejto kapele nepočuli, máte možnosť dozvedieť sa o nich viac :).

Začnime názvom. Prečo Frozen Blood? Kto ho vymyslel? Viaže sa k názvu aj nejaká historka alebo len tak ste si povedali, že toto je ten správny názov?

To máš tak, pôvodne boli dve kapely, kde som hrával (Ragnar). Kapely sa spojili do jednej a bolo treba nový názov. V tej dobe som často počúval Dark Funeral a zapáčil sa mi názov skladby Bloodfrozen (album The Secrets of the Black Arts) a s pôvodným basákom Mišom sme to tak upravili.

Vo Frozen Blood bolo veľa hudobníkov, dalo by sa povedať, že zmeny v zostave sa udiali snáď na každom jednom poste. Nachádza sa v kapele ešte úplne pôvodný člen, ktorý tam je od začiatku?

Ostal som už len ja (Ragnar). Ale aj keď už nehrávajú, tak na koncerty chodia pozrieť a páči sa im, kam to ťaháme.

Na to, že existujete už od roku 2007, stále nemáte full album. Súvisí to práve so zmenami v zostave?

Povedal by som že áno. Okolo zimy roku 2008 sme sa pomaly chystali nahrávať demo, vtedy nás opustil bubeník Slávo. Keď sme mali ďalšiu možnosť nahrávať v roku 2014, tak od nás odišiel aj vtedajší bubeník Tomáš. Skúšali sme troch či štyroch chalanov, no nebolo to ono, až sme nakoniec narazili na nášho aktuálneho bubeníka Maťa, s ktorým sme si hudobne sadli. Po čase sa k nám pripojil aj náš sólový gitarista Cere, s ktorým sme poprerábali niektoré staré skladby a začala vznikať aj nová tvorba.

Vo februári ste sa po rokoch existencie aj vďaka stabilnej zostave, pustili do príprav na nahrávanie debutového albumu. Zatiaľ bola uverejnená ukážka s názvom „Fog“. Aké sú zatiaľ na to ohlasy? Kde budete nahrávať? Koľko skladieb cca rátate, že bude tvoriť album?

Ohlasy na demo boli zatiaľ pozitívne, aj čo sa kvality zvuku týka. Nahrávať by sme zatiaľ chceli svojpomocne, pričom máme pár kamarátov, ktorí nám pomôžu, hlavne s bicími. Zvyšné nástroje nahráme u Cereho doma. Album by malo tvoriť 8 songov, prípadne nejaké prekvapenie.

Ako je to vašom prípade s hudbou? V čom máte ovplyvnenie (ak máte) a na akú nôtu bude nový album urobený?

Zväčša je to rôzne, pretože každý počúva niečo iné. Žánrovo od old-school black metalu až po technický death-metal (Behemoth, AmonAmarth, Opeth, Origin…). Album by mal byť rozdelený na 2 časti. Prvá bude viac vystihovať pôvodnú, skôr black metalovú tvorbu kapely, a druhú budú tvoriť novšie songy, ktoré oplývajú viac death metalovými prvkami.

Zatiaľ máte na stránkach uvedené, že nie ste pod žiadnym vydavateľstvom. Keď bude hotový album, zvažujete aj niekoho osloviť alebo budete vydávať na vlastné náklady?

Keď bude hotový album a oslovil by nás nejaký vydavateľ, tak by sme sa takejto podpore určite nebránili. Ale sme pripravení vydať si to sami v menšom množstve.

Na to, že nemáte dodnes full album máte vcelku pestrú koncertnú históriu. Ako to bolo s jednotlivými skladbami? Mali ste stály repertoár, ktorý teraz doplníte o nové skladby?

Kým sa ustálila táto zostava, mali sme pripravených 5 songov, ktoré sa s nástupom nových členov postupne upravovali do dnešnej podoby. K tomuto základu sme po príchode Cereho a vokalistu Meska repertoár doplnili o ďalšie 3 songy (Fog, Guardians, Lost Wanderer).

Ako to je s textovou náplňou? Akým témam sa najčastejšie venujú vaše texty? Sú pre vás dôležitou súčasťou alebo je to naopak len akási nevyhnutnosť?

V staršej tvorbe mali texty prakticky až tradičnú black metalovú, možno trochu pagan, tematiku. Po príchode Meska spolu s úpravami songov došlo aj k miernym modifikáciám textov, aby viac sedeli k aktuálnej kompozícii. Pri nových songoch sú písané až do hotových skladieb, aby čo najviac zapadli do hudby. Ide o malé príbehy, ale bez nejakej pevnej tematiky. Veď booklet albumu bude určite obsahovať aj texty, tak môžete potom posúdiť sami.

Ešte jedna otázka k textom. Preferujete anglický jazyk alebo ste niekedy uvažovali aj nad použitím slovenčiny?

Jednoznačne anglický jazyk, nad slovenčinou zatiaľ neuvažujeme.

Ako ste na tom s koncertami? Tento rok ste toho už nakoncertovali celkom dosť, kde vás môžeme najbližšie vidieť?

Tento rok sme mali už od začiatku poriadne nabitý. Jeden bratislavský koncert v januári, v marci sme mali mini-tour s kapelami Narchost (ČR), Winterheart (HU) a Pediatritian (HU). Posledný marcový deň sme si ešte zahrali po tretíkrát spolu s Ramchatom na prakticky pravidelnej každoročnej akcii. Najbližšia možnosť vidieť nás bude v júni, kedy budeme hrať s maltskou kapelou Martyrium. Potom na Festivaloch In Memoriam a Loud Farm.

V doterajšej koncertnej histórii, s kým a kde sa vám najlepšie hralo a prečo?

Najlepšie koncerty asi pochádzajú zo spomínaného turné. Konkrétne otvárací koncert v Bratislave, kde sme dokonca prvýkrát mali pod pódiom circle-pit. A potom záverečný koncert v Mladej Boleslave v podniku Farářova sluj, ktorý mal nezabudnuteľnú undergroundovú atmosféru, tvorenú brutálnou výzdobou a vďačným publikom.

Máte skupinu s ktorou by ste si radi zahrali? A rovno sa spýtam, kde by ste si radi zahrali?

Keďže je to u nás štýlovo rôznorodé, máme viac kapiel s ktorými by sme si chceli zahrať, ale taký najväčší sen by bolo zahrať si napríklad s Beyond Creation, Behemoth, alebo Cattle Decapitation. A z miest, kde by sme chceli hrať, tak jednoznačne Brutal Assault alebo náš slovenský Gothoom, kam aj pravidelne chodievame ako návštevníci.

Blížim sa k štandardnej otázke. Čo všetko plánujete v budúcnosti? Máte niečo, na čo sa chcete zamerať viac?

Hlavne by sme chceli vydať album, začať sa venovať tvorbe nových songov do ďalšieho, a jednoznačne na sebe pracovať a technicky sa zlepšiť. A rozhodne hrávať čo najviac, hlavne nie len v Bratislave a okolí, ale aj po celom Slovensku a dúfame, že aj v zahraničí.

Ďakujem vám za rozhovor, držím palce, aby ste dotiahli nahrávanie albumu do úspešného konca a samozrejme prajem veľa vydarených koncertov a akcií :). Chcete niečo odkázať na záver?

Chceli by sme hlavne poďakovať za tento rozhovor, ľuďom čo podporujú nás a celú metalovú scénu, a dúfame, že sa vidíme na našom najbližšom koncerte.

Frozen Blood
https://www.facebook.com/FrozenBloodBand/
http://bandzone.cz/frozenblood
Uverejnené fotografie pochádzajú z Facebookovej stránky skupiny
Skladba Fog

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj