Report – KISS, RavenEye – 20. 5. 2017, Brno, Výstaviště BVV

Po niekoľkých rokoch si to legendárna kapela z New Yorku, Kiss, nasmerovala opäť do našich končín, konkrétne do Brna na výstavisko. A keďže koncert ešte vyšiel pekne na sobotu, nezostalo nič iné, ako nastúpiť v Trnave ráno na autobus a nechať sa doviezť až priamo do Brna. Keďže táto kapela bola jedna zo srdcoviek môjho otca a dva dni po koncerte oslavoval narodeniny, aspoň som mal behom cesty spoločnosť.

Dá sa povedať, že v meste bol od obedňajších hodín cítiť pach toho, že sa sem dovalí so svojou monštruóznou show jedna z kapiel, ktorá formovala rockovú históriu. Priestory výstaviska otvárali svoje brány o 16:00, ale už okolo obeda tam postávali zástupy nedočkavých fans. My sme tento čas využili na doplnenie zlatistých tekutín a nejaký ten obed. K bránam sme sa vybrali asi pol hodinu po štvrtej a ľudí bolo už všade neúrekom.

No o 18:45 sa nám rozozvučali reproduktory a na pódium vyrazila jediná predkapela, britskí RavenEye. Kapela založená v roku 2014 a na konte majú jedno Ep a jeden full album z minulého roku. Ak mám byť úprimný, tak som o nich doteraz nepočul a okrem toho, že som si vypočul niekoľko ich songov ešte pred koncertom, tak to bola pre mňa absolútne neznáma kapela. Toto trio hrá dajme tomu garážový rock, blues rock… ktorý mne moc originálny neprišiel, miestami som zacítil vplyv grunge, inde možno hard rock ala AC/DC atď. Hudba ma teda nejako extra neoslovila, ale o to viac sa na nich dobre pozeralo, ako si svoju show doslova a do písmena užívali. Bolo ich plné pódium, dokonca aj bubeník sa po ňom prebehol a rozospieval dav. Pri jednom songu si zobral basák gitaristu a speváka v jednej osobe na plecia a v tejto polohe nám zasólovali. Briti teda ako tak zahriali publikum pred hlavným chodom (pretože počasie v ten deň sa rozhodlo veľmi nás nezohriať a dážď visel celý čas nad výstaviskom, našťastie voda zostala v oblakoch).

Po odbití 20:00 sa na Brno znieslo známe intro každého koncertu Kiss: „ You Wanted the Best, You Got the Best, The Hottest Band in the World… KISS“ a za zvuku skladby Deuce a za ohlušujúceho applausu  sa na plošine zniesli na pódium legendárne masky. Pokračovalo sa hneď skladbou z albumu Destroyer Shout It Out Loud a až po nej Paul Stanley pozdravil už rozdivočelé publikum. Práve hlas Paula Stanleyho už žiaľ nie je to čo býval, vek neoklame nikto, ani maskovaný hudobný hrdina. Napriek tomu sa snažil uspievať všetko, ako mal, ale hlas mu niekoľkokrát nepríjemne preskočil. No ale išlo sa ďalej a Kissáci sypali jeden hit z ich vyše 40-ročnej kariéry za druhým, Lick It Up, I Love It Loud či Firehouse ( pri ktorej si Gene Simmons tradične ohnivo odpľul a zapichol horiaci meč do pódia). Zo skladieb z posledných albumov, teda z albumov z nového milénia zaznela iba jedna z predposledného Sonic Boom, Say Yeah. Keď už som spomenul album Destroyer, tak pred ďalšou peckou sa Paul Stanley spýtal publika práve na tento album, že: „ Jasné všetci poznáte Detroit Rock City, God of Thunder, Beth, Do You Love Me ale som zvedavý koľkí poznáte túto“. A na moje prekvapenie spustili Flaming Youth. Po nej sa už iba ďalej lovilo v zlatom fonde kapely. Pri God of Thunder prišla na radu Simmonsova orálna menštruácia a nechal sa vyniesť až pod strechu stageu, odkiaľ nám túto pekelnú vec odspieval. Pri Black Diamond nám zase Paul preletel nad hlavami k svojmu druhému pódiu a pri ďalšej rokmi overenej hitovke Rock And Roll All Nite nás zaplavilo kvantum konfiet,ktoré už pomaličky symbolizovali koniec vystúpenia. Ale čo by to bolo za koncert Kiss bez ich najväčšieho hitu I Was Made For Loving You a s ďalším veľkým hitom Detroit Rock City sa s nami definitívne rozlúčili.

Tak napriek tomu, že som čítal nejaké výčitky k nazvučeniu koncertu, ja som bol aj po tejto stránke spokojný. Nijak strašný zvuk, aspoň z miesta, kde som stál ja, nebol, ale musí sa brať v úvahu, že koncert bol open air a počasie v deň koncertu nebolo ani zďaleka ideálne. Každopádne tých zhruba 25 000 návštevníkov určite odchádzalo spokojných a poviem to zase, že tieto veľké rockové kapely tu nebudú večne (stále mám pred očami neuskutočnený koncert Motorhead v Bratislave, z dôvodu ktorý najviac zamrzí…) a aj v ich veku dokážu urobiť dych vyrážajúcu show. Ja v ich veku budem rád keď udržím moč.

Foto: Facebook kapiel.

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj