Rozhovor – Gloom – „nový album je takým druhom očisty“

Na scéne sa v tomto roku opäť po dlhšom čase objavuje slovenská kapela Gloom z východného Slovenska, nie len s jedným songom, rovno s celým albumom. Skupina sa na našej scéne prezentuje hudobnou produkciou, ktorá nie je natoľko častá, hrajú melodický gothic metal. Akú má tento spolok minulosť, prítomnosť a čo plánujú do budúcnosti, no aj o iných veciach som sa porozprávala s bubeníkom GLOOM – Radoslavom.


Poviem to takto: Sú niektoré veci, ktoré ma zaujímajú možno viac ako by mali, hoci nie sú v skutočnosti dôležité a to sú názvy kapiel. Niektoré sú zaujímavé svojou originalitou, iné príbehom, ako sa k nim skupiny dostali atď. Ako to je vo vašom prípade? Kapiel s názvom Gloom je na svete pomerne veľa. Prečo ste si teda vybrali práve takéto pomenovanie?

Ahoj,si asi prvá ktorá sa nato pýta, takže tu je malý príbeh. Na prvom oficiálnom deme INSEPULTUS (čo bola moja prvá kapela) s názvom Incomprehensible Appearance z roku 1993 sa nachádzala aj skladba Extraordinary Gloom. Slovíčko GLOOM sa mi veľmi páčilo, keď som niekedy okolo roku 2000 rozmýšľal o nazve môjho projektu, tak som si ho vlastne zobral z tej skladby. Myslím že pred 17 rokmi nebolo veľa kapiel s týmto názvom, ale popravde povedané, nejak som sa nad tým veľmi nepozastavoval. Slovo sa mi hodilo do konceptu a nebolo v tých časoch nejako používane ako názov kapely pokiaľ viem… ono je vždy ťažké prísť s niečim originálnym celkovo…


Váš posledný album má názov Catharsis. Toto slovo pochádza z gréčtiny a znamená doslova „očista“. Má pomenovanie aj nejaký skrytý význam smerom k albumu alebo hľadám psa tam, kde nie je zakopaný?

Áno, nový album je takým druhom očisty…texty sú vlastne mojou doménou a vlastne ide o môj svet, moje melancholické spovede a boj s odvrátenou stranou života za posledných 10 rokov…teda časom, ktorý bol medzi rozpadom a znovuzrodením GLOOM…

Posledný full album ste vydali v roku 2006. Prečo sme museli čakať na nová Gloom ďalších 10 rokov? Čo sa všetko udialo?

Asi v polovici roku 2006 sa kapela rozpadla kvôli názorovým nezhodám. Ja už som v kapele nepôsobil, lebo som na pár mesiacov bol pracovne v zahraničí a chlapci odohrali s náhradným bubeníkom ešte pár akcii v Poľsku. Bohužiaľ ľudský faktor zlyhal a tak sa kapela pomaly rozpadla. Osobne som si chcel dať menšiu pauzu, keďže som chcel žiť rodinným životom. Počas tých rokov som sa pokúsil o nejaký comeback, ale definitívne som to uzavrel v roku 2008. Trvalo to potom dlhší čas, pretože musel nastať správny čas, aby som sa zasa venoval hudbe. Potreboval som hlavne spoľahlivých ľudí…niekedy v 2014 sme sa dali dokopy s gitaristom Igorom a začali robiť na nových veciach.

Nahrávali ste v UMPAX štúdiu v Prešove, ktoré nie je až tak známe v metálových kruhoch, no zato tu nahrávajú alternatívne skupiny, no aj známe mená v pop music. Ako sa vám tam podarilo dostať? Odporučil by si toto štúdium aj iným kapelám, ktorá chcú zainvestovať do kvalitného nosiča?

Na úvod musím povedať že rozhodlo viacero faktorov. S Martinom Migašom vlastníkom UMPAXu sa už poznáme od nahrávania prvého albumu Nostalgia v roku 2006. Vtedy sa štúdio ešte volalo PERINA a bolo domovským stánkom kapely PEHA. Boli sme maximálne spokojní s prístupom, tak sme sa opäť rozhodli pre Martina. Je to úplný profík a pohoďak. Tiež sme mali svoju predstavu o sounde, takže v Martinovi, ktorý produkoval a nahrával iné štýly sme našli správneho človeka. Ďalšou vecou bolo že štúdio sme mali rovno pod nosom a odpadlo cestovanie a veci s tým spojené. UMPAX môžem osobne vrelo odporúčať.

Musím povedať, že na Slovenské pomery je Gloom pre mňa celkom unikátny. Osobne si viem predstaviť dokonca tento typ hudby presadiť aj v celoštátnych rádiach, napr. FM alebo inom menej komerčne zameranom, napr. Rádio Rocková Republika. Samozrejme, že bez niektorého z členov by to nebolo ono, ale predsa len, spev tvorí podľa môjho názoru veľkú časť úspechu. Má váš spevák už predošlé skúsenosti v iných spolkoch?

Áno, myslím si že náš štyl je takým ozvláštnením scény a má široké spektrum poslucháčov. Vo Fínsku má napr. tento štýl hudby ako na ružiach ustlané… u nás je to na zodpovedných v týchto „veľkých“ médiach. Komerčne veci sú stále uprednostňované pred všetkým iným a v tomto smere to nevidím ružovo. Čo sa týka spevu tak áno, je to hlavným poznávacím znakom našej hudby. Čistý a nezameniteľný vokál je atribút, ktorý nás posúva aj k ostatným poslucháčom nielen metalovej hudby. Martin pôsobil predtým v spolkoch Ashes a Metalcranium.

Aké boli doterajšie recenzie na váš nový album? Ako sa s vašou hudbou vedia vysporiadať recenzenti?

Recenzie sú zatiaľ nadmieru pozitívne čo nás nesmierne teší. Osobne som neočakával až takéto kladne hodnotenia, predsa len stále tu vládnu tvrdšie odnože metalu, ale ako hovorím, zdá sa, že sme na dobrej ceste a dali sme scéne trocha ovlaženia. Čakám ešte na recenzie renomovaných časákov a uvidíme, aké budú odozvy.


Z akých vplyvov vychádza vaša hudba? Pod pojmom melancholic rock/ metal si totiž predstavujem všeličo. Aká iná kapela (svetová/domáca) hrá na podobnú nôtu? Predstav prosím aspoň približne aká je vaša hudba pre tých, ktorí ju ešte nemali možnosť počuť.

Zjednodušene a pre ozrejmenie sa dá povedať že sme zástupcami fínskej gothic rock/metalovej scény ktorá bola na výslní minulú dekádu a tvorilo ju nespočetné množstvo kapiel,napr. TO/DIE/FOR,HIM,CHARON,SENTENCED,FOR MY PAIN,ENTWINE… Jedná sa o melodickú a melancholickú hudbu, ktorá je postavená prevažne na negatívnych emóciách a odvrátených stránok života človeka…


Ako je to s textami? Ak má človek v ruke vaše CD aj s bookletom, určite mu neunikne, že je to taký mix, niečo kapela, niečo iní ľudia. Znamená to tým pádom, že texty sa vkladali do hudby medzi poslednými?

Texty sú prevažne moja doména ako som spomínal. Na albume sa však podieľal aj náš bývalý spevák Marian Dráč (FROWN) textom k úvodnej skladbe Souls Walk Apart. Je to vlastne skladba, ktorá vznikla ešte v rokoch 2004-2005, ale nebola nahratá a tak sme ju chceli mať na novom albume. Druhým textom, ktorý nie je na albume môj je Heart Dead Remains. Ten napísala pôvodne ako báseň naša fanúšička a moja kamoška Silvia Beňadikova. S jej dovolením som báseň upravil na text pre GLOOM, lebo sa mi strašne páčila a zapadala do konceptu Catharsis… a texty boli viac menej hotové už spoločne s hudbou…

Množstvo vašich textov sa zaoberá láskou, dokonca máte skladbu nazvanú „Lovesong“. K tejto skladbe však chýba aspoň v mojom booklete text. Bolo to zámerne? Prečo takto zamerané texty? Vychádza to z tradície iných kapiel? Majú aj iné kapely podobného razenia takéto texty?

Skladba Lovesong je coververziou od kapely THE CURE takže text nebol zaradený do bookletu. Čo sa týka tém našich textov tak áno, prevládajú tam témy nešťastnej lásky, melancholie a úzkosti… Sú to vlastne každodenné starosti a úvahy…Tento hudobný smer je predurčený pre takúto lyriku a preto ma väčšina kapiel tohto razenia takýto druh textov. Ja sa touto formou textov asi nejak vyrovnávam s tým čo som prežil a prežívam…


Ako je to s gothic-rock metal komunitou na Slovensku? U nás v Bratislave kedysi existovala celkom silná zostava ľudí, myslím, že sa ju niektorí jedinci snažia udržať pri živote. Neviem, Ako je to na východnom Slovensku, ale môžeme vôbec hovoriť o nejakej scéne? Kto je vám žánrovo príbuzný zo slovenských kapiel?

Neviem ako to je s tou scénou a ani či sa dá hovoriť o nejakej scéne. Osobne nepoznám kapelu podobného razenia. Bola tu kapela FROWN z Prešova, ale o nikom inom neviem. V tomto smere nemám veľké vedomosti takže nech mi je odpustené…


Ako sa ku Gloom dostali jednotliví hudobníci. Mnohé kapely bojujú s nedostatkom kvalitných hráčov a s personálnymi zmenami? Ako je to vo vašom prípade?

Ja vlastne celý život bojujem s personálnymi problémami v kapele takže som si svoje užil…neviem asi mám zlú karmu :). Aktuálna zostava je však to čo som hľadal a mohol v pokoji pokračovať v hudbe. Jadrom sme my dvaja s gitaristom Igorom Tinakom, jediným starým členom GLOOM s čias Nostalgie. Igor so mnou pôsobil aj v INSEPULTUS… Speváka Martina Pazderu som už spomínal, basgitarista Miroslav Maľcovsky pôsobí aj v kapele ALTER EGO a klávesačka Barbora Petrášova aj v kapele BIG BLACK BEAT. Dá sa povedať že som si tento raz dal veľmi záležať na výbere muzikantov, pretože to je alfa a omega všetkého… ak to neklape ľudsky, nemôže s toho byť silná kapela. Verím, že v tejto zostave zotrváme čo najdlhšie, každý ma svoje úlohy a vie čoho je súčasťou.

Ako vás vnímajú na koncertoch? Nedávno ste odohrali koncert v Ružomberku, tak by ma zaujímalo, ako ľudia reagovali na vaše vystúpenie? Bola tam veľmi rôznorodá zostava.

Koncert v Ružomberku bol super, oslávil som tam narodeniny, takže užili sme si to naozaj na plno. Nakoniec vypadli chlapci s DOGMA INC., tak sme odohrali koncert len s kapelou PLASTERY. Štýlovo sme úplne inde, ale akcia dopadla naozaj super. Čo sa týka odozvy tak bola max. kladná…ono mi to tu v tej spleti death metalu máme ťažké, väčšinou hráme s takýmito spolkami, ale zdá že nie je na škodu trocha zvoľniť tempo a navodiť romantickejšiu náladu :-D.

O tebe je známe, že si bubeník a zakladateľ už neexistujúcej kapely Insepultus. Ako to je s tvojim vzťahom k death metalu dnes? Ako si ho vnímal kedysi? Chodíš ešte občas aj na death metalové koncerty, podporiť napr. kamarátov alebo sa ti jednoducho death metal nič nehovorí?

och áno áno :-D…klasická otázka na mňa :-D. INSEPULTUS bol kult..začínali sme ako chlapci okolo roku 1990 a chceli všetko rozmlátiť death metalom…krásne nostalgické časy. Priznám sa, už dávno death metalu nevenujem pozornosť, snáď len fakt okrajovo, napr. ako pri poslednej doske Dark Tranqullity…ak sa to dá death metalom nazvať. Hudobne som inde a viac inklinujem k iným štýlom, nejak mi už vadí to škriekanie :-D. Mam rad staré neokukané fošne od CARCASS, OBITUARY, MORBID ANGEL alebo DEATH…tam bol badať vývoj a originalita v každej novej platni. Teraz mi to chýba, chýba mi cit pre originalitu i keď je asi ťažké nahrať niečo nové. Mám veľa známych a občas navštívim death metalové koncerty, ale tým novým bandám, ktoré chcú predbehnúť šijací stroj pomocou automatu a štrikovacím gitarám ja už nerozumiem..asi je to vekom :-D.

Klasická otázka, ale čo chystáte do budúcnosti? Kde budete mať najbližšie koncerty?

Tak určite čo najviac spropagovať nový album a podporiť ju koncertami. Nemáme ešte presne dátumy ale všetci sa včas všetko dozvedia z našich stránok. Väčšina koncertov je pripravovaná na jeseň tohto roka.


Ďakujem veľmi pekne za rozhovor a prajem veľa úspechov, veľa nových fanúšikov, veľa dobrých koncertov….slová na záver?

Aj ja ďakujem za rozhovor, podporu a možnosť byť na stránkach MetalExpressu. Kto má záujem nech, si vypočuje náš nový album a verím že sa uvidíme čoskoro na koncertoch…stay metal!!!

Použité fotografie pochádzajú z FB stránky GLOOM.

Kontakty:
https://www.facebook.com/gloomslovakia/
www.gloom.sk

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj